Reistips tips Travel

Met de trein naar Parijs

Even op en neer naar Parijs voor afspraken, een paar jaar geleden leek dat onmogelijk. Sinds vorig jaar ben je al in de Franse hoofdstad in 3 uur en 18 minuten. Dus prima te doen en ging ik vandaag een dagje op en neer. Ook kreeg ik de vraag of en waarom ik liever met de trein naar mijn favoriete stad afreis. Dus neem ik je mee tijdens een treinreis naar Parijs!

Dagje op en neer

Eigenlijk zou ik vanochtend vertrekken voor een weekje Parijs. Afspraken, househunten, het Le Web congres. Maar aangezien ik nog herstellend ben van een longontsteking en mijn arts me verbood om alleen op reis te gaan, besloot ik vorige week mijn schema om te gooien. Niets wat ik echt niet kon missen en weer fit en gezond worden is even belangrijker. Dus wijzigde ik mijn ticket naar dezelfde avond terug en zit ik as we speak in de trein vanuit Parijs. De flexibiliteit van de trein is voor mij een van de belangrijkste redenen om daarvoor te kiezen. In 3 uur en 18 minuten reis je vanaf Amsterdam Centraal naar Paris Gare du Nord. Je bent langer bezig met naar het vliegveld gaan, inchecken, wachten, boarden, vliegen, aankomen etc. Bovendien is een vlucht lastiger te wijzigen. Ook gelden voor de trein geen strenge bagageregels.
Wel zo handig, want in Parijs kan ik iets te goed shoppen en het lukt me nooit om de stad te verlaten met extra bagage (ook vandaag bezweek ik weer in de pharmacie, oeps). Ook fijn; stroom! Tijdens de reis kun je altijd je telefoon of andere gear opladen, zodat je zeker weet dat je bij aankomst genoeg batterij hebt om foto’s te maken etc.

ontbijt NSHispeed naar Parijs

snack in treinnaar Parijs

uitzicht uit trein

Comfort 1

Treintickets zijn het voordeligst als je zo’n 3 maanden van tevoren boekt. Als er acties zijn, boek ik vaak meerdere trips. De afgelopen keren betaalde ik 99 euro voor een retourtje Amsterdam – Parijs in de eerste klas. Er zijn regelmatig aanbiedingen waarbij je goedkoop Comfort 1 kunt boeken. Ik doe niet meer anders! Behalve comfortabelere stoelen en meer beenruimte, is een maaltijd en wifi inbegrepen. Inmiddels zien al mijn treinreizen naar Parijs er een beetje hetzelfde uit. Vlak na vertrek serveren ze de maaltijden. Op mijn dooie gemak werk ik die weg en met mijn eettempo doe ik daar gerust een uur over. Daarna doe ik een dutje en vervolgens werk ik de resterende tijd. Een conference call, mail weg werken, schrijven. Het werkt heerlijk, ondertussen af en toe naar buiten glurend of ik al wat van het Franse landschap kan ontdekken.
Extra leuk: met 1e klas tickets heb je toegang tot de NSHispeed Lounge op het station. Dat scheelt buiten verkleumen, er is gratis wifi en je kunt koffie/thee, kranten en magazines pakken.

Van #citizenmrotterdam naar Parijs via de #nshispeed lounge. Bonjour!

A post shared by Sabine De Witte (@sabinedewitte) on

Bye Paris, see you soon!

A post shared by Sabine De Witte (@sabinedewitte) on

NSHispeed lounge

Parijs plannen

Sinds het ‘proefwonen’ afgelopen zomer was ik niet weer in Parijs geweest, maar het gevoel wordt er niet anders op. Omdat die vervelende longontsteking mijn planning nogal in de war heeft geschopt (ik zou in november en deze week huizen gaan kijken) heb ik besloten in januari op jacht te gaan en in februari van Parijs mijn basis te maken. Een longontsteking is een behoorlijke aanslag op jelichaam en ik wil me graag weer 100% lekker voelen voor ik in m’n eentje naar een stad vertrek waar ik het woord longontsteking niet kan uitspreken. Tot die tijd trein ik dus nog regelmatig op en neer, ook afhankelijk van de afspraken die ik vandaag had staan. Standaard zitten er metro kaartjes in mijn portemonnee, mocht ik ineens last minute besluiten in de trein te springen voor weer een dagje in mijn favoriete stad!

Dit, op iets meer dan 3 uur met de trein.

Dit, op iets meer dan 3 uur met de trein.

Einde meetings. Quality time met m'n grootte liefde

A post shared by Sabine De Witte (@sabinedewitte) on

Reis jij graag met de trein en ben je wel eens naar Parijs geweest met de trein? Hoe vond je het?

Sabine de Witte