Travel

Inpaktips: hoe kies je je koffer?

tips kopen koffer

Na het How to Pack’ event pikte EditieNL mijn inpak kennis op en was ik vorige week te zien in de uitzending. Alle tips en mijn tv-optreden kun je hier terug zien en lezen. Maar wat net zo belangrijk is als je koffer goed inpakken, is de juiste koffer kiezen. Waar moet je nou opletten bij het kopen ervan?

Een koffer kopen: hier let je op

Belangrijk voor het kopen van een koffer zijn de afmetingen. Wil je alleen handbagage mee en kies je dan voor een budget airline waarbij de afmetingen kleiner mogen zijn dan bij een normale airline? Of zoek je een koffer voor verre reizen? Zelf reis ik niet met een budget vliegmaatschappij, waardoor een koffer kiezen al een stuk makkelijker wordt. Waar je op moet letten heeft veel te maken met je persoonlijke voorkeuren: ben je een propper kies dan een zacht exemplaar, wil je een koffer die makkelijk meebeweegt ga dan voor 4 wieltjes en wil je een echt duurzaam exemplaar, investeer dan in een goede hardcover.

Op de foto zie je dat ik meerdere koffers heb. Per koffer leg ik je graag uit waarom mijn keuze hierop is gevallen, van links naar rechts uitgelicht:

  • 1- Samsonite Splendor – deze handbagage koffer is lekker compact en gebruik ik in het filmpje. Er zitten twee vakverdelers in en 2 kleine zakjes, verder zijn het 2 grote vakken. De koffer is redelijk licht en heeft een chique uitstraling. Als je eenmaal een koffer met 4 wieltjes gewend bent, wil je niet meer anders. Deze gaat vaak mee op korte citytrips van maximaal 3 dagen. De koffer is hardcase, wat als enige nadeel heeft dat je bijvoorbeeld niet je laptop in een voorvak kwijt kunt
  • 2- Deze Rimowa Topas Multiwheel is perfect voor korte trips gecombineerd met het bezoeken van een congres of wanneer je kostbare apparatuur veilig wilt vervoeren. De Rimowa-Topas lijn is ooit bedacht voor reizen in de tropen en het aluminium is water- en luchtdicht. Perfect voor je camera terwijl je een nacht in een Mongools yurt slaapt, zoals ik een tijdje geleden in Frankrijk. Hij is op te delen in een stuk voor laptop en documenten en kleding en is lekker compact. Omdat een koffer meezeulen altijd onhandig is, koop ik koffers graag bij bagageonline
  • 3 – Bric Spinner – deze schafte ik aan toen ik voor een klus met een low-cost carrier moest vliegen en al mijn andere koffers te groot waren. Voordeel is dat deze zacht is en dus eenvoudig compacter te maken is. Ook zitten er 2 voorvakken in, handiger dan je hele koffer open moeten maken bij security
  • 4 – Rimowa Lufthansa AirLight Limited White A380, deze limited edition is een tribute aan de A380 in samenwerking met Lufthansa. Toen ik meer ging reizen werd dit mijn eerste serieuze koffer en samen hebben we al heel wat reizen gemaakt. Hiervoor had ik altijd soft shell koffers, maar die gingen extreem stuk. Duidelijk niet bestand tegen mijn reisgedrag. Je kunt zelf wel heel voorzichtig met je koffer zijn, als je hem incheckt wordt er flink mee gegooid. Ik koos voor Rimowa omdat zij destijds het enige merk waren dat levenslange garantie bood. Bovendien zijn er in alle grote steden Rimowa service punten, mocht er ooit iets met je koffer zijn. Zo stond ik ooit in Hamburg met een kapot slot en moest ik nog 3 dagen naar Berlijn. Dankzij de service zat er binnen no time een nieuw slot op, gratis en voor niets. Uiteraard wilde ik een witte koffer, want ik doe graag mijn naam eer aan als het om gadgets gaat. Deze is een klein tikje groter dan de Samsonite Splendor en gaat dus mee bij trips langer dan 5 dagen. Daardoor doet een airline als Transavia wel eens moeilijk, maar als je hem niet helemaal volstopt past hij in het pasmodel en moeten ze hem toestaan
  • 5 – Delsey Chatelet, deze reus is perfect gezelschap als je langer dan 7 dagen op reis gaat. Zo ging ‘ie mee toen ik vorig jaar 2 weken in Parijs verbleef. Hij heeft naast 2 grote vakken een aantal kleinere en zelfs een mini-kledinghanger. Ik vind het fijn om meer vakjes te hebben, zodat je koffer georganiseerd blijft. Als je koffer niet veel zakjes heeft, schaf dan organizers aan, Whatsinabag heeft een enorme collectie

Kofferwens: traceerbare metgezel

Of ik nog kofferwensen heb? Ja, 1 tussenmaat tussen handbagage en de grote Delsey. En ik zou wel graag mijn koffer kunnen tracken, omdat ik inchecken iedere keer nog weer spannend vind. Uit ervaring weet ik hoe knullig het is als je koffer niet op je eindbestemming aankomt en je onverwacht moet improviseren. Het zou me een gerust gevoel geven als ik mijn koffer kon traceren.

Koffer aankoopadvies

Als ik je nu een koopadvies voor handbagage moet geven, dan is het de Samsonite Cosmolite die we tijdens het How To Pack event gebruikten. Waarom? Niet alleen om de fancy kleurtjes (koper, hallo!), maar om het (licht)gewicht. De koffer weegt 1,6 kilo, dus je kunt er nog ruim 8 kilo aan bagage in kwijt. Bovendien is het een hard shell dus kan hij tegen een stootje en met de spin-wieltjes is het een volgzame reismaat.

Wat voor koffer neem jij graag mee?

Foto door KarienAnne

Sabine de Witte