Travel

Hotspots: Parijs in de zomer

Crepe eten onder de Eiffeltoren in Parijs

Parijs in de zomer

Hoewel het tijdens mijn verblijf in Paris geen fantastisch zomerweer was, is er wel degelijk een verschil met Parijs tijdens de herfst en winter of tijdens de lente en de zomer. In de winter bezoek je de musea en ren je van winkel naar winkel, terwijl in de zomer struinen door de straten van Parijs, fietsen door de arrondissementen, een rondvaart over de Seine of relaxen in een van de parken (mijn favoriet is uiteraard bij de Eiffeltoren) erg leuk is. Voor ieder jaargetijde is er in Parijs genoeg te doen. Hoewel ik altijd op zoek ben naar nieuwe plekken, zijn er ook een paar hotspots die eigenlijk tijdens ieder tripje weer bezocht worden. Ik probeer het af te leren, want er valt nog zoveel te ontdekken, maar die plekken zijn gewoon te leuk om over te slaan. Echt een aanrader, hoe vaak ik er ook kom ik ontdek steeds weer veel nieuws. En ik pak volgend jaar gewoon weer de Thalys!

Aangekomen op Gare du Nord Parijs met de Thalys

Zomerse hotspots in Parijs

Voor ordinair mensen spotten heb ik 2 favoriete plekken. Fouquet (van de chocolade) op de (avenue) Champs-Elysees of Capucine op de Boulevard des Capucines. Je komt er alle soorten mensen tegen en je zit in de buurt van de mooiste winkels. Geweldig om mensen te zien worstelen met 10 Louis Vuitton tassen of in de rij te zien staan verderop bij Abercrombie & Fitch. Uiteraard sta je vol bewondering even stil bij de etalage van La Duree, waar ze iedere keer weer ware macaron kunswerken uitstallen. In de rij staan gaat trouwens best snel, na zo’n 25 minuten mag je al kiezen uit al die heerlijkheden! (Andere macarons voelen als overspel en zijn ook lang niet zo lekker, voor mij zijn die van La Duree de enige echte!)
Vanaf de Champs-Elysees loop ik graag naar de Eiffeltoren om er een crêpe met nutella te kopen en die al lopend in het park achter de toren op te eten, of even zittend op een bankje met je benen bungelend uitkijken op de toren. Of loop de andere kant op, langs de Seine. Neem een rondvaarttocht en bewonder Parijs vanaf het water, vaar onder de beroemde Pont Neuf door en kijk naar de zonaanbidders op Paris Plage. Paris Plage is de hotspot van Parijs tussen 21 juli en 21 augustus. Een stadsstrand compleet met palmbomen, strandstoelen, zand en cocktails, waar je zowel overdag als ‘s avonds heerlijk kan genieten.
Vanaf Paris Plage loop je makkelijk naar het Louvre, waar ik graag lunch bij Cafe Marly. Een beetje cliché, maar het uitzicht over het plein, de glazen piramides en in de verte de Eiffeltoren, maken me iedere keer weer heel blij.
Vanaf Marly struin ik graag langs de winkels, richting Place Vendome (het mooiste plein in Parijs als je het mij vraagt!), naar winkel walhalla Rue Saint-Honore waar concept store Colette een absolute must go is, net als een kijkje binnen in hotel Costes. Pas geopend en ook op loopafstand van alle luxe winkels: La Maison. Dit hotel vlakbij de Champs-Elysees is volledig ingericht door modehuis Maison Martin Margiela. Zijn voorkeur voor wit is overal duidelijk terug te zien. Een fijne werkplek ontdekte ik, maar dat ik van wit hou spreekt voor zich. Toevallig was ik een dag later in concept store Merci (een absolute must als je van mooie spullen houdt!), waar ze behang van Margiela verkochten, in de stijl van het hotel.
Geen zin om door winkelcentra te struinen? Parijs heeft genoeg parken en indrukwekkende tuinen waar je lekker kan picknicken! De Jardin du Luxembourg is de grootste en bekendste, het Jardin du Palais Royal hoorde daar vroeger bij. In Jardin des Tuileries is iedere zomer kermis met een groot reuzenrad te vinden.

Place Vendome Parijs

Crepe eten onder de Eiffeltoren in Parijs

Bij de Merci concept store in Parijs

Maison hotel ingericht door Martin Margiela

La Duree Macarons

Cafe Marly Paris

Uitzicht vanaf het terras van Cafe Marly

Hippe cocktails

Parijs associeer je misschien niet meteen met cocktails, zeker niet als je de grote aantallen flessen wijn tijdens de lunch op de tafels ziet verschijnen. Toch heeft Parijs een aantal hele goede cocktailbars. Crocodile is een bekende, zij zijn begonnen met de Parijse trend van snoep in je cocktail. Hoeft van mij niet zo, maar ik moet toegeven dat het er vrolijk uitziet. Zelf ben ik fan van Pub Saint Germain, een mooi ingerichte bar met een uitgebreide cocktailkaart waar je niet op moet kijken van rokende glazen en grote kannen vol met knalroze drank. Een vriend uit Parijs was echter net verhuisd en wilde graag dat ik zijn nieuwe stulp kwam bewonderen (hij woonde hiervoor in een ‘banlieu’) dus gingen we er op uit in het 17e arrondissement waar we belanden bij Yuppies. Typerende naam voor een cocktailbar, maar we zaten heerlijk buiten, kregen lekkere cocktails en de avond vloog voorbij.

