Travel

Martine helpt: De ‘ineens heb je het, je gaat emigreren’ checklist

emigreren doe je zo

Maar als je net zo vaak geëmigreerd bent als ik, nul keer dus, heb je geen idee wat je allemaal moet regelen. Online kon ik veel lijsten vinden maar heel weinig wat er ECHT toe doet. Vandaar dat ik de first timers onder ons graag een aanzet wil geven nu ik zelf inmiddels behoorlijk gesettled in Nairobi ben.

Emigratie voorbereidingen

Zodra je definitief de keus hebt gemaakt om je boeltje en de biezen te pakken, is er maar één motto.
Opzeggen, opzeggen, opzeggen. Ja, alles. Huur, verzekeringen, bank, lidmaatschappen, you name it; opzeggen! Het voelt zo lekker om zo weinig vaste lasten meer te hebben. Bovendien wordt dan ook voor jezelf steeds duideliijker: there’s no way back.

Hoe ga je?

Auto, vliegtuig, trein of boot? En wie neem je mee, ga je alleen of neem je je hele familie mee?
Heb je al je tickets geboekt en is je paspoort nog zeker 6 maanden geldig? Heb je je visa geregeld of kan dat bij aankomst? Binnenkomen in een land mag meestal op een toeristenvisa. Maar check deze stempels en tekst goed. Mijn stempel was verlopen op de dag van aankomst omdat border control de verkeerde datum op de stempel had en mij 30 dagen in plaats van de gangbare 90 dagen gaf. Dit kan bij aanvraag van een verblijfsvergunning beheurlijk tegenwerken en zo kloppen ze je broekzak, zeker in het Afrikaanse, nogmaals leeg.

emigreren martine amsterdam

Voor veel landen geldt; je wordt helemaal lek gestoken bij de travel clinic. Ik geloof dat Freya in totaal wel 11 shots heeft gehad. Daarnaast werden we uitgebreid getest of we ‘fit for travel’ waren. Daarbij raad ik aan NOOIT maar dan ook nooit naar de KLM travel clinic te gaan want wat zijn die mensen ongeorganiseerd (props voor die ene leuke, knappe dokter die mij hielp in de VIP kamer waar ik mij graag uitkleedde… omdat ik ZO hard aan het zeuren was bij de balie en hij me hoorde – voor de mensen die mij kennen; jup I pulled a Martinetje).
Ook heb ik voor vertrek ingeslagen bij het Kruidvat alsof ik een weeshuis ging stichten. Meer pillen, poeder en naalden gekocht dan voor ADE. Wat uiteindelijk zeer overdreven bleek want alles is hier gewoon bij het tankstation te verkrijgen. Voor bijvoorbeeld China is dat een ander verhaal. Dus check dit een beetje bij ander expats. Deed ik ook, vandaar de kennis over China, want daar ging ik heul zelf niet heen.

De enige pillen die ik echt zou aanraden om mee te nemen zijn Malarone tabletten als preventie voor malaria. Niet dat ze niet te krijgen zijn in de rest van de wereld maar wel lekker als je een voorraadje hebt. ZEKER voor je kroost, daarvoor kun jij niet de keuze maken om het niet te nemen. Je zal het maar op je geweten hebben zeg. Omdat jij het niet nodig vond.
Als een expat wordt je zorgverzekering waarschijnlijk door je bedrijf geregeld. Ter plaatse moet je dan wel zelf opzoek naar een huis-, kinder- en tandarts (en alle andere mogelijke artsen).

Uitschrijven uit Nederland doe je hier en dan begint de zoektocht naar een nieuw thuis

Iets waar je ook blij mee gaat zijn is een uitschrijving uit Nederland. Kun je lekker shoppen met 21% korting als je terug gaat. Dit doe je bij de gemeente en op de website van de belastingdienst. Soms moet je ook trouwen, bijvoorbeeld voor een verblijfsvergunning. Dat kun je dan gelijk aftikken. Met 10 minuten sta je weer buiten. Lekker romantisch.

Waar ga je wonen?

Je kunt vooraf het land van bestemming bezoeken en samen met een makelaar (huur)huizen bekijken. Als het even meezit vind je iets en staat het er nog als je aankomt. Je kunt er ook voor kiezen om de eerste tijd in een hotel of airbnb te verblijven. Lekker luxe, zodat jij rustig naar een huis kunt zoeken.
Bedenk wel, ook al heb je al een huis gevonden, wellicht is het toch wel fijn om de eerste week een Airbnb te hebben als uitvalsbasis. Je spullen zijn er nog niet of/en moet je nog allemaal aanschaffen en het kan zijn dat je huisbaas toch net nog wat achterloopt met schilderen. Of je wil zelf nog een paar reparaties laten doen waarbij het niet handig is dat jij er al woont. Zo kun je een paar dagen wennen aan je nieuwe huis zonder er echt te moeten kamperen.
Als je container moeilijk lang op zich laat wachten (check) kun je meubilair huren om de eerste (lees; godvergeten lange) tijd te overbruggen.

Wat neem je mee?

