Travel

Goed verhaal

De oplettende Twitteraar heeft het vast al voorbij zien komen. De hashtag #goedverhaal en heel veel foto’s van de Samsung Galaxy Camera stonden de afgelopen dagen veelvuldig in mijn timeline. Ook ik ben 1 van de geselecteerde influentials. Een hele eer en ik moest even mijn Apple voorliefde loslaten, want dit apparaat klinkt als de wens van iedere blogger. Een compacte(re) camera met veel opties voor goede foto’s, briljante zoomopties en… de mogelijkheid om meteen online te delen. Klinkt als een goed verhaal, toch?

Samsung Galaxy Camera: eerste indrukken

Sinds donderdag ben ik in de weer met mijn nieuwe speeltje. De eerste indruk: wat zwaar in de hand, aangezien ik de laatste 2 jaar alleen maar foto’s met mijn iPhone maak. De foto’s zijn over het algemeen scherper dan die van mijn iPhone, maar de wit tinten zijn wel erg fel/koel. In de voorgeprogrammeerde foto settings mis ik een ‘food’ optie, want ik ben schuldig aan het Instagrammen van veel maaltijden, vooral in het buitenland. Wel super handig: inloggen met je Google account op de store, dus geen nieuwe account nodig om apps uit de Playstore te downloaden. Extra plus: sharen met Dropbox. Sinds mijn vorige camera is gestolen, is foto’s kwijtraken mijn grootste angst. Dat was ook een van de redenen waarom ik nog geen nieuwe digitale camera heb gekocht. Nu staan ze als je verbinding hebt met internet, meteen in de Dropbox en heb ik dus altijd een back-up! Heel fijn idee en dat zorgt dat ik er heel onbezorgd mee rondloop. Ook op plekken waarvan ik weet dat het misschien niet handig is om zo met mijn iPhone rond te lopen, aangezien deze de laatste tijd vaak doelwit van beroving zijn. Van de zoomfunctie ben ik enorm onder de indruk. Ik kijk vanaf kantoor zo de slaapkamer van de overburen in, en daar zit een behoorlijk brede Amstel tussen. Wel merk ik dat bij zoomen en andere effecten de randen onscherp zijn. Direct Instagrammen vanaf de camera is een grote plus, dingen die ik fotografeer wil ik graag meteen delen omdat ze op dat moment relevant een goed verhaal zijn. Ze vanuit Instagram delen op Facebook en Twitter doe ik niet via de Galaxy Camera maar via mijn telefoon. Ik merkte al snel dat ik niet zit te wachten op nog een apparaat wat updates binnenhaalt en continue piept, het aantal apps wat ik gebruik op de camera is minimaal. De batterij gaat een dikke dag mee als je regelmatig kiekjes maakt en deze meteen online zet. Ik heb nog een sim kaartje geprobeerd om te kijken hoe snel internet via 3G gaat. Zonder succes, te langzaam om een foto te uploaden. Opstarten gaat traag en daardoor heb ik al behoorlijk wat fotomomenten gemist. Dat is meteen het grootste nadeel van de toevoeging van Android op het apparaat. Verder went het besturingssysteem best makkelijk, het scherm is groot en alles ziet er fancy en duidelijk uit. Moeite heb ik met de toetsenborden, want de volgorde van symbolen etc. is anders dan op iOS. Stom dat daar niets universeels voor is! Overall is het voor mij een leuke gadget, als ik mezelf eraan herinneren om de Galaxy Camera te pakken en niet mijn telefoon. Een tripje buitenland staat helaas net niet op het programma in de testperiode, dat zou voor mij het ultieme testmoment zijn. Om de Samsung Galaxy Camera een eerlijke kans te geven, ga ik mijn volledige review schrijven zodra hij mee is geweest op reis!

galaxy camera samsung

Wat is dan een goed verhaal?

Ik knip er met mijn telefoon de hele dag door lustig op los. Foto’s van artikelen in de krant of in magazines die ik wil onthouden, mooie uitzichten, een reiger midden in Amsterdam, lekker eten, fijne momenten met vrienden of familie, nieuwe aanwinsten. Dat is voor mij op dat moment een goed verhaal. Afgelopen dagen maakte ik vooral foto’s van eten, nieuwe hotspots in Amsterdam, zonsondergangen, de Amsterdamse Hotelnacht en mijn gezelschap. Als ik nu de foto’s op de Galaxy Camera terug kijk, tovert dat meteen een glimlach op mijn gezicht. Fijne momenten en voor mij goede verhalen. Moeten die altijd worden gedeeld? Als ik naar mijn Instagram feed kijk, is dat een afspiegeling van belevenissen die ik graag wil delen. Momenten waarop ik ontroert, overwhelmed door uitzichten of ervaringen, blij, trots of vol verwondering ben. Dingen tegenkom die ik de moeite waard vind om te delen, omdat ze bijzonder zijn of omdat ik weet dat het heel bijzonder is dat ik iets mag meemaken. Bijna 3000 fotomomenten, bijna 1500 volgers die mijn leven in foto’s interessant genoeg vinden om te volgen. Bizar. De verschuiving van tekst (Twitter) naar beeld (Pinterest, Instagram), geeft aan dat we liever zien wat een ander ziet, dan lezen wat iemand meemaakt. Door iets zichtbaar te maken hoef je minder je fantasie aan het werk te zetten. Toch merk ik dat we vooral blije dingen delen. Huilende gezichten zie ik niet vaak in mijn fotostream voorbij komen, net als berichten op Facebook of Twitter wanneer het helemaal niet goed gaat. Iedereen probeert toch een imago op te bouwen, of juist een mysterie rond zijn of haar persoon. Ik merk dat ik vooral foto’s van mensen waardeer, of foto’s waarmee ze je een kijkje geven in hun leven. Het is een soort Big Brother op gepaste afstand en je kan zelf bepalen hoe dichtbij je mensen laat komen. Digitaal mensen leren kennen, ik vind het een goed verhaal!

#goedverhaal
Een overzicht van mijn favoriete Galaxy Camera foto’s van de afgelopen dagen

Sabine de Witte