Vanity

In stijl gekleed naar een joods huwelijk – Jeffrey’s Vanity

Jeffrey Struijk Michael & Giso maatpak

Wanneer je wordt uitgenodigd voor een bruiloft in het buitenland, grijp je die kans natuurlijk met beide handen aan. Althans, ik wél! Het is fantastisch om de gebruiken rondom het huwelijk in andere culturen te leren kennen, de liefde te vieren en eerlijk is eerlijk: een geweldig excuus voor een trip. Toen begin dit jaar mijn Israëlische vriendin Rivka haar huwelijk aankondigde, was het ticket haar kant op dan ook snel geboekt. Maar goed, hoe kleed je jezelf voor de belangrijkste dag in het leven van twee dierbare vrienden? Het antwoord vond ik uiteindelijk bij de tailors van Michael & Giso.

Mijn eerste Joodse huwelijk

Een Joods huwelijk. Dit was een eerste keer voor mij. Ik kende wat van de verhalen; groots, over de top, met ontzettend veel eten en bovenal prachtige mensen. Mijn Israëlische vrienden praatten mij al wat bij over de gebruiken: zo vindt er een aantal dagen van tevoren een soort pre-wedding plaats, de Hina. Ook wordt de bruid voorafgaand aan de grote dag gewassen in een bad met regenwater. Dit rituele bad, mikve genaamd, zorgt voor spirituele reinheid van de aanstaande bruid. Al die verhalen maakten me natuurlijk super enthousiast. Maar tegelijkertijd steeg ook meer en meer de spanning: wát moet ik nou aan?!

Joods huwelijk

Over de top bestaat niet

Mijn Israëlische vriend Yuval kon mij geen eenduidig antwoord geven: “Tja, sommige huwelijksgasten komen vrij under dressed, anderen pakken juist heel groots uit. Het loopt vrij uiteen zeg maar.” Wel verzekerde hij mij een ding: “Jeff, je bent Europeaan. Wij verwachten dat jullie er tiptop uitzien. Bovendien, op een Joods huwelijk bestaat het begrip over dressed niet!” Bedankt Yuval, no pressure…

Een heus grote-mensen-pak

Ik tik binnenkort the big 3-0 aan, dus het werd ook wel een keertje tijd: het aan laten meten van een heus maatpak. Zo eentje met de perfecte fit, nauwsluitend om het lichaam, van kwalitatief materiaal én in de kleur die bij mijn huidskleur en persoonlijkheid past. Ik weet gelukkig wel wat ik mooi vind en wat niet, maar wat betreft het uitkiezen van maatpakken: daar heb ik geen kaas van gegeten. Om die reden stapte ik de boetiekwinkel van Michael & Giso binnen voor advies.

Elke centimeter telt

Zodra Michaël, mede-eigenaar van Michael & Giso, een aantal kleurstalen uit de lades tevoorschijn haalde, schoot ik van al die opties alleen al bijna nog in de keuzestress. Fijn, zo bovenop de reeds aanwezige kledingstress! Zij het niet dat Michaël oog voor detail heeft, goed luistert naar je persoonlijke wensen en zeer snel ziet wat bij iemand past. Dankzij zijn hulp en advies kon ik vrij gauw tot een keuze komen en kon het meetwerk beginnen. Tijdens het passen van een standaard-pak werden de maten van mijn nek, de binnenkant van de armen, de onderarmen, de bovenarmen, mijn omtrek en de pijplengte opgenomen. Vervolgens kon ik na zes weken terugkomen om het resultaat aan te passen en vooral te komen bewonderen. En ja, hoe kon het ook anders na de grondige voormetingen. Het zat als gegoten. Na enkele minimale aanpassingen door de tailors was ik klaar om in het vliegtuig te stappen om – in stijl – deze speciale dag van mijn vrienden bij te wonen.

Jeffrey Struijk Joods huwelijk

Dress to undr… eh, impress

De verhalen zijn waar; een Joods huwelijk is fantastisch. De ceremonie is mooi, de mensen zijn allemaal even lief en enthousiast. En ja, er is meer, maar dan ook echt veel meer dan voldoende eten en drinken aanwezig. Ik noem een aperitief-buffet waar je je eigenlijk al helemaal tonnetje rond aan kunt eten en dan moet de ceremonie nog beginnen. Vervolgens volgden er nog twee (!) toetjes-buffetten, terwijl we ondertussen dansend de avond voortzetten. Enfin, je begrijpt: het jasje en het dasje gingen uit om wat ruimte te creëren voor mijn vraatzucht. Het bovenste knoopje van mijn hemd ging los voor wat afkoeling terwijl ik mijn heupen losgooide te midden van mijn feestende Israëlische vrienden. Maar goed: die eerste indruk kon toch al niet meer stuk…

Joods huwelijk

Lang plezier van jouw maatpak:

Reizen met een pak doe je het beste met een speciale draagtas. Neem deze mee als handbagage, want in het ruim of in je koffer is de luchtdruk anders, waardoor jouw pak kan kreukelen en de stof zelfs beschadigd kan raken. En dat is natuurlijk doodzonde voor zo’n op maat gemaakt kunstwerk! Zoals Sabine zou zeggen: upgrade your style!

Jeffrey Struijk