Groen doen

Groen gespot: pop-up plastic

step into a plastic free world

Op woensdag 28 februari opende de eerste plasticvrije pop-op supermarkt van Europa haar deuren. In Amsterdam welteverstaan. Ekoplaza in de Jan Pieter Heijestraat verkoopt haar producten niet meer in plastic. Dat betekent niet dat de pasta je om de oren vliegt of het vlees nog aan de haken hangt. Nee, in plaats van plastic is het verpakkingsmateriaal gemaakt van afbreekbare materialen. Je herkent de verpakkingen aan het plastic free keurmerk.

plastic free logo

Plasticvrije pioniers

De opening van de winkel is eerlijk gezegd aan mij voorbij gegaan. Pas tot een paar dagen geleden weet ik van het bestaan af. Shame, ik weet het. Spuit 11 of niet, ik vind het belangrijk dat gebeurtenissen als deze breed in de media komen. Nu de eerste stap is gezet, volgen er hopelijk meer. Ekoplaza toont hiermee dat het mogelijk is: een supermarkt zonder plastic. Eind dit jaar wil Ecoplaza in samenwerking met A Plastic Planet alle vestigingen plasticvrij maken. Daar word ik warm van! Bekijk het filmpje hieronder voor meer informatie.

Duur: 1.41 minuten

Tomaat zonder trui

Tijdens het lezen over de opening moest ik terugdenken aan een ander supermarktconcept. De verpakkingsvrije supermarkt: je komt met je eigen bakje, zakje of tube de winkel in en vult deze keer op keer. Overigens is Ekoplaza ook een tijdje verpakkingsvrij gegaan, maar ging er niet mee door. In Nederland is het concept van ‘naakte’ boodschappen nooit écht van de grond gekomen. Zonde! Hopelijk krijgen we met vervanging in plaats van verwijdering een tweede kans om het plastic te verbannen.

Klein plastic

De plasticvrije trend zet zich al geruime tijd steeds verder door. En niet alleen in de verwachte ecologische, biologische, biodynamische hoek. Met het oog op de Amsterdam Cocktail Week van 5 t/m 11 maart werp ik ook een blik op cocktailbars met een groen randje.


Zo gebruikt Rosalia’s Menagerie geen rietjes meer in de cocktails. Hergebruikt Bleuspoon Bar overrijp fruit, overgebleven schillen en kruiden voor huisgemaakt limonades die de basis vormen voor verdomd lekkere cocktails. Bij Vesper mengen ze overgebleven drank in een vat en brouwen hiervan nieuwe cocktails: Trash The Place heet het concept. Kleine aanpassingen die het goede voorbeeld geven: dat verdient ook aandacht.

Sabine de Witte