Groen doen

Groen Gespot: DGTL winnaar DAM-prijs

De DAM-prijs of ook wel de prijs voor Duurzame Amsterdammers is dit jaar gegaan naar DGTL festival. DGTL is gekozen tot meest duurzame ondernemer van Amsterdam. DGTL is een driedaags dancefestival in Amsterdam met jaarlijks 40 duizend bezoekers.

Waarom heeft DGTL de DAM-prijs gewonnen?

Van de zes deelnemers heeft DGTL de prijs in de wacht gesleept van meest duurzame onderneming. Niet makkelijk met de duurzame ontwikkelingen die ons gelukkig om de oren vliegen. Hoe hebben ze het geflikt?

 photo Winnaar DAM-prijs DGTL 2017.jpg

De DAM-prijs uitwerking

Mijn eerste gedachte was: hoe kan iets dat zo groot is, alsnog duurzaam zijn? Is het niet houden van een groot festival niet duurzamer dan een duurzaam festival? Hier hebben ze bij DGTL een indrukwekkend antwoord op gegeven. Het gaat er bij de organisatie ten eerste om de duurzaamheid van het festival zelf. In Amsterdam heeft DGTL jaarlijks 40 duizend bezoekers, maar ze organiseren ook festivals in de rest van de wereld met hetzelfde concept. Wat is dat concept dan? Allereerst zijn de festivals van DGTL helemaal vegetarisch. Dat is dus voor alle bezoekers die er komen al minstens één vleesvrije dag. Ten tweede zijn ze fel tegen de wegwerpcultuur. Dat houdt in dat ze alleen gebruikmaken van hard plastic en dat ze alles zo goed mogelijk recyclen. En ten derde gebruiken ze zoveel mogelijk groene stroom voor de festivals.

 photo Milan Meyberg DGTL Dam-prijs.jpg

Het winnende DAM-prijs idee

Deze drie punten zijn mooi, maar eerlijk is eerlijk: niks nieuws onder de zon. Ze hebben deze prijs gewonnen, omdat zij het idee van duurzaamheid overdragen aan de bezoekers die komen naar hun festivals. Een dancefestival is niet alleen maar een plek om te feesten, maar heeft ook een sociale kant. Iedereen op dat festival doet mee aan duurzaamheid, enkel door er te zijn; iedereen is ambassadeur. Hierdoor maken ze duurzaamheid niet alleen zichtbaar, maar maken ze het ook de nieuwe norm. Een treffende slotzin van de winnaars was dan ook: de volgende generatie gaat deze manier van duurzaamheid eisen in de toekomst.

 photo deelnemers DAM-prijs 2017.jpg

Geen échte verliezers bij de DAM-prijs

Het is natuurlijk een speculatie, maar dat DGTL gewonnen heeft is niet een hele verassing. De prijs is bepaald door een jury-uitslag en door publieksstemmers. En ja, een jonge organisatie als DGTL heeft natuurlijk een enorme achterban. Het is dan ook zonde om de andere deelnemers een plekje in de schijnwerpers te weerhouden.

Plastic Whale
Je hebt ze misschien wel eens in een bootje door de grachten zien varen: de schippers van Plastic Whale. Deze organisatie verwijdert het plastic afval uit de Amsterdamse grachten. Met dit plastic maken ze bijvoorbeeld meubels, skateboards en hun eigen boten.

LENS
ontwikkelt zonnepanelen die geplaatst worden op sociale huurwoningen, ofwel stapelbouw. Hiermee helpen ze woningcoöperaties om groenere stroom voor hun bewoners te verzorgen. En daarnaast scholen ze vluchtelingen om tot monteurs voor eigen personeel.

DOOR architecten
bouwt aan een stad waarin afval niet meer bestaat, met als sleutel: circulair ontwerpen én samenwerken. Ze willen bijvoorbeeld kozijnen recyclen en bijvoorbeeld ook leegstaande bedrijfspanden helemaal recyclen tot Smart Family houses.

Vandebron is geen onbekende speler in het duurzame veld is. De energieleverancier wil zo snel mogelijk iedereen aan de groene energie helpen. Niet alleen bij particulieren in Amsterdam, maar ook zeker bij de bedrijven.

Metabolic staat aan de wieg van menig revolutionair project in Amsterdam als expert op het gebied van circulaire consultancy. Klinkt allemaal vrij technisch, maar ze brengen verandering in de onderlaag van de duurzaamheid. Het gaat niet alleen maar om de materialen, maar ook om het sociale aspect en de gezondheid. Lokale productie, gebruik van grondstoffen in nieuwbouwwijken en deel je kennis. Wil je een beter beeld? Bezoek restaurant De Ceuvel in Amsterdam, een project van hen waar hun visie in volle glorie te bewonderen is.

Sabine de Witte