Cocooning

Home hotel: het hotelgevoel in mijn Amsterdamse studio-appartement

Jeffrey-studio-appartement

Een fijne hotelkamer is voor mij praktisch ingericht, sfeervol aangekleed en geordend. Een dergelijke setting wilde ik ook graag in huis halen. Wanneer je slechts 30 vierkante meter tot je beschikking hebt, wil je die ruimte uiteraard zo optimaal mogelijk benutten. Het kan vrij lastig zijn om een juiste balans te vinden tussen een gezellig, praktisch en geordend interieur. Toch is mij dit met een paar simpele trucs aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Hoewel ik niet iemand ben die al bankhangend zijn dagen doorbrengt, ben ik toch elke keer weer blij thuis te komen in mijn sfeervolle studiootje in Amsterdam. In dit artikel deel ik enkele simpele tips die ik zelf toepas voor een instant hotel feeling at home!

Investeer in vazen

Wie mij een beetje kent, weet ook dat ik dol ben op planten en bloemen. Vol zelfspot zeg ik weleens dat ik haast meer planten dan vierkante meters heb. Zo erg is het gelukkig nog niet gesteld en ik hoef nog niet met een liaan door het huis te slingeren. Uit zelf bescherming heb ik mijzelf op het gebied van planten inmiddels wel een halt toegeroepen, maar het blijft erg verleidelijk om mijn vazen regelmatig te voorzien van een vers bosje tulpen of pioenrozen. Wanneer die bos zijn beste tijd gehad heeft, heb ik niet altijd direct een nieuwe voor handen. Des te meer waardeer ik de prachtige vazen van Kähler Design. Deze elegante handgemaakte vazen zijn zelfs zonder bloemen, kunstwerken op zich. Dat scheelt dus weer opbergruimte wanneer je even geen verse bloemen in huis hebt.

Neem een dranktafeltje

Geruime tijd voordat ik een eerste druppel alcohol op had, wist ik het al: later als ik groot ben, wil ik een minibar! Zo’n fantastisch dranktafeltje met sierlijk glaswerk, te kitscherige kristallen karaffen en met de beste wijnen. Gewoon omdat het er zo lekker chique uitziet. Inmiddels, ben ik niet heel erg groot geworden, maar is het dranktafeltje wel een feit; incluis de over de top Libbey glazen! Ook weet ik nu beter: een dranktafel is er niet alleen voor de sier, maar ook om van te drinken maar is ook zeer praktisch! Je houdt namelijk ruimte over in je koelkast en kunt de overgebleven ruimte in de keukenkastjes gebruiken voor spullen die het minder goed doen in het zicht. Eerlijk is eerlijk, zelfs als je geen gebruik maakt van de minibar, is het toch een heerlijk stilleven om naar te kijken?

Ga voor zacht en sierlijk

Tijdens mijn reizen vind ik het leuk om inspiratie op te doen voor in mijn interieur. Zo heb ik tijdens het backpacken door Peru twee prachtige kleden op de kop getikt. De onwijs zachte kleden –want ja, baby alpaca!- liggen strak opgevouwen over de bankleuning en over het voeteneind van mijn bed gedrapeerd. Overigens hoef je voor mooie plaids van fijn materiaal niet per se naar de andere kant van de oceaan af te reizen. Het Amsterdamse merk Hinck heeft namelijk kwalitatieve plaids in designs geschikt voor elk type interieur. Perfect te gebruiken om samen met een flinke lading kussens je bed superstrak op te maken zoals je dat alleen in hotels ziet.

Maak een zachte landing

Ik, en ik vermoed nog vele anderen met mij, laat mij standaard neerploffen op het bed direct bij het binnenkomen van een hotelkamer. Even het matras testen. Deze is idealiter niet te hard, maar ook weer niet te zacht. Na een lange dag wil je natuurlijk optimaal van je nachtrust kunnen genieten. Bovendien brengt een gemiddeld mens ongeveer 32 jaar (!) van zijn leven slapend door. Persoonlijk lig ik zo’n lange tijd graag zo comfortabel mogelijk. Ik slaap overigens thuis al heerlijk, maar toch droom ik nog van een Simba matras. Na jarenlang onderzoek onder een grote doelgroep, schijn je op hun matrassen perfect Doornroosje uit te kunnen hangen. Dat wil je!

Hang spiegels op

Mijn laatste tip: neem een spiegel! Spiegels vergroten de ruimte optisch. In een kleine ruimte is dat natuurlijk erg wenselijk. Praktisch, en met een goeie omlijsting om de spiegel heb je meteen een mooi item voor in het interieur. Twee vliegen in één klap dus. Bovendien check je voordat je het huis verlaat nog snel of je haar nog goed zit of schiet je toch nog even die mirror selfie. Ideaal toch?

Jeffrey Struijk