Travel

Met een lach

Nederlanders zijn een stug volkje. Ondanks onze tolerantie kennen we weinig manieren. Iedereen is gefocust op zichzelf, er kan geen vriendelijke lach op straat meer af. We zijn niet behulpzaam, doen alsof onze neus bloed als er hulp nodig is en we lachen het hardst om leedvermaak. Leuk zijn wij Nederlanders. En maar afgeven op ‘die chagrijnige Fransen’. Maar we zijn zelf geen haar beter.

Uit eten in Nederland is vaak een combinatie van goed eten maar met een hoop ergernis. Om het personeel wat verzaakt. Wat je verwaarloosd, wat de officiële regels niet kent of gewoon niet toepast en de laksheid waarmee alles gaat. Je wordt niet in de watten gelegd zoals het hoort. Er zijn uitzonderingen hoor, absoluut. Maar alleen als je dik je portemonnee trekt, niet als je ergens een daghap of tosti besteld. Terwijl mij is geleerd dat daar geen verschil in mag zitten. Het is net zo goed een betalende klant die bij je komt eten om te kunnen genieten van het eten en van de service die daar bij hoort.

Momenteel zit ik zakelijk in Spanje en daar wordt je als klant heel anders behandeld. Of je nou een cola of een uitgebreide maaltijd besteld, man of vrouw bent, hier kennen ze nog een zekere hoffelijkheid. Het personeel geeft zich over aan de zekere mate van onderdanigheid die hoort bij het werken in de horeca. De klant is koning, regel nummer 1 in de horeca. Je hoeft niet alles van klanten te pikken en van mij mag je klanten die knippen met hun vingers negeren, maar ze komen niet bij je eten om alleen maar gemakkelijk buiten de deur te eten. Dat moet een beleving op zich zijn, de klant moet zich ’thuis’ voelen, geboeid zijn door wat je kunt vertellen en wat je te bieden hebt.

Hier is eten ook geen verplichting, iets wat tussen de bedrijven door gebeurt, maar speelt het de hele dag door een belangrijke rol. Net als in andere landen rond de Middellandse Zee is alles hier relaxter, iedereen is easy going en alles gaat met een lach. Waarom doen wij zo gehaast? Maken we ons altijd druk? Slow down, geniet en kijk eens goed om je heen zonder alleen aan jezelf te denken!