tips

Just Ask: hoe werkt het?

Een bijzondere Just Ask vandaag. Toeval of niet, alle vragen in mijn mailbox gingen deze keer over hoe het nou werkt, dat reisbloggen. Omdat ik veel waarde hecht aan transparantie dacht ik, waarom ook niet? Ik blog al 5 jaar en inmiddels 3 jaar specifiek over (luxe) reizen. Ervaring genoeg, wie weet heb je er wat aan!

 • Wie regelt je reizen? – Die regel ik voor een heel groot deel zelf. Omdat groepsreizen niet altijd even praktisch zijn met de niche die ik heb gekozen, is dat vaak het makkelijkst. Soms ontvang ik een uitnodiging voor een (individuele) persreis, soms ga ik op reis voor een klant of conferentie en plak ik daar omheen een programma. De ene keer gaat dat via een pr-bureau, vaker word ik rechtstreeks benaderd en regelt het pr-bureau de rest. Voor de ene reis krijg ik een verzoek van een resort om langs te komen en regelen zij alles, de andere keer ga ik naar Parijs en krijg ik een uitnodiging om een hotel te proberen. Afhankelijk van de organisatie is wat er allemaal vergoed wordt, soms is dat een all inclusive pakket met alles er op en eraan, soms is er alleen overnachting of vervoer geregeld en moet ik de rest zelf regelen. Basis voor uitnodigingen is vaak mijn bucketlist, maar ook andere interesses. Als ik naar een bestemming toe wil waar ik geen ingangen heb, ga ik zelf op zoek naar het pr-bureau dat deze bestemming representeert of vraag ik mede-bloggers om hulp. Business partner en eigenaar van Verkeersbureaus.info Patrick functioneert vaak als een ‘manager’. Samen bekijken we of een reis echt past en of het haalbaar is om een reis te maken en daardoor niet te werken.
 • Met hoeveel verschillende partijen werk jij? – Dat zijn er behoorlijk wat; verkeersbureaus, reisorganisaties, pr-bureaus, internet marketing organisaties, een hosting partij, mijn advertentie netwerk, hotels, restaurants, winkels. PR-bureaus maken het mogelijk dat je altijd op de hoogte bent van nieuwe producten, hotspots en ontwikkelingen. Verkeersbureaus en reisorganisaties zijn partijen die de reizen initiëren, vaak met ondersteuning van een pr-bureau. Internet marketing bureaus zijn vaak op zoek naar mogelijkheden om te adverteren. Zonder hosting partij geen website. Zonder advertentie netwerk geen inkomsten. Ik werk met een aantal vaste pr-bureaus heel fijn samen, met anderen heb ik meer een ad hoc relatie. Met de bureaus waar ik graag mee samenwerk heb ik regelmatig contact om 1 op 1 te bespreken wat er speelt, wat er op de planning staat en hoe we daar samen iets leuks mee kunnen doen.
 • Wat is de grootste irritatie die jij als blogger ervaart bij het samenwerken met partijen? – Heel simpel. Standaard verzoeken waaruit blijkt dat ze niet eens de moeite hebben gedaan om je site te bezoeken. Of ik een budget tent wil testen. Ehm, nee. Ik richt me op luxe en overal is terug te vinden dat ik geen happy camper ben. Lees. Verdiep. Research. Dat wordt namelijk ook van jou als blogger/journalist verwacht voordat je schrijft over een bestemming, hotspot of product!
 • Wat levert het op? – Gisteren noemde ik het al even, als ‘blogger’ krijg je in principe geen vergoeding voor je reis. Je reist gratis en that’s it. Soms kan je nog een deal maken dat je je foto’s kunt verkopen, meestal verwachten ze dat je gratis publiciteit verzorgt. Voor een magazine of krant gaat dat anders. Inmiddels verdien ik geld met het advertentienetwerk waar YourAmbassadrice bij is aangesloten. De ene keer met een advertorial, soms ook met alleen banners. Af en toe komen daar advertorials van andere partijen bij, maar daar ben ik erg kritisch op. Geen originele en passende insteek? Dan gaat de deal niet door. De meeste inkomsten haal ik uit werkzaamheden