Travel

Lam gelegd

Het hele land lijkt lam gelegd, vandaag had uitgeroepen moeten worden tot ‘nationale thuiswerkdag’. Praktisch geen bus, trein of tram die rijdt, je zou maar moeten vliegen deze dagen, je weet niet waar je terecht komt. Onvoorstelbaar, een beetje sneeuw en Nederland ligt op z’n gat.

En dat terwijl buurland Duitsland niet meer raar opkijkt van dergelijke sneeuwbuien en temperaturen. Daar rijden de treinen, S- en U-bahns etc nog gewoon. Ja, de snelwegen daar stromen ook vol en lopen vast. Maar de openbare weg lijkt mij ook iets gevaarlijker dan het openbaar vervoer. Hebben we niet iets als wisselverwarming? Kunnen de rails niet worden gestrooid? Genoeg goederentreinen die tijdens hun nachtelijke reis over het spoor even wat kunnen lozen zou je denken?!

Over het strooibeleid kunnen boeken worden geschreven. Toen ik nog naar de middelbare school ging, fietste ik iedere dag 8 kilometer op en neer. Zodra het een beetje ging vriezen of sneeuwen, wisten we precies dat we bij het grensbordje Meppel moesten afstappen. Meppel strooit namelijk niet, nauwelijks of te laat. Drukke wegen, stoepen of winkelstraten, het maakt allemaal niet uit, als inwoner regel je het zelf maar. In buurtgemeenten wordt de politie gemobiliseerd om de stoepen en pleinen bij verzorgingshuizen en scholen schoon te helpen maken. Goede zaak!

De sneeuw brengt niet alleen sneeuwpret met zich mee, maar veroorzaakt ook een boel ellende. Terwijl ik dit type begint het in Amsterdam weer licht te sneeuwen. Hier is weinig te merken van alle ellende, want zoveel sneeuw ligt er hier niet. Toch doen de trams moeilijk. Het is te zot voor woorden. En terwijl we allemaal hopen dat we een witte kerst krijgen, betekent dat straks misschien wel dat we het diner bij onze ouders moeten missen vanwege een weer- of verkeersalarm.

Ik vind de sneeuw er leuk uit zien, maar dat kleine beetje in het Amsterdamse is inmiddels meer een bevroren modderbad. Het is slecht voor het ijs, dus wat mij betreft zijn we vanaf nu klaar met de sneeuwpret. Dan kom ik morgen misschien weer  veilig met de trein thuis en kan ik tijdens de kerstdagen meteen al die overtollige pondjes eraf schaatsen.