Groen doen Travel

Groen Doen: duurzame reiscadeaus

Pixels duurzame reiscadeaus

Geef duurzame reiscadeaus. Niet alleen om iemand blij te maken, maar ook om al die kilometers een beetje te compenseren. Om je even op gang te helpen heb ik drie producten voor je geselecteerd. Je hebt ze niet meer binnen voor Kerst, maar een present-to-come-bon is ook erg leuk voor in de sok. Het beste, en stiekem ook het leukste, is om een ervaring cadeau te geven, daarom ik heb ik naast hebben-cadeaus ook drie doe-cadeaus erbij gezet. GO GO GO! 😉

HEBBEN-reiscadeaus

Rareform surfboardhoes
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben toe aan wat winterzon. Ik ben internet aan het afstruinen voor een weekje zon, maar er zijn ook geluksvogels die de hele winter vermijden. Een half jaar zon, zee, strand, beetje surfen misschien. Dan heb jij nu het beste cadeau om te geven aan deze duurzame zonaanbidders: de surfboardhoes. Dit is een hoes gemaakt van 100% gerecyclede billboards dus elke hoes is uniek. Eenmaal klaar met surfen hebben ze ook een plastic omkleedmatje voor op het strand, zodat je zonder zandstortvloed je wetsuit kan uittrekken en kan inpakken. Geen surfer? Ze hebben allerlei hoezen, voor telefoons tot laptops, maar ook hele tassen en zelfs hoeden. Genoeg duurzame reiscadeaus! En als je er niet uitkomt kun je ook een giftcard met een zelf te kiezen bedrag geven.

 photo rare form surfboardhoes.jpg

Prijs: zo duur als je het zelf wilt maken!

GoSun Stove
Het is er nu nog niet helemaal het weer voor (tenzij je wél een lekker zontripje op de agenda hebt staan), maar het kan geen kwaad om vooruit te denken. Ik ben wel gek op barbecuen in de zomer, maar het vergt wat plannen. Vooral in Amsterdam wanneer iedereen datzelfde idee heeft, zijn de supermarkten al snel door de voorraad briketten heen. Daar hoef jij je met deze Go Sun Stove geen zorgen meer om te maken, want deze werkt volledig op zonne-energie. Het is een een soort buitenoven zonder poespas. Je kunt er ook veel meer mee maken dan op de barbecue. Je kunt brood bakken en zelfs pasta bereiden. Binnen twintig minuten is het eten klaar. En zonder stinkende kleren naar huis!

 photo GoSunSportSolarCookerOven.png

Prijs: €240

Re-time tegen je jetlag
De langste nacht van het jaar is net geweest. Dat betekent voor mij: de zomer komt eraan. Maar het betekent ook: leven alsof je in een grot zit. Met deze lichttherapiebril kun je zonlicht simuleren, waardoor je de biologische klok van je lichaam kan herstellen of kan verschuiven. 60 minuten per dag raden ze aan. Handig als je steeds verre reizen maakt, of als je net wat extra zonlicht nodig hebt tegen je winterdepressie. Je kunt de bril makkelijk combineren met je eigen bril en je kan je werkzaamheden gewoon vervolgen. Je hoeft dus niet een uur voor een grote lichtbak te zitten om een oppepper te krijgen. Toegegeven ze zijn niet heel fashionable, maar je kunt vast wel onder het motto van ‘het nieuwe werken’ jezelf een uurtje afzonderen.

 photo Re-Timer-Portable-Light-Therapy-Box.jpg

Prijs: €189

DOE-reiscadeaus

Visit.org een duurzame ervaring
De DOE-cadeaus zijn de beste duurzame reiscadeaus. Bijvoorbeeld Visit.org. Deze website biedt wereldwijd verschillende lokale reiservaringen aan. Allemaal onder de noemer: sociaal goed doen. Het idee achter Visit.org is dat duurzaamheid niet iets kwantitatiefs is. Het gaat er niet altijd om hoeveel bomen je plant of hoeveel voedselverspilling je voorkomt. Het kan ook te maken hebben met het uitwisselen van culturele kennis. Zoals bijvoorbeeld rondleidingen van inwoners, een dag meehelpen op een duurzame boerderij in New York, of duiken in Bolivia om beschermde diersoorten te zien. Duurzaam reizen staat bij hen voor open staan voor andere culturen. Dus volgende keer als je op vakantie gaat, check even of ze ook iets in de buurt hebben georganiseerd. Je helpt hiermee de lokale markt en het is in sommige gevallen zelfs goedkoper dan de georganiseerde toeristenaanbiedingen en uiteraard authentieker.

Prijs: van nul tot een paar duizend euro per persoon.

Woodland Ways voor de avonturiers
Voor de mannen en vrouwen die willen leren overleven of het oergevoel willen beleven heeft Woodland interessante uitjes. Je leert namelijk overleven in de wildernis. Kies voor een dag, weekend, week of zelfs jaartraining waarin jij leert survivalen op topniveau. Sporen volgen, eigen gereedschap en touw maken, hut bouwen, wat je wel en niet kunt eten in het wild, kleding maken; noem het maar op. Super leerzaam en mocht het einde van de wereld in zicht zijn dan ben jij in ieder geval voorbereid. Helaas (nog) niet in Nederland, maar wel in Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Australië. Ben je klaar om je helemaal over te leveren aan de natuur? Dan is dit je kans.

 photo Leer een hut bouwen Woodland.jpg

Prijs: Van 95 tot meer de dan 3000 pond.

Tinggly
Nog een ervaring als duurzaam reiscadeau. Tinggly is echt gemaakt om als cadeau te geven. Je koopt een waardebon bij Tinggly en voor die waardebon kan de ontvanger zelf op de site van Tinggly kijken wat hij of zij voor dat geld wil doen. Tinggly zit in honderd landen dus grote kans dat er iets leuks in de buurt te doen is. Of je geeft de bon als iemand al op reis gaat. En niet alleen de ontvanger krijgt er een goed gevoel bij, ook de gever kan met een gerust hart de aankoop doen. Je kunt bij het afrekenen een donatie doen aan ClimateCare. Dit is een organisatie die zich inzet tegen de uitstoot van CO2. En ook steunen ze Lifestraw, een organisatie waar ik heel enthousiast over ben! Everybody is getting a Tinggly feeling!

Prijs: van €69 tot €249 euro.

Fotocredits omslag: Pexels

Sabine de Witte