Travel

Goed excuus

Gister was de meest ‘onproductieve’ dag van het jaar. We schijnen allemaal zwaar in de war te zijn van de zondag ingegane wintertijd, zijn al zwaar depressief en dat uit zich op de werkvloer. Er komt weinig zinnigs uit onze handen en wat er uit komt gaat bijzonder langzaam.

De rest van de komende week zal ook niet de productiefste zijn, daarin moeten we de ‘jet-lag’ verwerken. Maar goed dat half Nederland nog herfstvakantie heeft, anders zou er nog een dip in deze economische dip te zien zijn.

Dat de maandag al niet de meest productieve dag is, was algemeen bekend, maar zo’n krantenbericht geeft je natuurlijk een goed excuus om eens een dag minder productief te zijn. Wij zoeken graag naar excuses en smoesjes om ons achter te verschuilen. Wintertijd, verveling, drukte, open brug, we verzinnen de meest uiteenlopende smoezen om ergens onderuit te komen of fout gedrag goed te praten. Wij Nederlanders vinden onszelf altijd zo direct en tolerant, maar als we een excuus te horen krijgen wat niet in ons straatje past, zijn we ineens niet zo meegaand en begrijpend.

Ik heb geen last van de wintertijd, ben op maandag net zo productief als op andere dagen, de ochtenden zijn wat minder ‘mijn moment’, al begint dat langzaamaan ook te komen. En excuses en smoesjes? Tuurlijk gebruik ik die wel eens, maar het liefst zo min mogelijk. Ik zeg liever waar het op staat. En in heel Nederland is wel bekend dat het OV en NS-vertragingen helaas geen smoesje zijn, maar harde waarheid.

Misschien een gat in de markt, naast het ‘alibi-bureau’ het ‘excuus-bureau’, wat je altijd een excuus of smoes kan geven als je dat nodig hebt?

Hier het artikel in De Telegraaf van gister, over de productiviteit op de werkvloer deze week.