Travel

Herfststorm

Het is bijna oktober en van de herfst is nog weinig te merken. ’s Avonds koelt het snel af, maar overdag weet een aangenaam zonnetje de temperatuur aangenaam te houden. Optimaal genieten van deze prachtige najaarsdagen.

Toch heb ik al weer een tijdje trek in winterse korst, rode wijn, herfstthee en opwarmen bij de haard na een lange schaats- of wandeltocht. De filmavonden worden weer opnieuw ingevoerd; dvd’tje huren of biosje pakken.

Gisteravond zijn we naar ‘De Storm’ geweest, de eerste film over de watersnoodramp in 1953. Het begint meteen heftig en doet me weer versteld staan van de kracht van water. Ik was extra nieuwsgierig naar de film, omdat mijn opa daar destijds heeft geholpen toen hij in het leger zat. Veel heeft hij er nooit over gesproken, maar dat het indrukwekkend en verschrikkelijk geweest moet zijn, begreep ik na het zien van de film helemaal.

Toen ik in Zeeland op de camping werkte, was ik altijd erg onder de indruk van de Oosterscheldekering en de immense Deltawerken. Een van de eigenaren werkte ook bij de brandweer en werd regelmatig opgepiept om drenkelingen te vissen die zich het toch nodig vonden om dicht bij de deltawerken te gaan zwemmen. De stroming is daar zo sterk, dat het vragen om problemen is.

Bij het bezoekerscentrum Neeltje Jans wordt duidelijk hoe de Deltawerken in elkaar steken en hoe ze daarmee Zeeland kunnen behoeden voor nog zo’n ramp. Helaas ben ik nog nooit in het watersnoodmuseum geweest, maar en bezoekje aan Zeeland staat al langer op onze to-do list. Water trekt mij. Stiekem kijk ik uit naar de eerste herfststorm, om die gelegenheid aan te grijpen om lekker uit te waaien op het strand.

De Storm is echt de moeite waard, hoewel het verhaal niet altijd even sterk is. Het is goed om te zien wat water kan doen en wat er voor ons kikkerlandje altijd dreigt. Ik kan me een zondagmiddag ‘ramptoerist’ spelen in de buurt van Zwartsluis herinneren, nog niet al te lang geleden, toen hier in de omgeving het water overal eng hoog stond en zelfs Meppel aardig was getroffen. Dat maakte best indruk. Dus als de herfst volgens de voorspellingen komende week inzet en je zit een avond saai thuis; go see the movie.

de-storm