Travel

Laatste wensen en #bury goals

laatste wensen

Het zijn van die dingen waar je liever niet aan wilt denken. Je laatste wensen. Wat als… je vandaag onder een bus terecht komt? Of net als Eleanor in The Good Place (serie aanrader!) wordt overreden door een boodschappenwagen nét als je inkopen aan het doen bent voor een Margarita feestje?

Oesters en champagne of koffie met cake?

Je laatste wensen, daar hebben we het liever niet over. Gek genoeg is het best een taboe om over de dood te spreken als je springlevend bent. Daar willen Manon en ik iets aan doen. Het afgelopen jaar zijn wij beide aan het denken gezet over onze laatste wensen, dus besloten we elkaar aan de tand te voelen. Begraven of cremeren? Oesters en champagne of koffie met cake? Welke muziek? Dresscode zwart of feestelijk?
Toeval of niet, ook mijn ouders kaartten het onderwerp onlangs aan: misschien goed om eens met onze familie te bespreken wat ieders laatste wensen zijn?

Wijn photo laatste-wensen-wijn.png

Bucket list: laatste wensen

Gek genoeg werd het nog een leuk en gemakkelijk gesprek ook. Manon heeft alles tot in detail al uitgedacht, ik heb losse ideetjes en weet vooral heel goed wat ik niet wil.
Terwijl we elkaar ondervroegen, kwamen er nog wat vragen bij ons op. Kun je een afscheidsdienst ’s avonds houden? Zou een hotellobby een optie zijn? Is het jouw afscheid of weegt de mening van je familie ook nog mee, jij bent er ten slotte niet meer? Kun je je zomaar laten begraven in een ander land? Een echte laatste reis maken, dat zou ons allebei wel passen.

Bedenk goed wat je met je centen doet

Ook niet onbelangrijk: wie gaat dat betalen? Ik heb al jaren een uitvaartverzekering, gekregen van mijn ouders. Maandelijks betaal ik een stukje voor een passend afscheid. Want aan al die keuzes en wensen, zit nou eenmaal een prijskaartje. Voor mij is een saaie eikenhouten kist geen optie, natuurlijk moet die wit! Sinds ik de serie A’DAM & EVA kijk, ben ik geïntrigeerd door afscheidsdiensten georganiseerd door de gemeente, voor mensen die geen nabestaanden en/of geld hebben. Dat lijkt me zo triest en verdrietig! Bovendien lijkt het me voor je nabestaanden extra pijnlijk als ze zich druk moeten maken om geldzaken of binnen een bepaald kostenplaatje moeten blijven.
Manon maakte vorig jaar wel grootse afscheidsplannen, voor als het wel zo ver mocht komen, maar over de financiering van haar uitvaart had ze dan weer niet nagedacht. Nu wel, maar een uitvaartverzekering heeft ze niet.

Sterrenstof photo laatste-wensen-sterrenstof.png

Keuzes voor later

Om de zwarte randjes rondom dit onderwerp wat kleuriger te maken, hebben we besloten om elkaar te interviewen en dit op te nemen. Maar wel gezellig: met een goede wijn, lekker kaasje, in de knusse setting van Manon’s nieuwe huis. Met als guest star de gezellige rode kater Jip.

Kijk, luister en hopelijk zet het je zelf tot denken én durf je je laatste wensen uit te spreken. Heb jij je laatste wensen wel eens uitgesproken? Of een uitvaartverzekering? Waarom wel of niet?

Sabine de Witte