Travel

Knusse afwas

Thuis heb ik geen afwasmachine. Nou ja, lief heeft die eervolle taak gekregen, maar ook hij is geen automaat en laat me qua afwas wel eens in de steek. Mijn ouders hebben ook (nog steeds) geen afwasmachine. Wat ik vroeger vervelend vond, omdat ik dan moest afdrogen. Maar nu juist toe juich, a) omdat ik de glazen er zo goor van vind worden en b) omdat dat wel altijd een moment was waarop je een gesprek kon voeren.

Tijdens de afwas vroeg ik sneaky toestemming als ik in het weekend uit wilde of een ’taxi’ nodig had, vroeg ik om advies of had ik alle moed verzameld om te vertellen dat die studie toch niet lukte. Op zondagavond moesten mijn broertje en ik, en later met z’n drietjes, de afwas doen. Dat resulteerde altijd in een gevecht, want op zondagavond was er altijd van alles op tv tijdens afwas tijd. De een wilde nog even dit zien, de ander dat. Meestal wilde ik iets zien wat later kwam, waardoor broer en zus met hun afdroogtaak moesten wachten op mij, want als oudste had ik de eigenlijke was-taak toegeëigend. Afdrogen is in mijn ogen namelijk nog steeds het stomste werk wat er bestaat. Hier heeft het druiprek die taak dan ook overgenomen, werkt prima, scheelt tijd en in mijn geval ergernis.

Toch mis ik soms wel eens die gesprekken. Bij een grote vaat bied ik heus wel aan om te helpen afdrogen, vooral omdat ons keukentje vrij klein is en er al snel plek te kort komt voor al die glazen en andere vaat. Maar dan gaat het meestal gewoon over koetjes en kalfjes. Serieuzere gesprekken voeren we meestal tijdens het eten of ’s avonds in bed. Discussies voeren we overal en voor ruzie hebben we ook geen vaste plek, maar dat is ook niet vaak aan de orde.

Vanavond stond ik met moeders en zusje thuis af te wassen en hoewel we een gesprek voerden over koetjes en kalfjes, voelde het weer even knus als ’toen’. Thuis thuis komt er dan ook geen afwasmachine in en dat lijkt mij een zeer goede zaak. Niet alle technische ontwikkelingen zijn meteen verbeteringen, alles automatiseren maakt het leven een stuk minder knus en huiselijk. Maar als die robotstofzuiger betaalbaarder wordt, is dat de volgende gadget die hier in huis komt! Praten tijdens het stofzuigen is namelijk pas echt tijdverspilling. Zeker met mijn piepstemmetje.

afwas, vaat, samen afwassen, knusse afwas