Travel

Help, ik zoek een huis in Amsterdam en wat voor geks er op mijn pad komt

monuta uitvaartverzekering geld zeker

Via social media heb ik het al laten doorschemeren. Ik zoek een nieuw huis in Amsterdam. Een missie die moeilijker lijkt te zijn dan een ESTA krijgen voor een reis naar de Verenigde Staten nadat je in Iran bent geweest. De huizenmarkt in Amsterdam is CRAZY – ja zo gek dat het met hoofdletters mag – en daar lijkt op korte termijn geen einde aan te komen. Al een tijdje onderzoek ik de mogelijkheden, maar als freelancer zijn die niet zo makkelijk… Ik neem je mee op speurtocht!

Kopen, huren, lotingen en andere perikelen

Een huis kopen heb ik al eens eerder gedaan. Say what? Jep, in Meppel met destijds de vriend, dankzij hulp van mijn ouders. Hoe dat allemaal werkt is dus niet helemaal nieuw. Toch gaat er in Amsterdam een wereld voor mij open.

De overspannen markt in Amsterdam zorgt voor een gebrek aan betaalbare woningen voor starters. Inmiddels heb ik een aantal gesprekken met hypotheek-adviseurs gehad en zou ik in theorie iets kunnen kopen, mits ik nog een klap eigen geld in breng en me dure verzekeringen en risico-premies aan laat praten. Ik had duidelijk in 2015 de stap moeten zetten, want een minder jaar draaien komt je duur te staan. Toen twijfelde ik voor mijzelf te erg of ik wel in Amsterdam wilde blijven wonen en vond ik een eigen huis beangstigend veel verantwoordelijkheid, volwassenheid en vastigheid. Ouch. Had ik maar…

Huren dus. Ook een bijzondere gang van zaken. Kijken is meteen beslissen en denk maar niet dat een huurwoning tegenwoordig compleet wordt aangeboden. Enorme opknappers voor toch nog forse huurbedragen. Zelf ‘even’ een vloer leggen. Investeren in een huis dat niet van jou is, dat voelt toch vreemd? Bovendien, nu beslissen is asap verhuizen, hoe pas ik dat in mijn agenda? Ik ben enorm verwend met mijn huidige stulp én locatie, dus ook daar zitten nog wat wensen en eisenhaken en ogen waar een nieuwe woning aan moet voldoen. Er op achteruit gaan wil ik zeker niet. Toch is dat wat o.a. Funda suggereert: nog meer betalen voor minder vierkante meters in een souterrain zonder daglicht op de Kloveniersburgwal. Nee dank je. Bovendien, weet je hoeveel spullen ik door de jaren heen heb verzameld? Waar laat ik die?!

Inmiddels like ik iedere mogelijke (scam) Facebook pagina waar woningen worden aangeboden, weet iedere makelaar die ik ook maar een beetje ken dat en wat ik zoek en sta ik bij iedere woningbouwvereniging aangeschreven. Iemand tipte me zelfs om briefjes bij de supermarkt op te hangen. Mijn supermarktvrees heeft dit tot op heden nog niet laten gebeuren.

huizenjacht amsterdam

Dan het fenomeen lotingen. Dat is een soort hospiteer borrel voor volwassenen, waarbij je vooral op cijfers wordt beoordeeld en vervolgens weken in het ongewisse blijft, hopend op een mogelijk dak boven je hoofd. De huizenmarkt zorgt er in ieder geval niet voor dat je hoofd ‘cool’ blijft.

Zeker van je zaken

Over die verzekeringen hè. Levensverzekering hier, afdekkende verzekering sus daar. Het beste advies wat ik nog heb opgepikt uit al die gesprekken, is toch wel een om een uitvaartverzekering te hebben. Als je een huis koopt kun je die bij je hypotheek op laten nemen. Toch vergeten veel mensen dat en blijken in het geval van een sterfgeval alles tot in de puntjes geregeld te hebben, behalve de uitvaart. Dan is een einde wel heel abrupt en onaf lijkt me. Manon en ik spraken eerder al over het onderwerp en van huis uit heb ik ook meegekregen dat je hier bewust mee bezig moet zijn. Mijn ouders spaarden tot ik uit huis ging een bedrag voor mijn uitvaartverzekering en inmiddels doe ik dat zelf. Je nabestaanden verrassen met onverwacht regelwerk en een smak geld, dat lijkt mij een afscheid met een bittere nasmaak.

De zoektocht gaat verder

Blame mijn zwarte humor, maar de gedachte dat ik in ieder geval altijd netjes tussen zes plankjes kom te liggen, vind ik fijn. De kans dat ik een dak boven mijn hoofd heb voor de afloop van mijn huidige huurcontract, daar heb ik ook wel vertrouwen in al zou een dergelijke crisis als die van 2009 best wenselijk zijn. Daardoor ben ik ooit in mijn huidige stulp beland, toen in de saaie Pijp met als enige hotspot de Chocolate Bar. Inmiddels vervloek ik regelmatig de toeristen, het vuilnis verspreid door mijn straat, de werkzaamheden aan de Noord-Zuid lijn etc. Maar wat ga ik mijn paleisje missen. Daar heb ik geen uitvaartverzekering voor nodig.

Disclaimer: In samenwerking met Monuta deel ik mijn woning strubbelingen en het belang van een uitvaartverzekeringen.

Sabine de Witte