Travel

Hotel Highlight: Castell d’Emporda in La Bisbal, Girona Spanje

Castell d'Emporda hotel Girona

Drie kwartier rijden vanaf het vliegveld van Girona, of een kleine 2 uur vanaf vliegveld Barcelona, ligt op een heuveltop tussen de velden en olijfgaarden een imposant kasteel, nu hotel Castell d’Empordà. Een prachtig luxe hotel, waar je, door de oase van rust en persoonlijke aandacht, bijna vergeet dat er 57 kamers zijn, 2 restaurants én 2 zwembaden. Castell d’Empordà is eclectisch in de breedste zin van het woord. Het mengt moeiteloos oud met nieuw, natuur met luxe en ongedwongenheid met uitstekende service alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Een echte parel in het ’Toscane van Spanje’.

Geschiedenis

In 1301 wordt er voor het eerst geschreven over het kasteel, dat dan in handen komt van Dhr. Pere Margarit, een kapitein die vaart onder de vlag van Columbus. Honderden jaren later, in 1973, wil Salvador Dali Castell d’Empordà kopen met zijn kunstwerken,maar steekt eigenaar Pedro Arpa daar een stokje voor met een torenhoge vraagprijs. Op het moment dat het kasteel al 80 jaar leegstaat, in 1999, besluit het Nederlandse stel Albert Diks en Margot Vereijken het kasteel te kopen en er een hotel van te maken. Zij maken in de jaren die volgen bij het inrichten en aankleden van het hotel dankbaar en prachtig gebruik van de rijke geschiedenis van de locatie, met subtiele verwijzingen en historische details die de verhalen vertellen van hun voorgangers. Reis mee en verwonder!

Hotel Castell d'Emporda Robert Aarts

Het hotel balanceert qua bouw precies op de gulden middenweg tussen historisch en modern. Een goed voorbeeld daarvan is de moderne overkapping van het terras, ontworpen door het Amsterdamse bureau Concrete.

Dali Kamer: ode aan glamourtijden in Castell d’Emporda

Castell d'Emporda Dali kamer
Het hotel telt 57 kamers waarvan 12 kasteel- en torenkamers in het historische gedeelte van het landgoed, met prachtige stenen muren en kleine torenraampjes. Daarnaast zijn er nog 42 kamers in een contrasterende, moderne aanbouw in de kasteeltuin. Zelf sliep ik in één van deze moderne Dalí kamers, met prachtig uitzicht over de velden. Sowieso is het uitzicht iets wat opvalt in en om het hele hotel; vanaf ieder standpunt en vanuit iedere kamer wordt je steeds geconfronteerd met adembenemende vergezichten. En zelfs als je goed luistert hoor je niets anders dan vogels en krekels (en af en toe een plons van het zwembad).

Luxe kamers hotel Castell d'Emporda

De Dalí kamers zijn een ode aan Costa Brava’s glamour jaren. In ieder kamer hangen afbeeldingen van belangrijke werken van Dalí en bekende kunstenaars van deze tijd. De kamer is van alle gemakken voorzien en heeft bijvoorbeeld een heerlijk ruime inloop regendouche. Maar het meest opvallende en bijzondere blijft dat terugkerende uitzicht. Vanuit je bed rol je zo het balkon op en ligt de uitgestrekte natuur aan je voeten. Een bijzondere ervaring, om als je wakker wordt met je pyjama nog aan de balkondeuren open te schuiven en te genieten van de opkomende zon.
Grappig om te weten: Dalí is de favoriete kunstenaar van Sabine, die een tikkeltje baalde dat ze hier zelf niet kon zijn.

Suite Pere Margarit

Margarit kamer hotel Castell d'Emporda
Dan nog een kleine blik in de prachtige suite van het hotel. De bekende ontwerper Bart van Bekhoven ontwierp deze prachtige en exclusieve Pere Margarit Suite, die vernoemd is naar de oorspronkelijke eigenaar van het kasteel. Een perfecte kamer voor als je wat te vieren hebt, zoals een romantisch jubileum. En leuk, die Nederlandse tweaks die je in het hotel terug kunt vinden op het gebied van design en architectuur.

Relax & Restore in hotel Castell d’Emporda

Het hotel is door de Daily Telegraph is verkozen tot één van de 10 beste hotels van Spanje en dat komt niet alleen door de prachtige kamers en het wonderlijke uitzicht. Hotel Castell d’Empordà heeft verschillende terrassen, waar je altijd een plekje in de zon of in de schaduw kunt vinden, je even terug kunt trekken met een boek of juist gezellig kunt gaan zitten borrelen. Er zijn twee zwembaden (allebei met dat prachtige uitzicht!) en je kunt op het terrein naar een speciale spa- en beautysalon voor allerlei heerlijke treatments en massages voor de ultieme ontspanning. Ja, hier een paar dagen toeven is absoluut een feestje!

Castell d'Emporda hotel Girona

Hotel Castell d’Emporda is een echte aanrader, qua ambiance, maar ook qua ligging (en qua uitzicht!). Het is de perfecte plek om je een paar dagen in alle luxe terug te trekken en helemaal tot rust te komen.

PS Wil je meer zien? Bekijk dan de Instagram Stories op YourAmbassadrice voor o.a. een roomtour!