Ga je met alleen een paar koffers of ga je zowaar met een 20ft container. Ben je van plan om alles achter te laten op je nieuwe locatie aan te schaffen. En kan dat? Is wat jij nodig hebt (of mooi vindt) wel beschikbaar?
Als je je container in pakt moet je goed uitzoeken wat er allemaal in mag zitten en of je het beter uit de nieuwe verpakking kunt halen.

Hier in Kenia mag je bijvoorbeeld de standaard dingen zoals explosieven, gasflessen, drugs en dieren niet invoeren maar ook geen cosmetica. De hele container wordt gecheckt op verkoopbaar waar. Dus als je nog niet iets uit de verpakking hebt, mag je belasting betalen over de nieuwprijs van (ja je leest het goed) ALLES in die container. Ik heb mijn nieuwe matrassen van Ikea buiten door de tuin gesleept voor wat ‘gebruikssporen’. In een land als Kenia is niets te krijgen wat er ook maar een beetje leuk uitziet. Je kunt wel veel laten maken maar met beperkte materialen. Ik ben daarom helemaal los gegaan voor dat we hier naartoe kwamen. Het is een land zonder Ikea en zonder bezorgingen want ik heb niet eens een postadres. Wat VRESELIJK waarom zijn we eigenlijk gegaan? Ja dat denken mensen vast als ik antwoord dat ze GEEN kaartenshit kunnen sturen.

Belangrijke documenten

  • – verblijfsvisa en/of werkvisa – begin hier op tijd mee want hiervan kan je container shipment bijvoorbeeld afhangen. Ik heb bijvoorbeeld ruim 4 maanden niet mijn eigen spullen in huis gehad en heb een auto zonder platen voor de deur staan waar ik niet in mag rijden vanwege visa gedoe
  • – geldigheid van je paspoort, zorg ervoor dat je voorlopig niet naar de ambassade hoeft. O ja, check ook even waar de ambassade is in jouw toekomstige land. Niet alleen voor de Sinterklaaspartijen en jaarlijkse oranjeborrel, maar voor serieuze zaken.
  • – rijbewijs en internationaal rijbewijs – het kan zijn dat je verzekering vraagt om een internationaal rijbewijs. Wellicht niet direct, maar zeker zodra je je auto om een boom gevouwen hebt.
  • – wil je gaan werken, neem dan alle documenten mee die je nodig hebt voor de werkvergunning. Laat je diploma’s door DUO legaliseren, neem extreem veel pasfoto’s mee en check bij de ambassade wat ze allemaal willen zien. In landen in Afrika zijn ze DOLLETJES op stempels en handtekeningen. Reken er op dat het een tijd duurt. Zelfs ‘even’ geld wisselen duurt een eeuwigheid

Aangekomen in je nieuwe woonplaats, en nu?

Ja, daar sta je dan na al die voorbereidingstijd. Of niet, want tussen besluit en gaan hoeft in theorie niet veel tijd te zitten. Met je hele hebben en houden, of ten minste het volledige kofferaantal uitgebuit bij de blauwe zwaan.
Een checklist waarbij je je aankomst zo relaxed mogelijk maakt:

– wie haalt je op of ga je met een taxi (met 100.000 koffers, een kite set en een man en baby incl autostoeltje)
– hoe leer je je nieuwe buurt kennen? Een goede tip uit het boek van Diane Lemieux, eerder hierrrr genoemd) is hoe je het beste je omgeving kan leren kennen. Je begint klein, met dat bakkertje of leuke cafeetje om de hoek. Als je dit hebt leren kennen maak je je zoekgebied steeds groter. Beetje bij beetje zul je je nieuwe omgeving goed leren kennen.
– de taal leren, gaat een beetje mwah in een Engelstalig land. Ik denk dat je meer geforceerd en daardoor ook gemotiveerd wordt als je ergens anders woont en de taal niet spreekt. Toch best aardig om in de lokale taal terug te kunnen schelden!
– als je een kind hebt, zoals ik, moet je daar ook iets mee zoals naar school brengen of een nanny voor regelen. Een nanny heeft ontelbaar veel voordelen want die doet ook de was, maakt schoon en regelt de rest van het huishouden terwijl ze voor je kind zorgt. Als je een beetje een leuk wijf hebt is het prima om haar de hele dag in huis te hebben.

Eenmaal gesettled als expat: en nu?

Het is natuurlijk lachen om de hele dag het expat wijf uit te hangen en lekker wijn te drinken in bed terwijl je personeel het huishouden runt, de tuin doet, kookt en je beveiliging regelt. Je zou denken dat ik ook zo ben, maar helaas! Ik heb gewoon werk.
Dat werk moet je dus zoeken, en dat blijkt vrij ingewikkeld als je niet diegene bent die als expat wordt uitgezonden. Men is zeer verrast als ik vertel dat ik zo’n nul minuten naar de baan heb gezocht. Overigens mag je vaak niet werken als je het expat wijf bent, soms niet van het land, soms niet van het bedrijf. En wat ga je dan doen? Nou meid, je kunt dus nu ALLES gaan doen. Net als toen je ’thuis’ was.

martine werken nairobi

En het gaat ons inmiddels prima af hier!

martine emigratie checklist

Martine Haex