design Hotspots Reistips Travel

Helsinki World Design Capital 2012

Helsinki Design stad

Helsinki is World Design Capital 2012. Vorige week ging ik er zelf op onderzoek uit. Vanaf Tallinn is het slechts 1 1/2 uur varen naar het Finse wonderland. En als liefhebber van design kon ik een bezoekje aan Helsinki niet missen, nu ik zo ‘dichtbij’ was! Op een zonnige, warme vrijdag begon mijn ontdekkingstocht. Vanaf de haven loop je over het marktje met lokale producten (inclusief beer in blik, rendierkleedjes en vossenshawls, Finland is geen bestemming voor bont-haters) richting de oude binnenstad. En vanaf daar is het alsof je als kind in de snoepwinkel staat. Je weet niet waar je kijken moet, o-ver-al design winkels, geweldig ingerichte cafe’s en mooie kantoren.

world design capital 2012

markt fins design

World Design Capital

Omdat Helsinki is uitgeroepen tot World Design Capital zijn er heel veel evenementen, vooral in de maand juni is het er een design walhalla. Voor het senaat stonden er vorige week allemaal stands met design uit de stad. Ik sta iedere keer weer te kijken van de simpelheid van Scandinavisch design. Het is nooit saai dankzij goed kleur- en materiaalgebruik. Vanaf het Design plein liep ik langs de winkelstraat, waar liefhebbers de Marimekko winkel natuurlijk niet mogen overslaan. Vervolgens dook ik winkelcentrum Stockmann in, de vestiging in Helsinki heeft de grootste afdeling reisboeken! Verder slenterend vergaapte ik me aan de Missoni winkel en toen was ik klaar voor de echte Scandinavische simpelheid. Het prachtige Day, Pino en Design Forum Finland maakten mijn glimlach steeds groter. Tussendoor liep ik nog langs Christine’s Design voor typerend Fins glaswerk, Peroba. Daarna nog even naar Artek, hier ligt de basis van Fins design. In 1935 opgericht door Alvar en Nini Aalto, Maire Gullichsen en Nils-Gustav Hals. “Artek is a sales and propaganda center for the new housing ideology” en hier komt design en techniek bij elkaar. Naast nog enkele eigen designs, kun je er nu vooral de grote en bekende design merken kopen. Leuk om Piet Hein Eek daar te zien, en mijn eigen Barcelona chair, die ik voor een 10e van de prijs op de kop tikte!
Nog niet open toen ik er was, maar alleen de website is al de moeite waard: een oud warenhuis vol Fins design bij Finnish Design Shop!

helsinki artek

helsinki design box

Mijn design hart moest even bijkomen van al dat prachtigs! Wat erg opviel was dat iedereen het goed vond dat er foto’s in de winkel werden gemaakt, ze vriendelijk en belangstellend waren als je vroeg om een visitekaartje en het dus nog steeds waarderen als mensen hun winkels bezoeken om het design. Geen arrogante instelling, zoals je soms merkt bij hotspots in andere plaatsen, maar iedereen is welkom.

