Groen doen

Groen Gespot: menstruatie Fun Cup van Fun Factory

Fun factory fun cup

Na lang wachten is nu eindelijk de Fun Cup op de markt. De Fun Cup is een menstruatiecup gemaakt van siliconen die vooral de tampon moet vervangen. Het concept is inmiddels wel bij het publiek bekend, maar het blijft een fantastisch duurzame oplossing tegen al die wegwerpwatten! In April was ik in Bremen en te gast bij Fun Factory. Hier zag ik het productieproces van hun nieuwste hulpje: de Fun Cup.

Wat is de Fun Cup

Je menstruatie blijft een goede gezondheidspijler. Je maandelijkse flow maakt duidelijk dat je lichaam goed aan het werk is. Onder het mom van we proberen het zowel leuker te maken als makkelijker, brengt Fun Factory een lichaams- en ecovriendelijke menstruatiecup op de markt. De cup is gemaakt van 100% medische siliconen. Dit is een hypoallergeen en lichaamsvriendelijk materiaal dat hygiënisch en erg duurzaam is.

Waarom de Fun cup

Zowel tampons als maandverband zijn gemaakt van gebleekt katoen. Sporen hiervan blijven achter in de vagina en zorgen voor uitdroging en irritatie. Niet zo fun. Naast het geven van lichamelijke irritatie zijn de ouderwetse hygiënematerialen ook verre van duurzaam. Gebruikers kunnen tot wel 140 kilo aan afval produceren! De Fun Cup kun je keer op keer gebruiken en kan wel tien jaar meegaan. De productie van de cup is in Duitsland dus je bent verzekerd van Europese standaarden. Wel zo fijn.

Hoe gebruik je de Fun Cup

Naast duurzaamheid staat het ook hoog in gebruiksgemak. Je kunt de cup tot twaalf uur dragen. En bodemvrees is ook verleden tijd: als de cup vol is, gooi je hem leeg, spoel je hem om en kun je hem weer opnieuw inbrengen. Altijd iets bij de hand. Er zijn twee manieren om hem in te brengen.

 photo Fun Cup menstruatiecup inbrengen.png

Belangrijk punt is dat de cup vacuüm trekt, waardoor hij goed blijft zitten. Deze nieuwe manier is even wennen dus geef jezelf ook de tijd om er comfortabel mee te worden. Check in het begin regelmatig hoe vol je cup is, zodat je steeds beter kan inschatten wanneer je hem moet verschonen. Vind je dit toch een wat vieze gedachte? Dan koop je er twee en wissel je ze af. Het vacuüm houdt lang stand dus geen zorgen dat je cup opeens van zijn plek komt! Om de cup te verwijderen verbreek je met je vinger het vacuüm op dezelfde manier als dat je de cup hebt ingebracht.

 photo FF_FUN-CUP_8090.jpg

Onderweg bewaar je de cups in het meegeleverde antibacterieel tasje. Eenmaal thuis kun je de cup in een pannentje met kokend water weer helemaal bacterievrij maken.

Het design
Zoals gezegd is de Fun Cup gemaakt van 100% medische siliconen. Het siliconenmateriaal is heel buigzaam en voelt zacht aan de huid. Hierdoor vormt het zich goed naar je lichaam en voel je er, eenmaal ingebracht, niks meer van. Ik heb het zelf getest en het is echt zo! De cup is verkrijgbaar in twee maten, A en de B. Cup A is meer voor lichtere dagen voor vrouwen onder de 30 en cup B is effectiever voor zwaardere dagen of voor vrouwen die een vaginale geboorte hebben gegeven. Wat ik erg fijn vind aan het design is dat er geen steeltje aan de onderkant zit. Bij ander menstruatiecups zie ik dit wel vaak en dat ziet er niet erg comfortabel uit. Geen zorgen over glibberige toestanden, de cup heeft een klein reliëf aan de buitenkant voor meer grip. Ik heb mij in Bremen laten vertellen dat de vormgeving van de cup geïnspireerd is op die van een aardbei. Smakelijker wordt het er niet op, maar je menstruatie is wel zorgelozer.

Disclaimer: op uitnodiging van Fun Factory heb ik een bezoek gebracht aan hun fabriek

Sabine de Witte