amsterdam Hotspots

Hotspot: THIJS

Eten bij THIJS

Vorige week ging ik met klanten eten, iets wat we regelmatig doen en ik krijg vaak de opdracht mee om iets leuks/nieuws te kiezen. Al een paar keer was ik er ‘s avonds langs gelopen en had ik er goede verhalen over THIJS gehoord, het restaurant van hotel Dikkers & Thijs op de Prinsengracht. Zeker rond kerst vind ik het heerlijk om langs de Amsterdamse grachten te lopen/fietsen! Helaas heb je vanuit het restaurant, in de kelder, geen uitzicht op de grachten, maar is het wel ingericht met mooie oude elementen.

THIJS tafel + inrichting

Mediterraanse keuken met seizoensproducten

De kaart is niet heel uitgebreid en bevat best veel standaard gerechten. De eeuwige carpaccio, wel in een ‘modern jasje’, de Black Angus en ook de crème brûlée ontbreekt niet. Gelukkig is het wildmenu verrassender en ook los te bestellen. We aten niet uitgebreid en namen alleen een hoofdgerecht. Ik bestelde van een reerugfilet met rode kool, een stoofpeertje en een kroket (geen aardappelkroket, zoals ik had verwacht). Mijn gezelschap bestelde boerenkip en de black Angus. Behalve de gerechten zoals op de kaart omschreven, kwamen er geen side dishes en misten we iets van aardappel/rijst. Het eten was smakelijk, maar niet heel bijzonder. Opvallender was het glas wijn dat nooit aan tafel kwam (maar wel op de rekening stond) en de bediening die vooral erg gehaast over kwam, terwijl het restaurant niet heel vol zat. Met lichte verbazing pakte ik mijn jas aan, die de gastvrouw vanuit de garderobe kast in haar hand liet bungelen. Typisch Hollandse service, en dit waren niet eens studenten!

Smakelijk aan de grachten

THIJS is ideaal als je tussen het winkelen door een smakelijke hap wilt eten, uitgebreid tafelen doet alleen het publiek van 55+, waar het personeel wel tijd voor heeft en een praatje mee maakt. Door de onvriendelijke service is mijn hele eet ervaring een beetje verpest, terwijl het eten wel smakelijk was en goed geprijsd. THIJS zou echt een leuke plek kunnen zijn, maar ze zijn niet zo hip en trendy als ze op de website willen over komen. Daar zit meteen het hele eieren eten: goed personeel. Personeel is mede verantwoordelijk voor het type mensen wat er komt. Zet je ouder personeel neer, dan zul je minder ‘trendy’ mensen aantrekken. Maar niet-horeca studenten aan het werk zetten, daar ben ik ook geen voorstander van. Een voorbeeld aan de grachten waar het wel ‘klopt’ qua keuken en sfeer, is het tegenover gelegen Mashua. Een Peruaans restaurant waar gastheer Jochem (zelfs een goede vriend geworden), klanten aan zich weet te binden door zijn sociale vaardigheden, zijn kennis van de stad, het eten en zijn professionaliteit. Hij weet het eten altijd een beleving te maken, zonder poespas en formeel gedoe.

THIJS restaurant prinsengracht

Ontmoetingsplek voor lekker eten

THIJS is in mei 2011 geopend om de traditie van ‘ontmoetingsplek voor iedereen die van lekker eten houdt’ in stand te houden. Dat eten hebben ze goed begrepen, aan de rest kan nog flink geschaafd worden.
Open van dinsdag t/m zaterdag vanaf 16.00u.

Sabine de Witte