voor klanten, die mij vaak via mijn blog vinden. Zo werk ik 1 dag in de week als content marketeer bij een internet marketing bureau. Daar komt mijn kennis en bloggers netwerk goed van pas, want ik weet precies waar de behoeften van bloggers liggen. Maar ook die van klanten. Ik geef trainingen en spreek op evenementen over (travel) bloggen, start-ups, online pr en online marketing. Daarnaast werk ik nog steeds als copywriter, ghostwriter, journalist en social media manager. In het buitenland is het veel gebruikelijker dat bloggers een vergoeding krijgen voor hun reportages of reizen. Geld verdienen aan het bloggen moet niet je doel zijn, maar je moet wel je vaste lasten kunnen betalen en het moet je natuurlijk geen geld gaan kosten. De eerste jaren betaalde ik alles zelf uit het geld wat ik voor klanten verdiende. Nu stop ik het geld uit advertentie inkomsten in de reizen.
 • Wat was de eerste ‘deal’ of gratis reis die je maakte? – Dat was gratis overnachten bij het Nhow hotel in Berlijn. Ik weet nog precies hoe zenuwachtig ik was, want ik vond het best raar en brutaal om te vragen om zoiets. Daar reageerden ze juist super enthousiast, het hotel was net open en op zoek naar meer bekendheid in Nederland. Ik was best een beetje trots dat ik zoiets voor elkaar kreeg. Gratis of niet, de service was er geweldig en het hotel zal ik niet snel vergeten, zo fijn was het daar!
 • Wat doe je als iets echt heel slecht is? – Of ik er nou als journalist ben of uit mijzelf, als er iets niet goed is geef ik dat altijd tijdig aan. Afhankelijk van hoe mensen daarmee omgaan, bepaal ik of ik mijn onvrede uit of eerst met een manager ga praten om te horen wat er aan de hand is. Ik zou nooit iets zomaar kapot gaan maken hier, want zeker in de hospitality industry is het vaak een incident. Je kunt een heel hotel niet afrekenen op een incident. Het is mij 1x overkomen, dat ik na een niet zo fijn eerste verblijf nog een keer terug mocht komen. De grootste, meest luxe kamer kreeg ik om het goed te maken. Uiteindelijk was die ervaring nog rampzaliger; er zat nog schoonmaakazijn in het Nespresso apparaat, er lag glas op het balkon, het leek wel een personal attack. De volgende ochtend heb ik met de marketing manager gesproken en samen hebben we besloten dat ik het hotel niet uitgebreid zou reviewen. Intern waren er net een groot aantal veranderingen geweest, er stond een nieuw, niet op elkaar ingespeeld team en het was slordige pech. Als iemand zou vragen om mijn ervaringen met het desbetreffende hotel, zal ik netjes melden dat mijn ervaring alweer even geleden is en dat het een nieuwe poging absoluut waard is. Niemand kan iets met zure stukjes en negativiteit, ik geef liever opbouwende feedback of tips.
 • Ben je niet bang voor concullega’s? – Haha, nee en jaloezie ken ik ook niet. Het is juist leuk om met meerdere mensen dezelfde passie te delen. Iedereen geeft daar op een eigen manier invulling aan, er zitten andere personen achter. Ik vind het juist leuk om andere reisbloggers te ontmoeten en te helpen. Bovendien is het een goede manier om scherp te blijven; weet wie je leest, maar blijf bij jezelf. Doordat er steeds meer reisbloggers in Nederland zijn, moet je vaker pitchen voor een reis of idee. Iets wat heel gewoon is in de (reis)journalistiek. Ik vind dat juist leuk, want het vergt meer creativiteit van je. Zonder eigen invulling kom je er niet, want dan zou je tijdens een persreis 10 dezelfde verhalen krijgen.
