Travel

Lekker privé

Ongetwijfeld al wat van meegekregen, de nieuwe Hyves Viral van Stanislav, gebaseerd op de Russische maffia. Een campagne om je te wijzen op je online privacy en je bewust te maken van het verstrekken van privé-gegevens. Gemaakt in opdracht van Hirsch Ballin, die eigenlijk het hele internet het liefst zou afschaffen, want dat is een groot gevaar voor ons burgers.

Het is alleen beschikbaar voor ‘Hyvers’, waarschijnlijk ook om de hyves-hipheid weer wat op te hemelen. Stanislav nagelt je aan het ‘Wanted’ bord, compleet met jou foto en persoonlijke gegevens. Profiel op privé? Jammer dan, daar heeft Stanislav zogezegd sch*it aan. Want hyves heeft stiekem al je gegevens gewoon beschikbaar gesteld aan het reclamebureau achter de campagne.

Ik ben me wel degelijk bewust van het invoeren van gegevens. Bij mij staat eigenlijk alles te grabbel, want Blanco Tekst voer ik vanuit huis uit en ook mijn telefoonnummer pluk je daar zo af. Dat risico neem ik. Op Hyves en andere sociale netwerken scherm ik mijn gegevens wel degelijk af. Alleen voor vrienden zijn foto’s te zien en persoonlijke gegevens in te zien. Wat moet een vreemde met mijn e-mailadres? Als ik een nieuwsbrief wil ontvangen, schrijf ik me daar zelf wel voor in.

Toch is het onvoorstelbaar, wat er naar boven komt als je eens kijkt op ‘Wie o Wie’. Al je profielen weten ze te vinden, zelfs als je op privé staat. Mijn Hyves is ook afgeschermd, niet-vrienden krijgen weinig informatie. Toch voelde ik me lichtelijk genaaid toen ik gister in het filmpje al die privé-gegevens voorbij zag komen. Ik begrijp dat vooral jongeren moeten leren om te gaan met het verstrekken hiervan. Maar laten we dan eens beginnen met MSN, hoeveel 14-jarigen hebben onbekenden in hun lijst? Hoe makkelijk is het om je online voor iemand anders uit te geven?

Ondanks de goede insteek van de Hyves viral is het toch jammer dat ze misbruik maken van je privé-gegevens. Maar misschien dat de boodschap zo júist overkomt…