Het is bijna zover, morgenavond vlieg ik naar Buenos Aires. Met als doel mezelf voor 3,5e maand volledig onder te dompelen in de Argentijnse en Mexicaanse cultuur, de taal en de hemelse keukens. Ik heb me voorgenomen licht én langzaam te reizen, en mee te deinen op het dagelijkse ritme van de plekken waar ik verblijf.
Hoe bereid je, je voor op zo´n grotere trip? Wat zijn hoofd- en bijzaken en hoe houd je, je hoofd koel bij het plannen? Sabine en ik loodsen je daar graag doorheen, dus deze week in plaats van de 5 Delights, maar liefst 10 fijne reistips, inclusief handige gadgets en apps.
1. Verlopen documenten
Dit lijkt een mega-inkopper, maar veel mensen komen hier toch te laat achter; je paspoort of rijbewijs is (bijna) verlopen. Bij veel landen is het zo dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn, op de dag dat je uit het land vertrekt. Check ook of je rijbewijs nog geldig is én of je een internationaal rijbewijs nodig hebt voor het land van bestemming (en ook welke soort). Bij de ANWB checken en regelen ze dit voor je binnen 5 minuten; neem 2 pasfoto’s en je rijbewijs mee, et voilà!
2. Visa, vaccinaties, veiligheid
Heb je een visa nodig voor het land dat je gaat ontdekken? Waar moet je op letten qua veiligheid en welke vaccinaties heb je nodig? Alle essentiële info per land vind je op de website van Buitenlandse Zaken & Douane (de app is ook handig). Wat ik zelf ervaarde, is dat deze veiligheidsadviezen nogal intens zijn. (Ik zou bijvoorbeeld nog geen teen op Mexicaans grondgebied willen zetten, als je uit gaat van de risico’s die hier worden geschetst). Wat je wilt is een realistisch beeld van de veiligheidsrisico’s. Daarom probeer ik, indien mogelijk, altijd via, via locals op te sporen die een inkijk kunnen geven in de echte situatie daar. Over het algemeen geldt natuurlijk gewoon dat je, je gezonde verstand erbij moet houden en dat je dan het minste risico loopt.
- Laat je sieraden en merkkleding/schoenen thuis
- Gebruik je telefoon en laptop niet op straat
- Gebruik een tote bag i.p.v. rugtas
- Blijf in de veilige/toeristische wijken
- Vermijd lege straten en ga ’s avonds niet alleen de straat op
- Gebruik in Mexico alleen de rode ADO bussen voor de lange afstanden
3. Vaccineren op Schiphol
Bij de Travel Clinic op Schiphol maak je eenvoudig online een afspraak om je te laten vaccineren. Er wordt geadviseerd dit vaak vier tot zes weken voor vertrek te doen, al verschilt dit per land. Het is ook mogelijk om last minute een prikkie te halen. Mensen mét een afspraak gaan wel voor, dus hou er dan rekening mee dat je zonder vaccinatie zou kunnen komen te zitten. Niet zo’n fan van prikken? Het wordt al een stuk aangenamer als ze die bij je thuis komen zetten, Sabine is dan ook al jaren trouwe klant bij Thuisvaccinatie.nl
4. Plan je trip
Werk je nog met Excel om overzicht te scheppen in je reischaos? Met de Tripit app bespaar je, jezelf die energie. Je forward al je vluchten, accommodatie boekingen en andere plannen naar Tripit en de app zet alles voor je in één eenvoudig overzicht dat je kunt linken aan je Google Calander. Ook deel je dit overzicht gemakkelijk met vrienden en familie, zodat je mamita ook weet waar je wanneer uithangt. Bonus: het trackt per jaar de dagen, kilometers, landen en steden die je hebt bezocht, leuk voor de data freaks.
5. Incognito online
Als je de planeet verkend is het fijn dat niet zomaar iedereen je online spoor kan volgen. Met een goede VPN bescherm je jezelf tegen hackers die via openbare Wi-Fi verbindingen kunnen toeslaan en betaal je minder voor tickets en verhuurdiensten. Bedrijven baseren namelijk vaak hun prijzen op jouw locatie. Ook geeft het je de vrijheid om series en films te bekijken die normaal alleen in het buitenland beschikbaar zijn. Surfshark is voor ons de go-to VPN; eenvoudig te installeren en betaalbaar (en ook met crypto te betalen)
6. Powerbank
Een goede powerbank is essentieel voor je (grote) reizen. Niemand wil in een achterafsteegje komen te zitten, in het holst van de nacht zonder batterij. De Anker PowerWave Mago Powerbank is compact, oersterk met haar 5000 mAh en stijlvol. Doordat de powerbank magnetisch is, ´plak´ je dit kleintje op de achterkant van je telefoon en kun je deze blijven gebruiken.
