Valt er ook een oase van rust over je heen als je een hotel binnen stapt, omdat het zo lekker clean is? Een hotelkamer kan voor mij zo als thuis komen voelen, omdat het er netjes en rustig is. Dat blijft overigens maar een paar minuten zo, ik presteer het altijd om in mum van tijd een enorme chaos te veroorzaken. Vol bewondering heb ik dan ook menig reisgenoot aangestaard, alles keurig uit te pakken en een plek te geven zonder een orkaan aan spullen achter te laten. Vandaag neem ik je mee de slaapkamer én badkamer in, voor een hele boel tips, tricks en harde learnings uit bijna 10 jaar hotelkamers bezoeken.
Je eigen hotelbed maken
In hotelkamers speelt het bed vaak een hoofdrol en regelmatig was er de wens om een hotelbed compleet mee naar huis te nemen. Veel hotels spelen daar slim op in, bijvoorbeeld citizenM, wat een tijd het dekbed wat zij in de kamers gebruiken verkocht. Inmiddels durf ik te zeggen dat mijn bed thuis praktisch net zo lekker ligt als een hotelbed. Daar heb ik een aantal tips voor:
- Investeer in een goed matras. Ik slaap op een matras van Eve – dat is een stevig, lekker dik matras. Daar overheen zit een Simba matrasbeschermer, die o.a. lekkage naar je matras kan voorkomen.
- Het dekbed is key. In december had ik lekkage thuis en dat was voor mij een perfect excuus om een ecologisch en duurzaam donzen dekbed van Yumeko aan te schaffen. Een hap geld, maar warm in de winter, koel in de zomer en net zo luchtig als in hotels. Hiervoor sliep ik onder een wollen dekbed, wat me soms wel eens ging benauwen door het gewicht.
- Een hotelbed ligt vol met kussens en veel hotels hebben zelfs een kussenmenu. Mijn bed heeft vier kussens, waarvan mijn hoofd het liefst rust op het Simba Hybrid kussen. Ik ben een buik- en zijslaper en dit kussen vormt zicht precies naar je slaaphouding.
- Het dekbedovertrek in hotels is meestal wit, wat ik vaak saai en besmettelijk vind. Bovendien zie je er ieder vlekje op en helaas heb ik thuis niet een kamermeisje dat mijn bed dagelijks verschoont. Daarom heb ik luxe dekbedovertrekken voorzien van een leuke print. Het Auping Akito overtrek is favoriet met een luxe satijnglans, zowel rustige als drukkere stukken en een chique uitstraling. Mijn bed is ook van Auping (Essential) en je kunt zien dat het voor elkaar gemaakt is. Dit overtrek wissel ik af met eentje van heerlijk percal katoen van Van Morgen, voorzien van een door mij zo geliefde streep. Een HEMA-overtrek slaapt ook prima, maar geeft je net niet dat luxe gevoel. De handdoeken daarentegen…
Een hotelbadkamer voor thuis; zo maak je je eigen homespa
Een hotelbadkamer is ook altijd feest. Uren kan ik er voor de spiegel staan dralen. Sommige hotelkamers hebben leuke extraatjes, zoals een föhn voor je nagels, een make-up tafel, jacuzzi of meer van dat soort feestelijks. Eenmaal thuis verbleekte mijn eigen badkamer daar nogal bij. Daar was ik op een gegeven moment zo klaar mee, dat de badkamer er aan moest geloven. Een aantal tips om van je badkamer je eigen hotelspa te maken. En daar hoef je echt niet altijd een bad voor te hebben!
- Eenheid in potjes. Of je nou overstapt op één merk of navulverpakkingen (die van Muji zijn prachtig!) koopt, een hotelbadkamer straalt alleen al rust uit door alle amenities die in dezelfde verpakking zitten en perfect op elkaar zijn afgestemd. Heb je een favoriet merk maar zit de verpakking er niet uit, dan zijn navulverpakkingen slim. Mijn badkamer staat vol met bruine glazen apothekersflacons vol favoriete producten. Ook handig: je favorieten in een afgesloten kast zetten en mooie hotel amenities meenemen ter decoratie.
- Weg met de badmat! Heb je ooit een mooie badmat gezien in een hotel? In sommige hotels krijg je zo’n viezig rubberen mat tegen het uitglijden en mag je verder op een voetendoek staan. Badmatten zijn gewoon echt niet mooi. Wel praktisch, zelfs als je alleen een douche hebt want uitglijden wil je inderdaad niet en ook koude voeten van de badvloer zijn minder aangenaam. Mijn oplossing? Een uitwasbaar mini-karpet. Verkrijgbaar in vele printen en prijzen, maar het ziet er een stuk stijlvoller uit dan zo’n platgelopen pluche.
