maak plannen op maandag

Maak plannen op maandag: 18 tot en met 24 maart 2019

weekagenda 18 tot 24 maart

Het waait nog flink maar de weersvoorspellingen zijn een stuk stralender dan afgelopen week. Ik had toch nog een klein winterdipje moet ik toegeven hoor, wat een weer! Gelukkig sleepten de Amsterdam Cocktail Week en de fijne slaapsessie me er door heen.

Weekagenda week 12: maandag 18 tot en met zondag 24 maart 2019

Deze week is weer lekker divers: je kunt de verdieping opzoeken met onderwerpen die er toe doen, gaan voor food & fun of een combinatie van. En in het weekend iets met wijn. Altijd fijn!

Maandag de 18e:
We beginnen de maandag rustig bij restaurant Daghap. Daar is het Iraanse avond en na mijn rondreis door Iran werd ik verliefd op de Iraanse gastvrijheid. Minder op de keuken, maar ik weet zeker dat ze er bij Daghap iets beters van weten te maken met Maral achter de stoof. Ook leuk: als je er met je moeder gaat eten krijgen jullie allebei een glaasje van het huis!

Heb jij een verborgen talent, een geweldig gedicht of een fantastische anekdote? Ben je niet bang voor een spotlight en kun je er 15 minuten mee vullen? Dan is de OpenMic night bij de Jitterburg Saloon een must: zij nodigen de Amsterdamse hospitality (en hun vrienden die op maandag ook niet thuis kunnen blijven) uit!

Dinsdag 19 maart:
Dinsdag is vaak mijn ‘dipdag’: de week begonnen met goede moed, maar dan is het nog maar dinsdag. Tijd voor inspiratie!
En dat doe je (gratis) op in de Kanarieclub bij Business Birds #16: Werken aan werken met Claire Bik met als vraagstuk ‘Hoe werken aan werkgeluk leidt tot meer creativiteit, productiviteit en loyaliteit binnen de organisatie, het team en als individu.’

Als het om theater gaat dan heb ik een zwak voor alles in De Kleine Komedie, Theater Bellevue en het Compagnietheater. Zij bieden een podium aan gevestigd en jong talent, de zalen zijn knus en ze schenken er Leffe – ook belangrijk. Deze week staat Micha Wertheim bij de Kleine Komedie op het podium en vanavond is de première van zijn nieuwe voorstelling Voor alle duidelijkheid. Ik kan heel veel over Micha zeggen, maar het belangrijkste: hij neemt je mee in zijn relaas en zijn werkelijkheid en het zet je tot nadenken.

de kleine komedie micha wertheim

Bij Room for Discussion kun je deze avond discussieren over klimaatverandering. Onderwerp is Climate Change on Trial en de impact ervan op ons legal system. Wat gaat er – of wat moet er – veranderen in de besluitvorming?

Woensdag 20 maart:
Woensdagavond staat icoon Hans van Leeuwen in de Leica store om te vertellen over zijn straatfotografie. Wonend op Curaçao reisde hij regelmatig af naar Cuba en dat heeft door de jaren heen natuurlijk wat veranderingen in beeld gebracht.

Wat zou jij veranderen aan de stad als jij burgemeester voor een dag zou zijn? Tijdens Amsterdam Talks #2\ in Café Wester staat deze vraag centraal. Ben je het eens met het huidige beleid, of maak je liever een vuist naar Femke, die in korte tijd alle lol uit de stad lijkt te halen. Het is dat ik woensdag niet kan, want je merkt, ik heb mijn mening al klaar… Weer een van de fijne events van de hand van A City Made by People.

Nog meer theater, de klassieker Festen. Maar dan door Studenten Toneelvereniging Amsterdam bij Crea. Het familiedrama is gebaseerd op de gelijknamige Deense film Thomas Vinterberg. Niet de ontrafeling vertellen, want er moet wel iets geheim blijven…

Donderdag 21 maart:
Ben jij net als ik een liefhebber van planten en kan jouw urban jungle na de lange winter wel wat vernieuwing gebruiken? Startup Sprinklr is inmiddels zelf uitgegroeid tot gevestigde orde, maar ruimt regelmatig op. Vanaf vandaag is de lenteschoonmaak – en een nieuwe plant is als je het mij vraagt de perfecte beloning voor je voorjaarsschoonmaak!