 • Wat is de grootste valkuil en heb je wel eens fouten gemaakt? – Te snel te commercieel worden is de grootste valkuil, maar ook het niet hebben van een goede niche. Zonder niche kun je moeilijk specialist worden in een bepaald gebied, autoriteit krijgen en daardoor een persoonlijkheid op dat vlak. Dan zou je overal zomaar ‘ja’ op kunnen zeggen. Te commercieel worden is mijn grootste angst. Ik hoop dit nog heel lang te kunnen doen en dat ga ik niet volhouden als YourAmbassadrice zou veranderen in een reclamezuil. Dan zou ik zelf als ambassador niet meer geloofwaardig zijn. Zelf heb ik heel goed voor me wat ik wel en niet wil, wat bij mij past. Wat betreft fouten, die maakt iedereen. Ik maak hier nog wel eens wat spelfouten, in mijn eigen enthousiasme en haast. Daar lees ik vervolgens zelf 100x overheen, omdat ik precies weet wat ik bedoel. Niet netjes, net als mail lang laten liggen. Soms verdrink ik wel eens in de mailtjes en geef ik dan maar prioriteit aan andere dingen. Daar ben ik nu een stuk alerter op.
 • Krijg je veel gratis? – Nee. Ik betaal voor mijn NRC Reader abonnement, make-up, kleding, koffer, vliegtickets, boeken, magazines. Af en toe krijg ik iets opgestuurd om te testen, ontvang ik iets van een pr-bureau of kan ik iets lenen. Mag ik een nieuwe verftechniek proberen bij de kapper of probeert een schoonheidsspecialiste mij te helpen met huidproblemen. Ik ben blij dat ik niet te pas en te onpas dingen krijg toegestuurd, daardoor blijf ik de waarde van dingen inzien en voorkom ik dat ik dingen ‘moet’ plaatsen. Als iets niet past, stuur ik het terug. Gelukkig komt dat weinig voor, omdat ik met veel pr-bureaus een goed persoonlijk contact heb en ze precies weten wat wel en niet matcht.
 • Is het altijd ‘voort wat hoort wat’? – Als je iets aangeboden krijgt, of dat nou gaat om een etentje of nieuwe trui, dan wordt er wel vaak van je verwacht dat je er ‘iets’ mee doet. Als het iets is dat spontaan bij mij terechtkomt, bekijk ik eerst of het wel past en of ik er een leuke draai aan kan geven. Is dat niet het geval, dan laat ik dat netjes weten. Bij evenementen en uitnodigingen is het anders, daar hoef je niet altijd uitgebreid verslag van te doen. Dat lukt mij ook niet, omdat ik niet fulltime met de website bezig ben. Natuurlijk zou ik niets liever willen dan uitgebreid beschrijven hoe heerlijk umami ik heb gegeten bij Izakaya de dag na een etentje. Dat lukt niet altijd, maar dan zorg ik dat er genoeg aandacht is op andere manieren. De pr-bureaus waarmee ik veel samenwerk snappen dat en zijn gelukkig heel begripvol en flexibel. Uiteindelijk heeft iedereen er het meeste aan als ik iets plaats omdat ik dat echt zo ervaren heb of omdat ik het echt heel goed vind. Op kwalitatieve doelstellingen als ‘je moet zoveel x twitteren over X, X aantal posts op Facebook plaatsen’ etc. ga ik niet in, daar geloof ik niet in voor deze website. Ik doe het zo vaak als ik wil en past bij de ervaring. Artikelen van derden plaats ik nooit zonder vergoeding en alleen als het iets toevoegt.
 • Zijn er dingen die je minder leuk vindt? – Nu er meer reisblogs en hotspot websites de grond uit schieten, moet ik harder roepen om gezien te worden. Dat betekent; veel twitteren, reageren op andere blogs, Pinterest, Instagram, Facebook, Google+, Flickr, plogs, YouTube, Foursquare en weet ik wat nog meer continue bijhouden. Dat is soms niet te doen, omdat ik er simpelweg geen tijd voor heb. Sommige blogs posten hun nieuwe artikelen 5x per dag. Dat hoef ik niet te proberen, want daar krijg ik meteen commentaar op. Dat is soms wel eens frustrerend. Het liefst zou ik de hele dag schrijven, andere blogs lezen om inspiratie op te doen en interactief zijn. Het moet niet alleen om mij gaan natuurlijk en als ik niet reageer bij anderen, doen ze dat ook niet bij mij. Daar een balans in vinden is soms wel eens lastig, ook omdat ik zoveel verschillende dingen erbij doe en soms met verschillende petten op sta. Keuzes maken dus. Maar echt minder leuk? WordPress updaten en foto’s verkleinen, dat vind ik echt stom werk. Gelukkig hoef ik WordPress niet zelf te doen 🙂