helsinki

designing

Fashion Design

Helsinki is niet alleen de place to be voor interieur design. Ook voor fashion zit je er goed! Zo werd ik heel blij van de winkel My-O-My. Als je in Helsinki de bekende designers wilt shoppen, is dat de winkel waar je zeker heen moet. Ze hebben 2 vestigingen, 1 dames zaak vlakbij het grote winkelcentrum Kamp Galleria, en een herenzaak bij het Design Forum Finland. Merken als Marc Jacobs, Jacob Cohen, Sonia Rykiel, DVF en enkele Finse design talenten scoor je hier. In de Galleria zit een 3 verdiepingen tellende COS (Collection of Style, de duurdere zus van H&M). Een prachtige winkel als je van dit simpele Scandinavische design houdt. Een van mijn favorieten. Iets verderop zit de pas geopende Filippa K winkel. Mijn kledingkast bestaat voor een groot deel uit Filippa K, dus deze kon ik niet overslaan. Vanaf het winkelcentrum struinde ik verder over Boulevardi, waar de luxere winkels zijn gevestigd. Window shoppen bij Chanel, de prachtige nieuwe etalage van Louis Vuitton bewonderen en uiteindelijk naar Nina’s. Ik had een kleine missie meegenomen uit Madrid. Schoenen met een rode zool… Waar ik in Madrid 2x voor een dichte deur stond bij de Christian Louboutin winkel, had ik in Helsinki een verkooppunt gevonden. Bij Nina’s vond ik ze. Rood/oranje lakleren pumps, niet te hoog want ik ben niet zo’n hakloper, maar deze to die for loubi’s zou ik het liefst niet meer uittrekken. Zo ga ik dit jaar mijn goede voornemen om meer op hakken te lopen wel waarmaken. Blij als een kind staakte ik deze geslaagde shopmissie voor een drankje in het park. Maar ondanks een geslaagde missie was er nog genoeg te onderzoeken. De mannen komen aan hun trekken bij concept store Beam, waar o.a. Maison Martin Margiela, Acne en Commes des Garcons in de winkel liggen. Geweldige schoenen, gekke t-shirts en magazines waar je heel blij van wordt, juist als man zijnde! Iets verderop werd ik weer heel blij van Gaudete, waar ze ongeveer dezelfde merken voor dames verkopen. Boulevardi is een prachtige straat met veel groen, parken en leuke bars en restaurantjes om even bij te komen van je shopsessies en mensen te kijken. Waar de Finnen super vriendelijk zijn en alles er mooi uit ziet, zijn ze helaas niet zo goed gekleed als de Zweden in Stockholm. Uitzonderingen daargelaten, maar ik zag vooral veel fietsers met helmen en sportjacks, sportschoenen en comfortabele laagjes.

piou piou mandarin red louboutin

Helsinki ballonnen

Streetstyle schoenen in Helsinki

Terwijl ik over straat liep op naar de volgende to do, werd ik gespot door Janine van SmilingStyle.com. Een website met streetstyle fotografie, gespot in de plaatsen waar zij komt. De sneaker wedge trend is in Helsinki bekend, maar niet te krijgen. De verkoopster van My-O-My had eerder al gevraagd waar ik mijn Nike x Liberty wedge sneakers vandaan had en nu wilde Janine mij heel graag fotograferen voor haar website. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen, dus binnenkort staat mijn streetstyle Helsinki outfit online. Waar ik ze vandaan heb? Het laatste paar heb ik weten te bemachtigen bij de Nike store in Barcelona, waar ze binnen een uur waren uitverkocht. Lucky me! Van de eerste Isabel Marant versie werd ik niet warm, de Marc Jacobs vond ik gaaf maar te duur en dit was een prima betaalbaar en gaaf uitziend alternatief! (Lucky me x 2, ook bij de security check op de luchthavens hebben ze deze zolen nog niet door, maar goed ook want ze even snel aantrekken is mission impossible zonder schoenlepel!)

