design Hotspots Travel

Mandarin Oriental Barcelona

Prinsesje in het Mandarin Oriental

Op mijn verjaardag verbleef ik een nachtje in het vijf sterren Mandarin Oriental hotel in Barcelona. Normaal gesproken slaap ik in een 3- of 4 sterren hotel, waar het toch iedere keer weer een beetje behelpen is. Shampoo en zeep uit een dispenser, internet via de kabel, een minibar met water voor te veel geld en het is er nooit zo comfortabel als thuis. Wat een verschil was dat ene nachtje. Een ruime, lichte kamer met balkon en een raam wat open kan, iets wat in Spanje niet standaard is. Conditioner, wattenschijfjes en gratis water. Wat een verademing! Haarproducten meenemen voor 4 dagen buitenland vind ik normaal gesproken een beetje overdreven, maar door chloor in het kraanwater heb ik na ieder tripje een bos droog stro op mijn hoofd. Maar wat mij van het hele verblijf het meeste is bijgebleven, is dat mensen echt hun best doen om je je thuis te laten voelen. Je aanspreken bij je naam, onthouden welke thee je drinkt, vragen of je een leuke dag hebt, ongevraagd tips geven voor leuke plekken in de stad, etc.

Happy Birthday in het Mandarin Oriental Barcelona

Persoonlijke service waar je u tegen zegt

Bij het inchecken bleek al snel de wereld van verschil. Toen ze zag dat ik jarig was, kwam de receptioniste achter de balie vandaan om mij persoonlijk te feliciteren. Geen laf ‘gefeliciteerd’ over de balie. Ze fluisterde haar collega iets toe over cumpleanos en daarna werd mijn kamer in gereedheid gebracht. Terwijl ik netjes werd voorzien van een kop thee werd mijn bagage alvast netjes neergezet. Vlak nadat ik mijn Junior Deluxe kamer had ge├»nspecteerd belde roomservice aan en werd er een fles cava, taart en een handgeschreven briefje bezorgd voor mijn verjaardag. Ik was aangenaam verrast, want zo’n uitgebreide attentie had ik niet verwacht. En dat de tijd werd genomen voor een handgeschreven persoonlijk briefje… het zijn de kleine dingen waardoor je steeds het gevoel hebt dat je welkom bent. Rozig van de cava en de chocoladetaart dook ik de whirlpool en het zwembad in. Een relaxte sfeer, mooi gedimde lichten, overal gratis drinkwater, geweldig. De spa zat vol en tijd voor een behandeling had ik niet, maar van meerdere bronnen uit Barcelona weet ik dat de treatments geweldig moeten zijn.

Kamer Mandarin Oriental Barcelona

Spa Mandarin Oriental Barcelona

Restaurant Blanc

Een korte siesta later was het tijd voor het dinner. Normaal gesproken eet ik nooit in het hotel waar ik slaap, maar voor het Mandarin maakte ik een uitzondering. Door wat verwarring over het menu van de avond en een ietwat onvriendelijke gastheer was deze ervaring iets minder. Het wildvlees was weinig spectaculair en voor Spaanse prijzen duur, tafels rondom waren slordig en dit was niet wat ik van het restaurant verwacht had. Vaker had ik er ’s middags gebruik gemaakt van de high tea en het terras, waar zowel service als eten stukken beter was. Mijn beteuterde gezicht werd snel opgemerkt en de volgende dag mocht ik niet alleen gebruik maken van het ontbijt, maar ook van de lunch. Het ontbijt kon geserveerd worden in de kamer, maar ik besloot om gebruik te maken van het uitgebreide ontbijtbuffet. Vers fruit, verse sappen, 4 verschillende soorten yoghurt, maar ook warme gerechten als ei, bacon en Spaanse tortilla’s. Het was niet alleen mooi gepresenteerd, het was een echt lekker ontbijt. Vaak zijn de ontbijtmaaltijden die inbegrepen zijn bij een hotelovernachting maar matig, dit was een waar genot, ik heb nog nooit zo lang over mijn ontbijt gedaan :-). Vervolgens had ik een lunchafspraak in het hotel, waarbij het restaurant alle verwachtingen waar wist te maken. Heerlijke tagliatelle met pesto, sachertaart, tiramisu en tarte tartin.

Restaurant Blanc Mandarin Oriental Barcelona

Tafelaankleding Mandarin Oriental Barcelona

Rondleiding Mandarin Oriental Barcelona

Het Mandarin Oriental heeft meerdere vestigingen over de hele wereld. Allemaal zijn ze een tikkeltje Oosters ingericht, de meeste hotels zijn voorzien van een spa en de luxe spat er vanaf, zonder kitsch en overdadig te zijn. Integendeel, de interieurs zijn vaak minimalistisch. De Spaanse interieur designer Patricia Urquiola heeft fantastisch werk geleverd, door veel te spelen met wit en licht, gecombineerd met zwarte en gouden accenten. De Bankers Bar is ingericht in de stijl van een bankkluis, knus en gezellig en het sterrenrestaurant Moments is strak maar sfeervol en intiem. Zomers is het dakterras, Mimosa Garden, een oase van rust aan de drukke Passeig de Gracia. Hier heb ik al vele malen genoten van zon, rust en een Spaans magazine, dit verwacht je niet in het hart van de stad. De Junior Deluxe Terrace kamer vond ik al groot en luxe, met een groot ligbad, apart toilet, stortdouche, grote kledingkasten, balkon, grote B&O tv, iPod docking station en werkplek. Vergeet ik bijna het kingsize bed. Tijdens de rondleiding viel mijn mond een paar keer open van verbazing. De Junior Suite was al groter dan mijn Amsterdamse studio en in de badkamer vind je La Prarie producten. Met een apart leefgedeelte heb je niet het idee dat je in een hotel verblijft. De Barcelona suite heeft de mooiste make-up tafel die ik ooit heb gezien en alle suites hebben grote balkons met veel privacy en adembenemende uitzichten. Veel suites hebben connected rooms en afsluitbare ruimtes, zodat je bezoek kunt ontvangen of rustig kunt werken. Het penthouse, daar zou ik wel in willen wonen! 2 Mega terrassen, 2 slaapkamers, een bar in bijna iedere kast, de beschikking over een eigen keuken mocht je je chef mee willen nemen etc. Het penthouse wordt niet alleen gebruikt voor overnachtingen, maar ook voor presentaties, fotoshoots en lanceringen. Leuk om zo een kijkje in het hotel te nemen, waar ik normaal alleen maar zat te werken.

Mandarin Oriental Barcelona badkamer

Hotel als huis

Het hotel voelde als thuiskomen. Normaal gesproken breng ik weinig tijd door in het hotel, en ga ik er alleen heen om te slapen etc. Maar nu was het geen straf om in het hotel te blijven en vond ik een stukje rust tijdens het reizen. Dit was alle comfort van thuis op reis en hoewel het ACE Hotel in New York en het Nhow hotel in Berlijn en het Hoxton Hotel in Londen ook allemaal fijne ervaringen waren, was het nergens anders zo persoonlijk als in het Mandarin in Barcelona. Ik ben in Parijs en New York ook in het Mandarin Oriental geweest en Barcelona is favoriet vanwege de gastvrijheid en vriendelijkheid.

Sabine de Witte