amsterdam

Gifted: talent

Talent heeft iedereen, maar de een heeft een wat langere zoektocht nodig om het te vinden dan de ander. Lang Lang, de wereldberoemde pianist uit China, won op zijn 5e zijn eerste piano concours. Zijn talent zat in zijn vingers (en gehoor). Hij is 3 jaar ouder dan ik en heeft op zijn 31e a) de hele wereld rondgereisd en b) ongeveer alle ‘young talent’ prijzen gewonnen die er te winnen zijn. En terecht. Ik had de eer hem te ontmoeten.

lang lang in amsterdam

Lang Lang de pianist

In de laatste dagboekpost heb je deze week al kunnen lezen over het Montblanc Signature for Good initiatief, waarmee Montblanc educatie projecten van Unicef steunt en opzet. Lang Lang is 1 van de ambassadeurs. Woensdagavond speelde hij in het Concertgebouw nog voor de Koninklijke Familie voor het 125 jarig jubileum van het Orkestgebouw en orkest. Gistermiddag kwam hij in de Amsterdam boutique vertellen over het project en natuurlijk een beetje over zijn ontmoeting met de Koningin en onze toekomstige koning.
Lang Lang zet zich in voor Unicef omdat hij beseft dat onderwijs niet vanzelfsprekend is. Zelf werd hij op zijn 9e al toegelaten op het Conservatorium, vanwege zijn uitzonderlijke talent. Zonder opleiding of studie had hij dat niet kunnen ontwikkelen en zijn talent kunnen benutten. Iedereen heeft het recht op onderwijs. Of, zoals ik zelf als wens schreef; Everybody has the right to learn how to write.
Lang Lang is erg open en toegankelijk, toont interesse en al snel stond ik even met hem te kletsen over Amsterdam. Door zijn drukke schema heeft hij weinig tijd om het zelf te ontdekken, maar hij vond het erg leuk en de mensen waren vriendelijk. Een bescheiden, kleine man met een groots talent. Voor de liefhebbers/kenners: zijn reportoire bestaat vooral uit Mozart, Chopin, Liszt, Schumann en Rachmaninov.

langlang-montblanc-amsterdam

lang lang en sabinedewitte

Via UitzendingGemist kun je het Jubileumconcert nog bekijken en Lang Lang zien spelen. De energie die er afstraalt, hij heeft echt plezier in wat hij doet. Meeslepend!

Get Microsoft Silverlight

Signature for Good support

Hoe kun je deze actie steunen? Door een aankoop te doen uit de speciale Montblanc Signature for Good collectie of een donatie te doen. Unicef zorgt met het geld dat kinderen ook op plekken waar onderwijs niet zo vanzelfsprekend is, kwalitatief basisonderwijs kunnen krijgen.
Grappig, wij ervaren onderwijs als iets vervelends en verplicht, staan vaak geen minuut stil hoe bijzonder het is dat je naar school kunt gaan. Wat als je nou niet had leren lezen, schrijven, rekenen of tekenen? Ik kan me niet voorstellen hoe het is om niet op papier te kunnen zetten wat ik voel of ervaar. Ik denk dat mijn hoofd zou ontploffen als ik dat niet kon verwoorden! Goed om eens bij stil te staan.

Lang Lang arriving at Montblanc Boutique Amsterdam

lang lang en patrick

signature for good wensen

Sabine de Witte