Travel

Heilige zondag

Vorige maand stond ik nog in het Vaticaan (en te kijken naar het gister ingestorte Gladiatorgebouw in Pompei), vandaag kan ik naar de paus zwaaien in Barcelona. Al dagen is de stad in rep en roer, wordt alles afgezet en verschijnen overal tv-posten, politieagenten en hier en daar wat groepjes demonstranten. Uitslapen vanochtend was onmogelijk door de vele helicopters die continue overvliegen.

De paus gaat de Sagrada Familia, de kerk die Gaudi heeft ontworpen en sinds 1882 in aanbouw is, inwijden. Hoewel de Sagrada nog lang niet af is (bij ieder Barcelona bezoek ga ik er kijken en ik heb nog nooit ‘progress’ gezien), kunnen er dan eindelijk kerkdiensten worden gehouden. Het pausbezoek valt niet bij iedereen in goede aarde en ze zijn bang voor terroristische aanslagen. Alleen bewoners kunnen het gebied rondom de kerk in, hun huis verhuren was geen optie. En bellen vandaag ook niet. Om te voorkomen dat er met een mobieltje bommen op afstand kunnen worden bedient, gaat het hele gsm-netwerk rondom de Sagrada Familia plat.

Alles moet wijken voor de paus. Langs de route staan om de 3 meter agenten en dat gedurende het hele bezoek (van 9 tot 19u vanavond). Vanavond geeft de paus nog een dienst op het vliegveld. Dat wordt dus gezellig, aangezien ik vanavond terug vlieg. Het wordt dus een heilige zondag. Ter waarde van 10 miljoen. In het land waar de crisis heerst. Onvoorstelbaar. *iets met prioriteiten stellen mompelt*. Alsof de paus de economie nu kan redden. Zelfs het aantal paus aanhangers wat speciaal hiervoor naar Barcelona is gekomen kan dit niet recht trekken. Al vragen de taxichauffeurs hier al dagen lachend of dat de reden van het verblijf in Barcelona is.

Als Nederland die gekke man maar niet gaat binnenhalen. Laten wij lekker genoegen nemen met zijn ‘Danke voor die blumen’. Dat scheelt een hoop overheidscentjes!