Travel

Hollandse Nieuwe met oude herinneringen

Hollandse Nieuwe haring

Vette bek: de Hollandse nieuwe
Afgelopen week was het weer feest in ons kikkerlandje: het was weer tijd voor Hollandse nieuwe. De eerste nieuwe haring is voor mij ook altijd weer een klein feestje, zeker als het ‘goede vette’ is. De liefhebbers kunnen dit jaar hun geluk niet op, want vet is ‘ie zeker! Omdat ik onderweg was en geen tijd had om het harinkje aan de kraam te happen, nam ik ‘m mee naar huis. Daar peuzelde ik het visje, met uitjes en zuur zoals het hoort, in mum van tijd op. Heerlijk! Een gezonde vette bek, die ga ik de komende tijd vaker halen!

Geen bedelende katten
Bij de laatste hap realiseerde ik me dat er voor het eerst sinds jaren geen bedelende katten langs mijn benen liepen. Zo af en toe zijn er van die momenten dat ik die harige beesten ontzettend mis. Als ik me niet lekker voel bijvoorbeeld, of gewoon thuis kom na een lange dag. Als ik andere katten zie zonnen in de vensterbank of op straat tegen kom. En dus ook als ik zoiets stoms als een Hollandse nieuwe eet. Hoewel ik al een hele tijd geen voer hoefde te kopen, sta ik soms ineens te dromen voor het schap met huisdierartikelen.

Oude en nieuwe
Mijn leven ziet er vergeleken met een jaar geleden heel anders uit. En hoewel ik af en toe met weemoed op sommige dingen terug kijk, ben ik heel blij met het leven wat ik nu leid. Ik mis af en toe de katten, de spontaniteit om familie te zien of op te zoeken, maar ik mis helemaal niet de standaard dagindeling en de voor de hand liggende dingen die ik deed op een vrije dag. Dat is niet altijd makkelijk of voor anderen te begrijpen. Het ging ook allemaal erg snel. Inmiddels werk ik alweer bijna twee jaar voor mezelf, toen begonnen de eerste veranderingen. Van sommige mensen weet ik dat ze liever hadden gezien dat ik mijn ‘oude’ leventje hadden gehouden en is mijn nieuwe leven lastig voor ze. Ik woon verder weg, ben vaak de hort op en mijn werk is er altijd. Voor mij is iedere dag net zo’n feestje als de Hollandse nieuwe voor visliefhebbers. Ook daar heeft iedereen altijd zijn oordeel over klaar, voor het gemak vergeet iedereen maar even dat persoonlijke smaak van grote invloed is.

Als een vis in het water
Ook al is dit misschien niet wat anderen voor ogen hadden voor mij, dit is wat mij gelukkig maakt. Ik zou precies hetzelfde doen als ik nog eens de keuze zou moeten maken. Ik voel me als een vis in het water. Je kan met me mee zwemmen, of tegen de stroom in proberen te zwemmen. Dat is alleen maar moeilijk en kost onnodig energie. Tegenspartelen heeft net zo weinig zin als mij watertrappelend laten proberen alles zoals ‘het oude’ proberen te laten zijn. Het oude is met het vaatje overgebleven Hollandse nieuwe overboord gegaan om ruimte te maken voor iets nieuws.

Hollandse Nieuwe haring

Sabine de Witte