streetstyle helsinki

Helsinki park

Fins voedsel

Het eten in Finland bestaat voor een heel groot deel uit vis. En gezonde sapjes, veel biologisch en organisch, cranberry’s en donker brood. Nu ik er over nadenk kan ik me niet herinneren dat ik er een McDonalds of Burger King gezien. In het hotel in Tallinn had ik al ontbeten, op de boot een kopje thee gedronken en bij aankomst had ik geen oog voor eten en drinken, ik wilde eerst op zoek naar Fins design. Tot de combinatie eten, drinken en design zich al snel voordeed. Even bijkomen in de zon met thee en een popcorn muesli reep bij Tiedekulma, het café van de design universiteit. Hier zit je tussen de studenten, hun design projecten, Finse boeken en magazines en komt je design hart zeker aan haar trekken. Dit is ook je oriëntatie punt voor vragen, routes en informatie over World Design Capital in Helsinki. Tussen het shoppen door at ik een typisch Finse lunch met verse vissalade bij café Ekberg. Normaal gesproken eet ik niet zoveel vis, eerder schaal- en schelpdieren door de pasta of oesters. Maar zo’n salade tussen de middag is ook zo gek nog niet. Het vult goed, is gezond en een keer geen after lunch dip is best fijn! Winkelen met een steen in je maag is ook niet echt comfi natuurlijk. Nadat mijn shopvisie was geslaagd moest ik even bijkomen. Dat deed ik bij Fanny, een barretje bij het park met een super mooie inrichting. Wat ik zo leuk vind in die noordelijke landen is dat je overal gratis (kraan)water kan pakken, soms zelfs met sinaasappel, citroen of munt en het wordt altijd geschonken uit mooie kannen. Wat zou het fijn zijn als zoiets in Nederland zou komen! Na de laatste shop bezoekjes even de tijd genomen om op te laden bij Bulevardin Kahvisalonki. Aan het eind van de dag, nog ruim voordat ik de boot terug zou nemen pufte ik uit bij Aschan café Jugend. Ze hebben er een prachtige deli waar ik nog wat survival food kocht voor de boottocht en daarna at ik in het cafe een garnalensalade met toast. Alle vis en zeevruchten smaken toch zoveel natuurlijker daar! Nom! Vaak denken we dat Finland erg duur is, wat voor een deel klopt als je in een restaurant gaat zitten. Wat veel gebruikelijker is: een buffet. Vooral voor de lunch kun je daar tijdens een bezoek aan Helsinki flink op besparen zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit. Vaak is het soep en een salade met haring, zalm of zeevruchten. Niks spannends, maar wel van te voren klaar gemaakt zodat ze daar tijd (=geld) besparen. Best slim! Heb je nog tijd dan kan je ook een boottocht langs de eilandjes voor Helsinki maken en ondertussen dineren, of voor de havens uitkijken op de voorbijkomende boten bij Palace Kamp. Een typisch Fins restaurant met Russische invloeden (veel goud!) en Finse gerechten en een klein dakterras voor de zomeravonden.

Wist je trouwens dat Finnen de grootste koffieleuten ter wereld zijn? Hier loopt niet iedereen met een kartonnen beker over straat, maar nemen ze de tijd voor een kop koffie!

cafe ekberg lunch

bar fanny

tiedekulma

Aschan Deli

cake bij tiedekulma

Hotels en overnachten

Ik heb er niet geslapen, maar wel even wat research voor je gedaan. Hotel GLO is een klein boutique hotel in de winkelstraat van Helsinki. Het staat lokaal bekend als een van de betere hotels. Ik heb even een kijkje in de lobby genomen en de prijs/kwaliteit verhouding is prima. Wil je iets rustiger zitten, dan is Hotel Kamp een aanrader. Een statig oud pand, aan het park en op loopafstand van alle trekpleisters en winkels. Ook de brasserie zag er prachtig uit. En uiteraard een design hotel: het prachtige Klaus K. Het deed mij denken aan het 101 hotel in Reykjavik en ik zou graag nog eens terug gaan naar Helsinki om dit hotel, de stad en daarna een bezoekje Fins Lapland verder te ontdekken.

Senaat helsinki

Scandinavische nuchterheid

Helsinki is een geweldige stad als je op zoek bent naar een relaxte citytrip, waarin je lekker door de stad kan slenteren over de markt, kan struinen langs de winkels en kan genieten van de oude gebouwen in combinatie met strak design. Tot en met september 2012 zijn er nog volop activiteiten rondom het World Design Capital thema en is Helsinki echt een must voor designliefhebbers. Ik kijk er op terug als een van de leukste citytrips die ik maakte, en ik was er maar 1 dag. Ook scoorde ik er eindelijk mijn lang gewilde rendierenkleedje, wat met deze uitblijvende zomer een hele fijne aanwinst voor op mijn bank is. Helsinki is absoluut kinki!

Helsinki yourambassadrice.nl

Souvenirs uit Helsinki

[google-maps width=500 height=500]

Sabine de Witte