Maak jij je wel eens zorgen over je baan? Wat als de robots komen? Gaat AI jouw werk overnemen? Welke skills heb je nodig in de toekomst? Jobs of the Future: Skills for the New Reality praat je helemaal bij. Zo weet jij als een van de eersten welke skillset een innovator tegenwoordig nodig heeft. In het altijd inspirerende A-lab!

Nu je toch in Noord bent: koffieliefhebbers willen zeker een bakje doen bij Public Space. Deze heerlijke concrete jungle weet hoe ze goede koffie moeten serveren. Een tikje verstopt, maar daarom een fijne werk- en meeting spot! (Of voor fotoshoots, mocht je het denken te herkennen van mijn foto’s: dat klopt!)

Public Space Amsterdam @clacam

Sound bath meditation is de nieuwste vorm van ontspanning die je overal in de stad op ziet duiken. Deze donderdag bij Zoku is er de Spring Equinox sound bath meditation gegeven door Shift Meditation. Precies op de vooravond van de lente, het moment waarop de dag en de nacht precies even lang duren. Het moment om even in jezelf te keren en ook een voorjaarsschoonmaak in je hoofd te houden.

ZA is de nieuwste hotspot aan de Danzigerkade – de Houthavens herbergen meer dan alleen nieuwbouwhuizen 😉 En op donderdag is het er feest tijdens de Champagne Thursdays! Beats, bites en bubbels, het lijkt de vrijdagmiddagborrel wel!

De Afterwork van Heineken is tegenwoordig een begrip. Maar deze keer is het een borrel met een purpose:
Het glas is altijd groener bij Extra Green, een initiatief van Heineken Afterwork gericht op duurzaamheid. Hier proosten we op een groene toekomst tijdens onze reis om steeds groener te worden. Op de allereerste dag van de lente, donderdag 21 maart, vindt Afterwork Extra Green plaats in restaurant Circl naast station Amsterdam-Zuid.
Alles wat je hier ziet, hoort, proeft, ruikt en voelt heeft een duurzaam verhaal. Zo worden Heineken flesjes gekoeld in gerecyclede koelkasten en zijn veel gerechten van geredde groenten. Wist je dat onze groene retourflesjes maar liefst 25x meegaan? Heerlijk, helder… en de Circl is rond!
Kijk, dat vinden we sustainably cool!

Heb je afgelopen week nog niet genoeg cocktails geproefd en gezien? Dan is de Perfect Serve waar je wezen moet. Vandaag en morgen laten bekende en minder bekende shakers de fijne kneepjes van het vak zien tijdens wedstrijden, tastings, talks en demonstraties.

Vrijdag 22 maart:
Een belangrijke dag in de Amsterdamse historie: het is 50 jaar geleden dat John Lennon en zijn Yoko Ono zichzelf 7 dagen opsloten in de bruidssuite van het Hilton Amsterdam! Niet voor obvious honeymoon reasons, maar als protest voor wereldvrede. Reden genoeg voor het hotel om een expositie aan de twee te wijden: Bed-In for Peace is vanaf vandaag tot en met 31 maart te zien. Volgens mij is er geen andere hotelkamer zo beroemd geworden als deze suite 902!

hilton amsterdam bed-in peace

We verlaten Amsterdam even voor een uitstapje naar Parijs voor Saut Hermès. Een weekend voor jumping, paarden en ruiters in actie – en terug naar de roots van mijn favoriete merk Hermès. Het familiehuis begon ooit met leeraccessoires voor paarden en hun ruiters, inmiddels is het uitgebreid naar een waar mode-imperium. Ik had vorig jaar de kans om er bij te zijn en kan je vertellen: je hoeft geen paardenmeisje te zijn om hier van te genieten!