- Heb je een bad? Koop een houten of bamboe badhouder, ze zijn er zelfs met ruimte voor je (wijn)glas en je boek. Leg er een paar mooie zeepjes, sponzen en items op et voila, Pinterest ready!
- Kaarsen maken alles sfeervoller en bij The Saxon in Johannesburg hadden ze die zelfs rond het bad in de kamer staan. Dat was een eerste keer, vaak zijn hotels wat huiverig of mag je het doen met ‘slechts’ een geurkaars. Zet een muziekje aan, steek de kaarsen aan en je komt onmiddellijk tot rust. Nog leuker als je een bad hebt, maar als ik een beetje gestressed ben doe ik het ook als ik ga douchen. Ook een slimme tip: vervang de lamp voor een sfeerlicht of Hue, zodat je ook met het licht kunt spelen.
- Dit kom je niet vaak tegen in hotels, maar geven je wel een luxe gevoel: een plant in je badkamer! Welke je daar goed voor kunt gebruiken is afhankelijk van of je een raam en daglicht hebt, maar mocht je de ruimte hebben, dan kan het met een Monstera bijna niet mis gaan. Zet die in een mooie mand of pot, et voila, net alsof je in Bali bent.
- Investeer in een badjas en goede handdoeken. Net al even genoemd, de handdoeken met hotelkwaliteit van de Hema zijn mijn favoriet. Lekker dik, ze gaan enorm lang mee en je kunt ze oneindig vaak en gewoon heet wassen zonder dat ze hun kwaliteit of kleur verliezen. Qua badjas, ik vind het echt een feestje om na een lange dag in je fluffy badjas op bed nog even te chillen voor of na het douchen en opmaken voor de rest van je program. Kunstenaar Selwyn Senatori heeft er, net als ik, ongeveer zijn beroep van gemaakt om in hotels in badjassen champagne te drinken en verkoopt sinds kort zijn eigen ‘Champagne in the Morning’lijn, inclusief badjas. Die wil je! Ga je graag naar de sauna of vind je tijdens een weekend Netflixen zo’n exemplaar te dik/zwaar/onpraktisch (want ze blijven lang nat), dan kan ik de badjassenlijn Thalasso van het merk Taubert van harte aanbevelen. Stevig katoen van zware kwaliteit, snel droog en deze draag je ook als het wat warmer is.
- Sauna- of hammamdoeken ter decoratie maken ook meteen verschil. Of je ze nou aan het eeuwige houten laddertje hangt mocht je die hebben, of over de radiator, het geeft een instant spa-sfeer. En als frequent reiziger heb je daar toch een hele verzameling van, want niemand neemt toch zware badstoffen handdoeken mee mag ik hopen!
- Een mooie spiegel maakt ook meteen verschil. Waarom een saai rond of rechthoek exemplaar als een rand zoveel verschil kan maken? Ook weer in alle mogelijke prijzen beschikbaar, ik droom nog steeds van een HAY exemplaar, in Zuid-Afrika hingen prachtige spiegels met leren banden en zelfs Ikea heeft in haar PS collectie prima exemplaren.
- Materiaalkeuze maakt een wereld van verschil. Plastic bakjes zijn natuurlijk heerlijk praktisch, maar het oog wil ook wat. Bamboe bakjes or rieten manden maken een wereld van verschil. Uitgekeken op je badkamermeubel, want ja, die zijn ook nooit zo mooi? Koop een vintage kast en leg er een marmeren blad op (buiten budget? plakplastic!), of maak een meubel op maat van MDF. In mijn badkamer ook geen lelijke wasmand, maar een rieten tas met leren hengsels. Wel zo mooi!
- Hang eucalyptus in je badkamer. Je weet wel, die lekker ruikende takken. Als je ze droogt, komt er iedere douchebeurt een heerlijke spa-geur vrij. Bovendien staan de takken ook nog eens stijlvol. Bind ze bij elkaar met een mooi touw en hang ze ondersteboven op. Net alsof je de sauna in stapt!
Je zou bijna niet meer op reis hoeven als je thuis zo’n fijn Home Hotel kunt creëren, toch?!
- Uber lanceert Uber Safari - 30/09/2024
- Zo mooi woont Camille Razat (Emily in Paris) - 29/09/2024
- Uber update: boat cruisen door Parijs en Flying Blue miles sparen - 16/07/2024