Cafe Yuppies Paris

De Eiffeltoren 's avonds

Franse keuken

Als Francofiel ben ik dol op de Franse keuken. Deels door mijn bijbaan in een restaurant wat met lokale producten veel Frans getinte gerechten maakte. Ik word helemaal blij van escargots, mosselen met frites, oesters, crème brûlée, stokbrood, ratatouille en andere stereotype Franse gerechten. Bij hetzelfde Capucine als waar je heerlijk kan mensen spotten, kun je ook heerlijke entrecote eten. Bij l’Atelier Maitre Albert eet je de heerlijkste vleesgerechten in een prachtige omgeving, Les Cinoches is lekker eten in een oude bioscoop en de wijnen daar zijn verrukkelijk, evenals de portier van het café aan de overkant ;). Hoewel de Fransen ook vrij laat eten, gaan de meeste keukens toch rond een uur of 22 dicht. Na een bezoekje aan de beroemdste Falafel toko van Parijs, dankzij een bezoekje van Lenny Kravitz, L’as du falafel, had ik weinig trek op het reguliere diner tijdstip. Ik wilde liever zo lang mogelijk naar de verlichte Eiffeltoren kijken, die om het kwartier vrolijk gaat flikkeren. Maar tegen een uur of 11 kreeg ik toch wel trek. Aangezien ik weer goed voorbereid naar Parijs was getogen, stond in mijn lijstje een restaurant dat 24/7 open zou zijn. Goede reden om die te bezoeken. Au Pied de Cochon is een maar liefst 6 verdiepingen tellend restaurant, met een typisch Franse kaart en haar eigen specialiteit: varkenspoten. Daar een heerlijke delicatesse, maar mij niet gezien. Ik genoot van oesters, champagne, heerlijke geitenkaas en de beste crème brûlée van mijn trip. Het was rustig, slechts een paar tafels en alleen de benedenverdieping was open, maar het personeel wist er een leuke sfeer neer te zetten. Prima eten, Parijse prijs en met een gevulde maag slapen. Heerlijk!

Champagne op 2 jaar Blanco Tekst

Heerlijke oesters

Mooi theeservies in Parijs

Creme Brulee in Parijs

Struinen in Le Marais

Wil je graag shoppen maar hoef je niet weer de grote bekende merken? Ga dan struinen in Le Marais. De Joodse buurt is een schattige aaneenschakeling van kleine steegjes, mooie straatjes, parkjes en galerijen. Het lijkt best op de Amsterdamse Jordaan. De sfeer is er gemoedelijk, iedereen is vriendelijk. De winkels, variërend van kleine boetiekjes met handgemaakte sieraden tot het bekendere Cos, mijn favoriete winkel daar. Ik scoorde er 2 prachtige jurken, heerlijk in de stijl van Parijs. In Le Marais was ook mijn missie: de expositie van Kate Moss bij Galerie de l’Instant. Omdat ik voor het grootste deel van mijn bezoek aan Parijs aan het werk was, ging ik de laatste dag heen. Keurig uitgezocht hoe laat de galerie open zou zijn, maar uiteindelijk stond ik nog met mijn neus voor een dichte deur. Even vergeten dat Fransen openingstijden niet zo heel nauw namen. Een uur later probeerde ik het weer, maar tevergeefs, een briefje op de deur met een telefoonnummer en het bericht dat ze er na 12u weer zou zijn. Geen telefoon werd opgenomen. Na een rondje lopen belande ik iets verderop in het Musée de la chasse et de la nature. Een prachtig pand, vol met jachttrofeeën, opgezette dieren en informatie over de dieren waar al eeuwen op wordt gejaagd. Een aangenaam ‘per ongeluk’ bezoekje, het kleine museum was verder helemaal leeg, op 2 jolige bewakers na.
Uiteindelijk, nadat ik tegenover de galerie in een bar op de uitkijk had gestaan, kon ik de Kate Moss expositie gaan bewonderen. Ook hier was ik even vergeten dat Fransen last hebben van grootheidswaanzin. Want een expositie was het niet. Het was een verzameling van ca. 35 prachtige foto’s van Kate Moss. Kris kras door elkaar in een chaotische ruimte. Nog te zien tot 14 september, maar geen reden om er voor naar Parijs af te reizen. Een kleine tegenvaller, zeker in vergelijking met de Yves Saint Laurent expositie van vorig jaar. Maar als je in de buurt bent zeker even langs wippen! En loop dan ook even door naar de winkel van het bekende parfum merk Etat Libre d’Orange. Prachtige zaak, mooie flesjes en lekkere luchtjes.

Jurkje van COS

Kate Moss exposition Paris

In het Museum voor jacht en natuur in Parijs

Rozen in Parijs

Hotel Jules in Parijs

Ik sliep in Hotel Jules in het 2e arrondissement op de Rue La Fayette, een comfortabel boetiek hotel op een leuke locatie. Loopafstand vanaf Gare du Nord en de grote winkelcentra Galerie La Fayette en Le Printemps. Een aanrader, en lees dan ook even hun blog met leuke tips en actuele events. Voor meer Parijs-tips, zie mijn Reistips pagina!

Hotel Jules Paris

Niet alle tips hebben linkjes, Frankrijk en websites blijft een bijzondere combinatie. Maar wil je weten waar je alles kan vinden, neem dan even contact op!
En met mijn tips heb ik in ieder geval al 1 iemand blij kunnen maken, terwijl ik in de trein terug zat, ging Roeland Reinders net de heerlijke stad ontdekken, fijn om te horen dat mijn tips bevallen zijn!

Metro Parijs

Parijse metro

Paris Skyline

Meer foto’s zijn te zien op Flickr.
En nogmaals dank aan De Jong Intra/NS HiSpeed voor de treintickets!

Sabine de Witte