Home sweet home

Kunst dicht(er)bij

Kunst hoeft niet duur te zijn. Of per se van een grote naam. Veel leuker is het om zelf je eigen kunstwerken te maken of op zoek te gaan naar schatten passend bij elk budget. Het leuke is dat je dan ook vaker gaat vervangen of aanpassen.

Je kunt met weinig middelen, zelfs met weinig eigen creativiteit, al gauw je wanden op fleuren. Schilder een vlak in schoolbordverf en laat kids of gasten er op tekenen. Of schrijf er gewoon een mooie tekst op. Of koop een schildersdoek wat je zelf, samen met je partner of door je gasten laat schilderen. Mocht je een beetje handig zijn, kun je zelfs met stof op canvasdoek hele leuke effecten creëren. Makkelijk, low budget en misschien niet van veel financiële waarde, maar des te meer emotionele. Zo krijgt je huis snel persoonlijkheid. Net als met foto’s. Volgens mij kun je daar geen genoeg van in je huis hebben. In lijsten, in grappige ‘memories’ doosjes. Wij hebben op twee wanden dunne plankjes waar wissellijsten met foto’s, tekeningen en een prikbord op staan uitgestald. Regelmatig pas ik er dingen op aan. Er tussen staan nog wat leuke souvenirs of kaarsenhouders, maar het is heel persoonlijk.

Een saai wandje op het toilet, in de hal of op de overloop? Ga aan de slag met muurstickers. Verkrijgbaar in vele soorten en maten. Hier op de overloop hangen muurstickers in de vorm van fotolijstjes, uiteraard met en foto erachter. De wand is nog niet af, stickers te over, maar ik kan gewoon niet kiezen uit al die foto’s!
Ook heb ik via de gemeente een oude zwart-wit foto van onze straat op de kop weten te tikken. A4 formaat, lijstje erom, klaar. Toevallig had mijn vader nog een pentekening van een bekende Meppeler kunstenaar, waar de kerktoren en kade prachtig op staan. Die hangt er naast. En uiteraard mijn kringloopschat niet te vergeten. Een zwart-wit foto, ook op A4 formaat op multiplex, ook van de Meppeler Toren (al weten we nog steeds niet uit welke positie die is gemaakt, hoe frustrerend). Het is juist leuk om je woonplaats of omgeving binnenshuis terug te laten komen. Mensen herkennen vaak wel iets, toen ze op weg waren naar jullie.

Vissenkom voor aan de muur

Vissenkom voor aan de muur

Misschien krijg ik nu veel dierenactivisten over me heen, I don’t care, ik vind het erg leuk en niet onbelangrijk, het is catproof: een viskom voor aan de muur. Het is zeker niet geschikt voor grote vissen, maar kleine goudvisjes kunnen er prima in. Het is een plastic halve bol, die je met een spijkertje aan de muur hangt. Vervolgens doe je er wat steentjes en een klein plantje, water en vis in, en klaar is kees. Origineel, een eye-catcher en erg decoratief. Mocht je het niet willen gebruiken omdat je het vissenleed vindt, ook prima te gebruiken als vaas of met meerdere naast elkaar als klein vitrinetje.

Ben je zelf toch niet creatief, dan kun je altijd nog terecht bij de Kunstuitleen. Voor een klein, vast bedrag per maand kun je schilderijen een bepaalde periode ‘lenen’. Net zoiets als bij de bibliotheek. Moet je hem tegen die tijd weer terug doen, maar doet dat pijn? Ruim van tevoren kun je aangeven dat je het graag wilt kopen, en krijg je fikse korting op de verkoopprijs.

Ondertussen vermaak ik me al een paar dagen met het downloaden van diverse sjablonen via flexa.nl. Geen idee wat ik er mee ga doen, maar krijg vast wel een ideetje.