7. Bagage stress voorkomen
Niets vervelender dan op je bestemming aankomen en erachter komen dat je koffer nog ergens anders ronddwaalt. Het is niet voor het eerst dat luchtvaartmaatschappijen de informatie over waar bagage zich bevindt (vaak door niet genoeg personeel welteverstaan) niet op orde hebben. Wel zo fijn, om dan de touwtjes zelf in handen te hebben. Door een Airtag in je koffer te plaatsen, weet je altijd exact waar deze zich bevindt.
8. Hysterisch smeren
Je goed beschermen tegen de zon is iets dat ik pas de laatste jaren, helaas, serieus neem. Uit onderzoek blijkt dat elke keer dat je, je huid verbrand, deze met één jaar veroudert. Tijd om den factor 50 rijkelijk te smeren dus. Via Sabine hoorde ik over de door dermatologen ontwikkelde Altruist spray; water resistant, geen stink of kleef bende en hij trekt lekker snel in. Daarnaast draagt die merk ook bij aan het Under the Same Sun programma, dat zich inzet om huidkanker bij Afrikaanse kinderen met Albinisme terug te dringen en te voorkomen.
9. Cubicel perfection
Ik kan echt beamen dat sinds ik travel packing cubes gebruik, mijn reisleven makkelijker is. Organiseer je kleding en beauty items op de manier die voor jou het meest logisch is en ik beloof je; elke keer dat je, je koffer open doet, springen je de tranen van opluchting in de ogen. De Eagle Creek cubes zijn duurzaam, superlicht en onverwoestbaar.
10. Koffer kiezen en inpakken
Tijd om de cubes in een kek koffertje (of backpack) te steken. Sabine legde al eens eerder haarfijn uit waar je op moet letten wanneer je op kofferjacht bent en ook hoe je deze het meest efficiënt inpakt.
Ikzelf koos voor de Eastpack Tranverz S, een handbagage rolkoffer die ook als backpack te gebruiken is. Met een inhoud van 42 liter garandeer je, jezelf dat je niet te veel zooi meesleept en houdt het de aankoopimpulsen binnen de perken. Door de stoffen koffer open te ritsen en plat neer te liggen heb je een goed overzicht van al je cubes en hoef je dus niet, zoals bij een backpack, diep te graaien om dat ene item te vinden. Met een stevig vak voor de laptop en het ingebouwde cijferslotje, was mijn keuze snel gemaakt. Enige nadeel is dat hij iets zwaarder is dan een regulier backpack, maar van een kleine work-out ben ik niet vies.
11. Bonus advies: volg je eigen pad
Het papierwerk is geregeld, de koffer staat klaar en de hotspots zijn opgeslagen op je Instagram. Dan is het goed om nog heel even stil te staan bij je verwachtingen voor de trip en jezelf niet te veel druk op te leggen. We zijn zo gewend om te gaan, gaan, gaan, in onze snelle wereld en die druk sijpelt soms gemakkelijk door in het reizen. De oneindige FOMO zal er altijd zijn en kan ervoor zorgen dat je als een kip zonder kop van hot naar her reist. Kies de plekken en activiteiten uit waar je het allermeest naar uitkijkt en bouw ook zeker genoeg relax dagen in. Heuuuurlijk om soms een dag op je hotelkamer te Netflixen of een boek te lezen in een mooi park. Do what makes YOU feel good.
Ik ben er dus klaar voor, yay! De komende maanden neem ik je mee naar Buenos Aires, op roadtrip (met schoonmoeders) van de hoofdstad naar de Boliviaanse grens, waarna mi amor zich bij ons aansluit en we afdalen naar de wijnregio Mendoza. De tijd in Argentinië wordt afgetopt met twee weken in de hoofdstad, vergezeld door wat vrienden van thuis en met hopelijk nog een klein uitstapje naar Uruguay. Mexico city volgt, dan Oaxaca en ik sluit af met een kleine strandvakantie in het zuiden van dit kleurrijke land. Hou YA dus in de gaten de komende tijd om je hotspots lijstjes voor deze twee prachtige landen aan te vullen.
Heb jij adresjes die ik zeker niet mag missen tijdens mijn trip? Stuur ons dan een DM op Instagram.
- Ode aan oma - 30/12/2024
- De leukste conscious Christmas gifts - 17/12/2024
- Uber lanceert Uber Safari - 30/09/2024