Travel

Marlies op groen: Voedselverspilling voorkomen

Voedselverspilling

Ik sta wekelijks te pruillippen bij het vleesschap van de Albert Heijn. Niet overdreven. Minstens een keer per week. Niet omdat ik vanuit mijn pescotarische overwegingen rouw over de gesneuveld diertjes, wel om de hoeveelheid die daarvan de afvalbak wacht. ‘35% korting. Weggooien is zonde.’*

*Maaaaar… dat gaan we wel doen als jij dit kipje/varkentje/koetje niet koopt.

Ik zou ze er bijna zelf van opeten om de dieren van de verspilling te redden.

En zo waan ik me voedselredder in de AH. Ik red vis en groentes van de vuilnisbak door zoveel mogelijk slachtoffers van de kortingssticker te combineren. Met succes, want met deze rode draad komt direct wat kookinspiratie. Wat staat er vanavond op het menu? Weer een 35%-kortingsmaaltje.

4 manieren om voedselverspilling te voorkomen

Eén derde van het voedsel wordt verspild. Dat is wereldwijd zo’n 1,3 miljard ton per jaar! Deze voedselverspilling voorkomen is niet alleen maar verlepte sla en droog brood wegwerken. Red restjes en dineer met een bordje (on)verspild voedsel.

1. Heb schijt aan houdbaarheid

Disclaimer: ik raad het niet aan een pak melk dat de houdbaarheidsdatum 18 dagen voorbij is achterover te klokken. Maar ga wel eens wat nonchalanter om met een houdbaarheidsdatum. Vertrouw je eigen (gezonde) verstand, ruik en kijk. Houd vooral in gedachten dat ‘te gebruiken tot’ iets anders is dan ‘ten minste houdbaar tot’. De eerste vind je op bederfelijke producten als vlees en vis. Het is de uiterlijke datum waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Maar als je het bereidt kan dat zalmmootje best nog een dag of wat door. ‘Ten minste houdbaar tot’ geeft aan tot wanneer de kwaliteit van het product te garanderen is. Daarna verliest hij waarschijnlijk iets aan smaak of kleur. Mieter niet alles wat de THT-datum voorbij is dus direct weg. De kans is groot dat er nog niets met je ingrediënt aan de hand is.

(Duik sowieso eens in het hoe-en-wat van je supermarkt. Vrij Nederland (€) schreef een tijd geleden een artikel over welke super een supersuper is voor mens en milieu.)

2. Kies kromme komkommers

Wordt ons afgeleerd om mensen op hun uiterlijk te beoordelen, gebeurt dat elke dag bij paprika’s, wortels en tomaten. Zo’n 5 tot 10% van al ’t groente en fruit wordt verspild vanwege hun uiterlijk. Kromkommer maakt van al die groentes soep. Vooral de bietensoep is een persoonlijke favoriet. Sta je liever zelf in de keuken, dan grijp je naar de zakken Buitenbeentjes. Deze kromme paprika’s, kleine appels en mini aardbeien voldoen dan misschien niet aan de schoonheidsstandaarden, ze smaken er niet minder om.

3. ResQ een restje

Thuis heb je zelf in de hand welke restjes je redt van de prullenbak. Oud brood wordt een crouton/broodpudding/toast, overgebleven groentes verdwijnen in een omelet/curry. Via ResQ red je ook restaurantrestjes. Gerechten die aan het eind van de dag overblijven worden via deze app aangeboden. Je kiest het restje naar keuze en haalt het gerecht op. Jij een restaurantwaardig gerecht op het menu, de prullenbak minder inhoud. ResQ is op het moment actief in Amsterdam, Utrecht en Groningen, maar het aanbod wordt groter en groter.

My idea of heaven ? #resqclub #kuwano #? #sushilover #heavenlyfood #silmänruokaa

A post shared by ResQ Club (@resqclub) on

4. Weet waar je eet (en drinkt)

Dus. Leuk. Thuis heb je al flink wat eten van de prullenbak gered. Check. Maar dan loert die date en waag je je als wereldverbeterend type buiten de deur. Ook daar valt voedselverspilling te voorkomen. Zo zet restaurant Instock voedselverspilling letterlijk op de kaart. Het restaurant haalt onverkochte producten en ingrediënten met een schoonheidsfoutje op bij de AH en andere producenten. Daar maken de chefs iedere dag een ander menu van. Je vindt Instock al in Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Bar-date? Vesper in Amsterdam maakt closed loop cocktails. Hierbij wordt ieder deel van de ingrediënten opgebruikt. Uitgeperste limoenen keren terug als garnering of verdwijnen in een huisgemaakt siroop. De bar recyclet zelfs restanten van horecazaken uit de buurt. Oude theebladeren van koffie- en theebar Toki verschijnen in een Old Fashioned en koffiedik wordt een koffielikeur. Ook bij Bluespoon Bar in hotel Andaz Amsterdam Prinsengracht verdwijnt het met het grootste gemak niet in de afvalbak. De bladeren, het sap en de overgebleven schillen van citrusvruchten, overrijp fruit en de overgebleven kruiden worden gebruikt om limonades (voor in de cocktails) te maken.

Hoe eet jij de wereld beter?

Marlies Bax