Travel

Jenever en garnalen, op zee met Hooghoudt en Solt

Hooghoudt Jeneverdestilleerderij

Jenever hoort bij stoere mannen. Dat moeten Groningse ondernemers Hooghoudt en Solt ook gedacht hebben. Daarom sloegen zij de handen ineen en stuurden de allerbeste bartenders de zee op en ik mocht met ze mee. Het doel? Garnalen vangen en jenever drinken. Ik leerde de mogelijkheden van jenever en de mannen van Solt kennen. Goed weer en leuk gezelschap, all aboard!

Beerenburg? Dat hebben we hier niet.

In Drenthe dronken mijn vrienden en ik standaard Cola-Beerenburg. Toen ik in Amsterdam kwam wonen had mijn huisgenoot er nog nooit van gehoord. Daarom bestelde ik er in de kroeg eentje voor haar. Of althans, dat probeerde ik. De barman had er wel eens van gehoord, maar schenken deden ze het niet.

Jenever met kruiden

Misschien ben jij ook niet heel bekend met Beerenburg en raak je nu in de war. Het ging toch over jenever? Dat klopt. Maar jenever is ontzettend veelzijdig. Beerenburg is namelijk een op jenever getrokken bitter, waar kruiden aan worden toegevoegd. De Kalmoes Beerenburg van Hooghoudt is gemaakt met 77 kruiden, die drie weken getrokken is op de echte Hooghoudt Jenever. Met de speciale toevoeging van, hoe verrassend, kalmoeswortel.

Veelzijdig, dus ideaal voor de cocktail!

Dat jenever echt geen drankje voor bejaarde mannen is, werd snel duidelijk. Nog voor we de boot opstapten kregen we een heerlijke punch met, om het geheel nog wat fleuriger te maken, wat bloemetjes er in. Cocktails en jenever gaan geweldig samen. Lennart Deddens schonk de punch. Op de site van Hooghoudt heeft hij wat leuke jenevercocktailrecepten gedeeld. Het proberen waard!

 photo Hooghoudt Cocktails Jenever.jpg

 photo Lennart Deddens Hooghoudt Korenwijn.jpg

Met flessen en al de boot op!

Na de punch en een voorproefje van de garnalen die we die middag zouden gaan vangen, stappen we de boot op. Met voldoende flessen korenwijn en jenever vissen we nooit achter het net, moeten ze gedacht hebben, want die flessen gingen uiteraard mee. Een van de bartenders vertelde me dat hij erg benieuwd was naar het varen. Hij was namelijk onlangs voor het eerst op een boot geweest: de pont van Amsterdam Centraal naar Amsterdam-Noord. Zijn eerste keer op zee leverde hem een mooie ervaring en een paar natte voeten op; de Waddenzee is toch iets onstuimiger dan ’t IJ!

 photo Seeratt Bier Solt.jpg

 photo Solt Garnaal.jpg

De Zoutkamper mannen van Solt

Onze garnalenvissers zijn echte trotse Zoutkampers. Dat werd meteen duidelijk toen ik visser Dennis zag. Een Zoutkamp-tattoo prijkt op zijn arm. Het zijn mannen die vanaf hun vijftiende op ’t schip (want eigenlijk mag je geen boot zeggen, worden ze niet blij van) staan. Ze willen hun garnalen dan ook graag in de buurt houden. Waar andere garnalen vaak gepeld worden in Marokko, gebeurt dat met deze garnalen niet. Ze worden gevangen, aan boord nog gekookt en in Nederland gepeld. Zo kun je, naast dat het beter voor het milieu is, garanderen dat ze écht vers zijn, zo zeggen ze bij Solt. Ook gebruiken ze geen conserveringsmiddelen. Dit zorgt wel eens voor verwarring: veel Nederlanders zijn de smaak van geconserveerde garnalen gewend en die zijn veel zouter dan dat ze eigenlijk ‘horen’ te zijn.

 photo Soltvisser Dennis.jpg
 photo Garnalenvangst Solt.jpg

Hooghoudt en Solt, een Groningse topcombinatie

Ze zijn bij Solt gek op drank en niet alleen op jenever. Dat blijkt ook uit hun eigen gebrouwen bier, dat heerlijk is. En hoewel ik geen vis eet, blijf ik het verhaal van Solt mooi vinden. Duurzaamheid en ondernemerschap spreken me namelijk wél aan. Niets ten nadele van het bier, maar de jenever, korenwijn en Beerenburg blijven me het meest bij. Ik hoop dat de (Amsterdamse) bartenders er net zo over denken. Dat zal blijken als ik de volgende keer weer een Beerenburg ga proberen te bestellen!

Sabine de Witte