Travel

Holland Festival Amsterdam

Het Holland Festival is vlak na de Tweede Wereldoorlog, in 1947 om precies te zijn, opgericht. Het doel was, en is eigenlijk nog steeds, het tonen van nationale en internationale kunst. Daarmee hoopt de organisatie van het Holland Festival de aandacht op internationale samenwerking en uitwisseling te stimuleren. Iets wat na de Tweede wereldoorlog hard nodig was.

 photo affiche-HF-2017-your-ambassadrice.jpg

Nu 70 jaar(!) later is het een nog steeds de doelstelling om met het festival kunstenaars uit te nodigen die, en ik quote, “Kunstenaars die wij uitnodigen, werken internationaal, overschrijden vaak de grenzen tussen de verschillende kunstdisciplines, schuwen het grote gebaar niet en staan middenin de maatschappij”. Met andere woorden, een festival waar een keur aan internationale en nationale artiesten staat, jong talent en de grote namen, en dat allemaal op het gebied van podiumkunsten zoals zang, muziek, dans en theater. De voorstellingen vinden allemaal in Amsterdam plaats op diverse locaties zoals zoals de Stadsschouwburg, Nationale Opera & Ballet (Stopera), Muziekgebouw aan ‘t IJ, het Concertgebouw, Carré, het Westergasfabriekterrein, Bimhuis, Frascati, het Oosterpark en andere locaties zoals het Compagnietheater, Theater Bellevue, EYE Film Instituut Nederland.

Theater en ik

Ik hou van theater, ik kom er maar direct voor uit. De magie van meegezogen worden in een verhaal, een monoloog en dat op een paar meter afstand. Je hoort de ademhaling, je ziet het kippenvel, je hoort de verspreking. Het is zo bijzonder. En tóch gaan er zo relatief weinig mensen naar een voorstelling. Waarom is dat?

Dat moet veranderen! En dat vind niet alleen ik, dat vindt ook het Holland Festival. Het jaarlijkse festival viert dit jaar alweer zijn zeventigste verjaardag met een fantastische programmering en het wordt tijd dat er meer “jongeren” hier naar toe gaan.

Een kort rondje langs vrienden leert het volgende. Op de vraag: “Ken je het Holland Festival en zo ja, ben je er wel eens geweest?” kreeg ik opvallend vaak het antwoord: “Ja, dat is toch iets in Amsterdam? Ik zie daar altijd die vlaggen van langs de gracht, maar wat het exact is…”

Waar moet je heen tijdens Holland Festival?

 photo hf-young-logo-your-ambassadrice.jpg

Omdat een festival van deze omvang, het duurt ruim 3 weken en kent ontelbaar veel voorstellingen, soms nogal intimiderend kan zijn is er voor de Holland Festival virgins een speciaal “jongeren” programma genaamd HF Young. Jongeren tussen aanhalingsteken, omdat de maximumleeftijd bij 38 jaar ligt. (Fijn, ben ik toch nog érgens een jongere!)
Een team van 13 jonge cultuurliefhebbers heeft voorafgaand aan het festival al een preselectie gemaakt van voorstellingen waarvan zij denken dat je deze moet zien. Om dit nog een stukje aantrekkelijker te maken kun je, mits niet ouder bent dan 38 jaar en de Facebook pagina van het festival hebt geliked, een kaartje kopen voor deze voorstellingen voor de prijs van slechts €19,-. En dan krijg je voor die €19,- ook nog eens het eerste rondje gratis op de borrel na afloop van de voorstelling. Lijkt me meer dan genoeg redenen om te gaan!

Eén van de voorstellingen van HF Young is de voorstelling 887 van Robert Lepage. Laat dat nou nét de voorstelling zijn waar ik half april voor naar Toronto vloog. Een verslag hiervan kon je vorige week al lezen op de site.

Holland Festival 2017

Het Holland Festival begint op 3 juni en eindigt op 25 juni.De voorstelling 887 is te zien op het Holland Festival op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni 2017. De voorstelling op zondag 18 juni is een matineevoorstelling onderdeel van het HF Young programma.

Het gehele programma van het Holland Festival is te vinden op de website.

* Alle foto’s van de voorstelling zijn gemaakt door Érick Labbé tenzij anders vermeld

Sabine de Witte