Travel

Gossip Town

Mijn hele leven lang woon ik al in ‘de provincie’. In kleine dorpjes of stadjes, met een uitstap naar het Groningse studentenleven. Maar ook daar is het net een dorp waar iedereen elkaar kent. Daarom voel je je er zo snel thuis, maar wordt het na vier jaar wel eens tijd voor wat anders. Een leegloop waar zelfs de kreet ‘Er gaat niets boven Groningen’ niets tegen begint.

Voordeel van die kleine ‘gehuchtjes’ is dat je huis niet leeg is als je eens vergeet de deur op slot te draaien, dat er nog wordt aangebeld als jij lekker binnen zit, maar je sleutelbos nog doodleuk aan de buitenkant in het slot zit en als je eens dronken langs de gracht ligt, er nog wel iemand weet waar je wezen moet, en je daar zelfs heen brengt.

Nadeel: alles wat je doet, wordt door iedereen opgemerkt en breed uitgemeten in zijn of haar vriendenkring. Geroddeld wordt er, alsof het inkomstenbron nummer 1 is. Nou moet ik ook toegeven dat er altijd wat gebeurt. Vreemdgaan is hier in Meppel de gewoonste zaak van de wereld, geen probleem om na vier jaar je partner in te ruilen voor een vriend of vriendin van diegene. Of gewoon, in een dronken bui je tong in andermans huig rond te laten gaan, gewoon omdat het kan. Als je hier drank op hebt, kan en mag alles, lijkt het.

Sommige mensen zijn wel héél erg!

Sommige mensen zijn wel héél erg!

Iets waar wij, hier mag ik ook namens mijn lief over spreken, niet aan mee doen. Wij zijn sinds we samen zijn geen voer meer voor roddels. Wij zijn burgerlijk en saai. Maar staan we eens in de kroeg, gonst het daar nog weken over ons bezoek.

Slecht kan ik er tegen, dat achter je rug om gelul. Zeg gewoon waar het op staat, right in my face, weten we allemaal waar we aan toe zijn. Tuurlijk, een spannend nieuwtje wil ik ook nog wel eens verspreiden, maar niet zonder dat ik desbetreffende persoon eerst heb gesproken om het oorspronkelijke verhaal te horen. Een verhaal heeft twee kanten, maar alleen de sensatie komt naar buiten.

Ongetwijfeld heb je ook in ‘de grote stad’ geroddel, misschien wel meer zelfs. Om de opvallende verschijningen, om de schoenen die die blonde bimbo draagt of om de dames in de rosse buurt. Dan zijn het meer vooroordelen, want het gaat om onbekenden.

Voor je wat zegt over een ander, denk eerst eens na. Want woorden komen soms harder aan dan je denkt.