Travel

Impact

Nu zou ik een stukje kunnen schrijven over 9/11 en wat ik deed toen ik de eerste berichten hoorde en schokkende beelden zag. Of dat lief zo goed als zeker een nieuwe job heeft. Maar niets van dat al.

Wel wil ik kwijt wat een impact zulke berichten kunnen hebben. Acht jaar geleden zat ik met kippenvel op m’n armen aan de tv gekluisterd. Ongeloof, medelijden, schok maar ergens ook angst. Want hoe duidelijk werd het hoe kwetsbaar we zijn, in die grote wereld die zogenaamd zo goed beveiligd is? Ik weet nog zo goed mijn reacties bij vervelende berichten. Meestal resulteren die berichten in een kleine angstkreet of lange stilte van ongeloof.

Mijn reactie bij hele positieve berichten is echter vaak hetzelfde, alleen is de angstkreet dan meer een vreugdekreet. Ook van die berichten weet ik nog wat ik deed, waar ik was en met wie ik zo’n bijzonder moment heb gedeeld.

Goede en slechte berichten hebben altijd een flinke impact op ons leven. Soms niet direct, maar pas op de langere termijn. Soms worden goede berichten naarmate de tijd verstrijkt ook slecht, of andersom. Het zijn in ieder geval vaak doorslaande veranderingen waar we mee te maken krijgen.

Welke berichten je krijgt heb je niet altijd zelf in de hand. Welke impact het heeft, deels wel. Gebukt gaan onder slecht nieuws berichten sluit je ogen voor de goede berichten, voor de mooie dingen die er nog wel zijn en de kansen die voorbij komen. Te lang op een roze wolk blijven zitten na goed nieuws is ook niet slim. Keer tijdig terug naar de realiteit en wees niet te snel van je apropos. Wat de impact soms ook is.

loesje-ik-ben-een-gelukkeling