tips

In je koffer: reisboeken

Deze week is het Boekenweek, met als thema ‘Ondertussen ergens anders’. Reizend dus. Ondanks moderne technieken is er volgens mij niets waarin wij ons zo kunnen verliezen als een goed boek, meereizend met de hoofdpersonen uit het verhaal. Ik lees vaak business gerelateerde boeken op mijn iPad, maar wil ik me echt eens in een andere wereld wanen, dan grijp ik naar old school papier. Niet vaak gaat er een boek mee in mijn koffer, omdat ik vaak tekort weg ben. Wat voor boeken je in mijn koffer kan vinden? Detectives of reisgerelateerde boeken. Een lijstje met favorieten!

Boektoppers

Deze boeken moeten in je koffer of staan in ieder geval op je to read list Als je je graag mee laat voeren met een boek. Eigenlijk is een (reis)boek lezen hetzelfde als op de dolle pof naar het vliegveld gaan en een last minute boeken. Bestemming onbekend!

  • De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren van Haruki Murakami. Alle boeken van hem eigenlijk wel. Ze spelen zich vaak in een andere omgeving af, reizen is een terugkerend thema en de beschrijving van verschillende invloeden. Murakami weet mij altijd weer mee te slepen, ondanks de soms wat zware thema’s. Dit boek las ik op Mauritius en ik merkte dat ik alle Aziaten toch een beetje achterdochtig in de gaten hield.
  • Stadsliefde van Adriaan van Dis. Als ik Parijs mis of er bijna weer naar toe ga, lees ik graag een hoofdstuk. Ik had het boek alleen digitaal, eerder deze week kreeg ik een gesigneerd exemplaar cadeau. Goede reden om het boek te lezen onderweg in de trein naar Parijs! 🙂
  • De autonauten van de kosmosnelweg van Julio Cortázar & Carol Dunlop werd opnieuw uitgegeven nadat er veel vraag was en tijdens het Literaturfest uitgebreid behandeld. Cortázar & Dunlop maakten een reis in een rood Volkswagenbusje met een missie: de snelweg niet verlaten en alle 65 parkeerplaatsen tussen Parijs en Marseille bezoeken. Een observatie van bezoekers en activiteiten op en rondom de parkeerplaatsen die ze bezoeken, hun eigen beslommeringen en liefdesperikelen vanuit de camper en grappige quotes en anekdotes. Het boek is extra bijzonder als je weet dat ze allebei vlak na deze reis zijn overleden. Indrukwekkend en meeslepend!
  • Jet Set Summer van Victoria Delano – het blijft mijn favoriete luchtige boek. Leest lekker weg, je steekt er toch nog iets van op qua termen in advocatuur en sport maar geen ingewikkelde passages en diepzinnige gedachten. Perfect voor op het strand!
  • Universele Reisgids voor Moeilijke landen van Jelle Brandt Corstius. Dit boek las ik op het terras van een 5 sterrenhotel in Praag en de tranen biggelden over mijn wangen van het lachen. Makkelijk praten natuurlijk, maar ook voor een luxe popje worden er veel scenes geschetst die herkenbaar zijn. Reizen vergt flexibiliteit en improvisatie vermogen, hoe je ook reist. Grappig en je steekt er nog iets van op dus.

Packed and ready to go. First: catching up with my bed, it requires some quality time together

A post shared by Sabine De Witte (@sabinedewitte) on

Leeslijst

Er zijn nog heel veel (reis)boeken die ik niet heb gelezen. Momenteel staan er een paar op mijn wishlist:

  • Miss yellow hair, hello van Iris Hannema. Iris werd de Digital Nomad voor National Geographic, een droombaan waar ik ook op zat te azen. Uiteindelijk ging zij er mee vandoor en als je haar reizen ziet en haar boek leest, weet je waarom. Iris reist zonder plan, laat zich verrassen en lijkt geen angst te kennen. Hoe minder er vooraf duidelijk is, hoe blijer je Iris maakt. Voor National Geographic laat ze zich door social media leiden, wat hele gave ontmoetingen oplevert. In Miss yellow hair, hello doet ze verslag van eerdere reizen, zonder er een standaard reisgids van te maken. Hilarische anekdotes, maar ook ontroerende momenten, dingen waarvan mij het angstzweet uit zou breken en complexe situaties waarbij het hazenpad mij de enige uitweg had geleken, maar Iris er middenin duikt. Respect! Iris draagt heel terecht de titel Digital Nomad en dit boek is voor degenen die zelf niet op reis durven of willen weten hoe reizen echt kan zijn, een must.
  • De oude Patagonië Express van Paul Theroux. Theroux is de reisschrijver bij uitstek en dit zijn laatste boek. Deze reis staat nog steeds op mijn bucket list, graag in combinatie met een weekje steaks eten en tango dansen in Buenos Aires. De schrijfstijl van Theroux grijpt mij altijd weer aan. Op het nachtkastje dus.
  • Hotelmens van Joseph Roth. De titel zegt genoeg. Ik ben een hotelmens en dat was de beroemde schrijver ook. Tussen de twee Wereldoorlogen zwierf hij van geroemd naar berucht hotel door Europa. Brieven, reportages en aantekeningen zijn nu gebundeld tot een boek, ik ben benieuwd naar zijn bevindingen.

Neem jij boeken mee op reis? Wat voor boeken zijn dat?

PS De Boekenweek duurt nog tot 16 maart, snel zijn dus. Zondag reis je gratis met het Boekenweekgeschenk met de trein en voor € 2,50 koop je het Boekenweekessay Arctisch dagboek van Jelle Brandt Corstius, zijn reisverhalen over een barre cruisetocht.

Sabine de Witte