Groen doen Hotel Highlight

Hotel Highlight: subtropisch Hotel Jakarta op Java-eiland

hoteljakartaamsterdam

Op 8 mei, een dag voor mijn verjaardag, staat de opening gepland van Hotel Jakarta op Java-eiland. In 2016 won WestCord Hotels een wie-mag-hier-bouwen-wedstrijd en nu komt er, ondanks het hotelverbod, een nieuwe hotel bij op Java-eiland. Ik mocht alvast een kijkje nemen op het bouwterrein. Niet zonder oversized schoenen en een helm uiteraard.

Silver lining

Maar eerst even dit. Als ik op een zaterdagmiddag of in de ‘schoolvakanties’ door de binnenstad fiets op weg naar de markt, word ik knettergek van de zwalkende mensenmassa die het ‘effe snel’ fietsen onmogelijk maken. Het is druk, overal. Ik ben dan ook blij dat in 2016 het bestaande hotelbeleid is aangescherpt en dat nieuwe bouwplannen voor hotels geen kans van slagen meer hebben. Nieuwe hotels, dat geldt dus niet voor de bouwplannen die al goedgekeurd waren voordat het nieuwe beleid er was. Deze hotels mogen de bouwplannen voortzetten. Hieronder valt ook het hotel-in-aanbouw Hotel Jakarta op Java-eiland. Waarom besteed ik dan aandacht aan de opening van een hotel als ik er zo tegenop kijk, hoor ik je denken. Nou vooruit, het wordt het groenste hotel van Nederland en is volledig klimaatneutraal. Als het dan moet, dan het liefste zo. Als dat geen silver lining is.

Groene luxe in Hotel Jakarta

 • Groen
 • Het allerleukste aan het hotel, volgens mij en volgens iedereen, is de subtropische tuin die in de kern van het hotel woekert. Alle kamers zitten aan de zijkant van het gebouw en dat zorgt ervoor dat er in het midden van het hotel een grote, open ruimte overblijft van de grond tot het glazen dak. Die ruimte wordt helemaal gevuld met subtropische planten die in samenwerking met de hortus zijn uitgekozen. Dit was nu natuurlijk nog allemaal niet af dus ik moest een volle dosis fantasie aan het plaatje toevoegen. Hier het resultaat.

   photo hotel jakarta toekomst en nu.png
  De linkse foto geeft een toekomstbeeld; de rechter is het huidige beeld.

  De binnentuin besproeien ze met opgevangen regenwater. Het glazen dak zorgt voor voldoende groeilicht en bevat ook een tigtal zonnepanelen. Er is veel gebruik gemaakt van bamboe als bouwmateriaal en er is glas, heel veel glas. Het gebouw lijkt precies een kijkdoos. Dat zorgt voor veel licht en warmte en minder energiegebruik. Ik ben overigens erg benieuwd hoe warm het wordt op zonnige zomerdagen in deze veredelde kas. Enfin, er zijn nog meer maatregelen getroffen om het gebouw zo energie-ontlastend mogelijk te maken, maar dat wordt wat te technisch. Tijd voor luxe.

 • Luxe
 • Er is ook zeker genoeg luxe tussen al dit groen. Alle kamers hebben een balkon en kijken allemaal uit op ’t ij. Geen tramspoor of kerk in velden of wegen te bekennen. Ben ik nog wel in Amsterdam?
   photo IMG_3585.jpg
  Panoramisch uitzicht vanuit elke kamer

  Oja, toch wel! En er is meer. Door het toevoegen van een oesterbar, espressobar, lounge, wellnesscentrum (inclusief panoramasauna!), zwembad en meederde restaurants komt iedereen zorgeloos de dag door. Iedereen, want deze locaties zijn niet exclusief voor hotelgasten. En dat is ook zeker met de zomer in aantocht (ja, bijna) een grote plus, want het terras aan ’t ij is iets om naar uit te kijken.

  Klein Indonesië

  De naam Hotel Jakarta sluit mooi aan bij die van Java-eiland. Buiten de naam en de gigantische tuin sijpelen meer Indonesische invloeden door in het hotel. Zo kun je in de restaurants gerechten met Westers/ Indonesische invloeden eten en worden er Indonesische kruiden en koffiesmaken verkrijgbaar. Om het allemaal af te toppen komt er op de bovenste verdieping ook een panorama-cocktailbar genaamd Malabar. Vernoemd naar een vulkaan op Java-eiland. In Indonesië welteverstaan! Sommige invloeden passen toch niet helemaal in Amsterdam thuis.

  Aantal kamers: 172 normale en 6 suites
  Plaats: Javakade 766, achter Pakhuis de Zwijger

  Sabine de Witte