Old time favourite Spaghetteria geeft gehoor aan de vraag van klanten en wijdt een heel weekend aan de truffel – il weekend del tartufo – in het specifiek de zoveel gevraagde ravioli met truffel. Voor alle pastaliefhebbers: doe er je voordeel mee!

Vanaf vandaag staat er een heel wijnweekend op het programma tijdens het Amsterdam Wine Festival in de Westergasfabriek. Deze editie vieren we de oogsten van het Zuidelijk Halfrond; Zuid-Afrika, Argentinië, Nieuw-Zeeland. Veel nieuwe wijnlanden dus. Je kunt er proeven, workshops volgen, foodpairings proberen en vooral: heel veel het glas heffen!

amsterdam wine festival maart 2019

Wil je het weekend vooral dansend in? Dan moet je bij De School zijn voor een avond Avalon Jemerson en Job Jobse!

Vanavond is ook het Boekenbal – je moet er een boek voor schrijven wil je er bij zijn, dus die staat nog op het verlanglijstje – de aftrap van een nieuw literair seizoen en de Boekenweek die volgende week begint. Een mooi moment om eens stil te staan bij wanneer jij voor het laatst een boek hebt gelezen – en wellicht is het een goed idee om dat binnenkort weer te doen, in plaats van weer een avond Netflix bingen!

Zaterdag 23 maart:
Geen zin in wijn of truffel? Niet getreurd, vandaag beleef je street art verspreid over de hele stad tijdens [re/dis]cover. Stadstours, live painting sessies, muziek, stadsgesprekken, een markt – in het centrum, Zuidoost en Noord is van alles rondom deze intrigerende vorm van kunst te vinden.

Ben jij ook zo’n fan van rooftops en vergezichten? Ik zou het liefst op verboden daken klimmen tijdens zonsondergang als een soort Poes Minoes, om me aan de drukte van het stadsleven te onttrekken – maar er toch aan deel te nemen, snap je? Tijdens Open Toren Dag gaan deuren naar normaal gesproken gesloten hoogten open voor publiek en daar zitten echt parels op die je minstens een keer in je Amsterdamse woonleven moet betreden!

Op zaterdagmiddag vind ik het heerlijk om naar live muziek te luisteren. De pianist in de lobby van het L’Europe is favoriet – en de locatie is perfect voor een pitstop voor thee en het plezier van een luxe toilet, maar ook jazz vind ik fijn. Bij Studio/K gaat om vijf uur het Jazz Festival van start, het perfecte moment voor een goed glas wijn en een subtiele dein.

amsterdam the lobby

Zondag 24 maart:
Zondag is de perfecte dag om het nieuwe menu van The Lobby uit te proberen. Voor lunch of diner, met een club vrienden of met z’n twee. Deze plek is al jaren mijn favoriet vanwege de on-Amsterdams goede service, de geweldige wijnen, het fijne eten – en ook de borrelkaart. Of je nou uitgebreid wilt tafelen of gewoon gezellig wilt hangen en eten, je kunt er ieder moment van de dag terecht. Lobi voor The Lobby!

Pescotariërs en visliefhebbers: Pesca’s Sunday Show is jullie nieuwe favoriete adresje op zondag. Iedere week wordt er een nieuw sea creature uitgelicht en deze week staan de gamba’s in de spotlight. Tussen 12.00 en 17.00u is het gamba’s genieten geblazen voor een leuk prijsje.

Wil jij op zondag liever in beweging komen? Normaal gesproken mijdt je de Zuidas op zondag liever, want weekend, maar nu is er een goede reden om toch te gaan. De gratis expositie Streets of the World schermt het nieuwbouwproject Zuidasdok op een bijzondere manier af. Reis langs de foto’s mee met fotograaf Jeroen Swolfs, die maar liefst zeven jaar lang rondreisde om in iedere hoofdstad ter wereld een straatfoto te maken.

zuidas streets of the world

Sabine de Witte