Travel

Live Up

Up armband en app

Jawbone Up: leuk gezonder leven

Dat ik gek ben op gadgets is inmiddels wel duidelijk. Soms is iets vooral gaaf voor de heb, soms juist erg bruikbaar. Sinds mijn suiker dieet vorig jaar kan ik nog niet sporten zoals ik zou willen en moet ik op mijn eten letten. Dat hield ik een tijdje netjes bij in Foodzy, maar vooral in het buitenland is dat nog wel eens lastig en ik ben te lui om actief zelf dingen toe te voegen. Vorige week werd er een nieuwe tool op het gebied van food & sports gelanceerd: de Jawbone Up, een armband die je synct met je iPhone om inzicht te krijgen in je levensstijl en je verbeterpunten. Waar ik met Nike+ alleen stappen of runs kon bijhouden (net als met de Fitbit), kan de Up behalve je beweging ook je slaapgedrag meten. En door foto’s te maken van je eten en daar een ‘rating’ (voel je je energiek, futloos, stuffed of moe na het eten van iets?) krijg je inzicht in je eetgedrag en de invloed er van.

Jawbone Up health bracelet

Team up

Ook kan je mee doen aan challenges; uitdagingen zoals 3 maaltijden met weinig calorieën eten, 8 glazen water per dag, genoeg groente, fruit, slaap en beweging etc. Dit kan je doen binnen bestaande challenges met partners van Up, of met je eigen samen te stellen team. De challenges krijgen in de US ook nog rewards waar je korting mee krijgt op sport producten, gezond voedsel etc. Toen de Up vorige week in de verkoop ging, heb ik online een bestelling gedaan om daarna naar de dichtsbijzijnde Best & Buy te gaan voor een ‘pick up’. Maar goed ook, want inmiddels zijn ze overal uitverkocht en is er een levertijd van 3 – 4 weken. Mijn team is nog niet zo groot, de meeste challenges strijd ik met Patrick. Maar er zit zo’n competitie element in, dat je extra een trap oploopt of echt eerder naar bed gaat om een betere score te behalen. In New York heb ik zoveel gelopen, dat er geen extra training aan te pas hoefde te komen. Maar in Amsterdam, waar ik volgende week weer lange kantoordagen en veel etentjes heb gepland, zal dat minder zijn. Als ik dan eens wat vaker een tramhalte eerder uit stap, tijdens de lunch even een ommetje maak of een stukje omfiets, zal mijn bewegingsscore hopelijk een beetje in de buurt blijven van de dagelijkse benodigdheden. Die 200% beweging zal ik vast niet mee nemen uit NYC. Wat wel super handig is, is dat ik tussen 8 en 18u ‘s avonds om het half uur een seintje van de Up krijg om even in de benen te gaan. Nu vlak voor een lange vlucht ook handig, omdat ik het dan vaak vergeet. Waar ik me anders lastig toe kan zetten, merk ik dat ik nu echt even in beweging kom.

Up armband en app

Gezonde gadget

Voor mij is de Up nu een hele handige gadget die, naast bevestigt wat ik eigenlijk al wist, ook zorgt dat ik er op mijn manier verbetering in probeer aan te brengen. Hoewel de app nog best buggie is (en een beta), je nog niets op je sociale netwerk kunt delen en ik een overkoepelend platform erg mis (waar ook mijn gewicht van de Withings en de bloeddrukmeter in terug te zien zijn), vind ik Up echt een aanrader. Enorm pluspunt is dat het design van de app, de filmpjes op de Jawbone Up website en de fora zo ontzettend gelikt zijn en zulke gave tips geven, dat ik het de aanschaf nu al waard vind!

Sabine de Witte