 • Wat is je ultieme (reis)blog tip? – Het reizen is leuk, je belevingen delen maakt het nog leuker. Daardoor beleef je zelf een reis nogmaals tijdens het schrijven, krijgen anderen de kans om iets virtueel mee te maken wat ze anders niet zo snel zouden zien. Ik leef om te delen, dat is waarom ik hier ooit mee begon en dat is wat ik graag wil blijven doen. En laat je niet tegenhouden, door niets of niemand. Soms zijn er mensen die je iets niet gunnen, maken mensen misbruik van je werk of naam of loopt het gewoon even niet lekker. Zolang jij je passie blijft uitvoeren, op jouw manier, kan het niet mislukken. Oh, en sta open. Voor nieuwe suggesties, voor concullega’s, voor ideeën uit onverwachte hoek en durf uit je comfort zone te stappen.
 • Zijn er dingen die je niet zou delen? – Ja, dat gaf ik in een vorige Just Ask al aan. Als ik een vriendje zou hebben, zou ik dat graag privé houden. Ook zijn er bepaalde dingen die ik met vrienden doe, die ik niet per se hoef te delen of waarvan ik weet dat zij liever niet op het internet worden gesmeten. Daarom plaats ik ook geen foto’s van familieleden of ongevraagd van anderen. Ik zit zelf niet te wachten op een bikini foto van mij online, dus zou dat ook niet met anderen doen. Zelf vind ik het niet fijn als ik ongevraagd of ongemerkt online wordt gezet, dus dat zou ik bij een ander ook niet snel doen.
 • Wat is je droomscenario qua blog? – Daar denk ik steeds vaker over na. Het liefst zou ik fulltime willen reizen en schrijven, niet alleen op mijn blog maar ook op andere kanalen. Waar ik meer mijn journalistieke kant kan laten zien. Uiteindelijk zou ik heel graag voor Monocle willen schrijven. Maar ook een boek staat nog op mijn verlanglijstje. Ik vind dat ik nu nog niet genoeg te vertellen heb, dat mijn verhaal nog niet sterk genoeg is daarvoor, maar ik weet niet of ik dat ooit wel ga vinden. Ik hoop dat YourAmbassadrice mij helpt een stuk verder te komen in reizen en schrijven. Dat ik me daarin verder kan ontwikkelen en dat ik al reizend al mijn kennis op andere gebieden kan delen. Daar heb ik jullie als lezers bij nodig, want zonder lezers ben ik nergens. Dat is voor dit jaar mijn droomscenario; mijn achterban vergroten zodat alle avonturen met nog meer mensen gedeeld kunnen worden!
 • Is er iets waar je nooit om zal vragen? – Zoveel! Ik ben wat dat betreft best verlegen en terughoudend. Vaak durf ik ook pas iets te vragen als het initiatief bij de samenwerkende partij lag. Dat gaat dan toch iets makkelijker. En als er al eens iets is aangeboden, dan is er een relatie, waarbij het meer gepast is om ergens om te vragen. Daarbij vergeet ik wel eens, zeker als het gaat om iets op reis, dat ik ook gewoon een klant ben. Ik betaal dan misschien niet in euro’s, maar dat is het wel waard!

Grappig weetje: voordat ik naar Amsterdam kwam had ik geen idee dat het zo werkte, met pr-bureaus, bekende Nederlanders en sponsoring. Ik geloof dat er niet eens een pr-bureau in de buurt zit van waar ik vandaan kom!

Hopelijk geeft dit een beetje inzicht in hoe het travel bloggen werkt. Sommige advertentie netwerken nemen je al het regelwerk uit handen en zorgen dat jij alleen maar met je ingepakte koffertje klaar hoeft te staan. Dat past niet bij mij, alhoewel dat wel heel makkelijk zou zijn. Zelf ben ik graag in control, dus ik vind het niet erg om zelf dingen te regelen. Dan weet ik zeker dat het goed komt, eenmaal ter plekke. Wel zo fijn op reis gaan!

Is dit een beetje wat je verwacht bij travel bloggen? Of, mede-reisbloggers, hebben jullie nog iets toe te voegen?sharing

Sabine de Witte