Travel

Met een veilig gevoel je huis achterlaten als jij op vakantie of op reis bent

woonverzekering

Regelmatig krijg ik de vraag of ik het niet eng vind om als ik op reis ben, mijn huis achter te laten. Hoe je dat veilig kunt doen. Of ik niet bang ben dat er ingebroken wordt, of er brand uitbreekt. Of ik niet tijdens een herfststorm een raam ben vergeten dicht te doen, of het gas aan heb laten staan. En eerlijk is eerlijk, het is altijd toch weer een beetje spannend om thuis te komen. Soms vergeet ik in de haast van het weggaan hoe ik iets heb achtergelaten. Door de jaren heen heb ik een aantal slimme tips verzameld die ik graag met je wil delen.

Vier handige tips om je huis veilig achter te laten

Toen ik net studeerde, paste ik bij mijn ouders op het huis, mijn broertje, zusje en de hond. Het was een vrijdagavond in oktober, de volgende ochtend moest ik vroeg werken, dus besloot ik niet de film die ik eigenlijk wilde zien uit te kijken, maar vroeg te gaan slapen. Eenmaal boven in mijn kamer rook ik een sterke brandlucht en toen ik in bed lag, zag ik een vreemde bewegende oranje gloed. Ik dacht eerst dat het een weerspiegeling was op het balkon, waar mijn slaapkamer op uitkeek. Maar het voelde niet goed, iets klopte er niet. Om naar buiten te kijken, ging ik op mijn bed staan, waar ik al snel besefte dat het balkon in de brand stond. Het balkon grenst aan de slaapkamer van mijn zusje en ik raakte behoorlijk in paniek. Ik haalde mijn zusje, broertje en de hond naar buiten en belde ondertussen naar de oom en tante waar mijn ouders op bezoek waren en die 2 straten verderop wonen. Het hele gezelschap kwam in noodtempo aangesneld en met dekens en emmers water wisten zij het vuur te doven. In alle paniek was 112 bellen niet in me opgekomen, ik wilde alleen maar dat iedereen veilig was. De materiële schade viel uiteindelijk mee. De emotionele daarentegen… ik heb jarenlang een hekel gehad aan alles met vuur. Inmiddels steek ik weer kaarsjes aan (het is inmiddels ook 18 jaar geleden), maar ik zorg altijd dat er brandblussers zijn, dat ik niet in slaap val met kaarsen aan en ben echt paranoia als het om rookmelders gaat. Nog steeds schiet er wel eens door m’n hoofd wat er had kunnen gebeuren als ik wel die film had afgekeken. En bij een brand op het balkon heb je weinig aan rookmelders binnen, blijkt. Mijn grootste angst wat er met mijn huis kan gebeuren is dan ook brand. Gelukkig zijn daar tegenwoordig ook slimmigheden voor.

De droger

Veel branden in huishoudens ontstaan door kortsluiting en de droger is daar vaak de oorzaak van. Ik zet dus nooit de droger aan als ik niet thuis ben. Mijn wasmachine is ook een droger en heeft een timer, dus ik zet de timer wanneer de was mag draaien en reken dat zo uit, dat de was klaar is als ik thuis ben. Dan zet ik de droger aan. Bovendien stofzuig ik regelmatig de filters uit en het omringende stof. Droog materiaal vat snel vlam. Overigens staat er zowel in mijn keuken als naast mijn wasmachine een brandblusser.

nest camera in huis

Gadgets: Hue & Nest

Ik ben van de gadgets en bescherm mijn huis daar dan ook mee. Via Hue regel ik dat mijn verlichting automatisch aan- en uitgaat, zodat het lijkt alsof er altijd iemand thuis is. Bovendien zijn mijn Hue lampen aangesloten op mijn Nest rookmelder, mocht je om een of andere reden het indringende geluid missen, dan zie je aan de roodknipperende verlichtingdat er brand is, of in het geval van blauw, koolstofmonoxide. Dankzij Nest Cam kan ik ook als ik niet thuis ben zien wat er gebeurt en dat geeft me een veilig en vertrouwd gevoel. Niet dat ik bij iedere beweging of ieder geluid denk dat er iets mis is, maar snel kunnen zien hoe het er voorstaat is goed voor mijn gemoedsrust.

Een goede buur

Sommige dingen kun je niet kopen en dit is er een van. Een goede buur. Als ik wegga laat ik dat weten (ik heb een bad, zij een dakterras, dus dat is tevens een goede ruil als een van ons niet thuis is) en als er iets is, heeft ze een sleutel. Dus mocht ik me een keer afvragen tijdens een voorspelde storm of ik het raam wel heb dichtgedaan, is zij altijd zo lief om dat te checken. Het gas aan laten staan zal me niet zo snel overkomen, ik kook echt zo sporadisch en zeker niet vlak voor ik weg ga, haha!

veilig bij stormschade

Opstalverzekering

Wat me ook een fijn gevoel geeft? Goed verzekerd zijn door een betrouwbare woonverzekering. Bij ING hebben ze een fijne opstalverzekering. Mocht er tijdens een storm dan een raam stuk waaien, of onverhoopt brand uitbreken, dan blijft dat allemaal heel vervelend, maar wel goed gedekt. Een tijd geleden had ik onverwachts lekkage uit het plafond. De oorzaak is uiteindelijk niet gevonden, maar alle schade wel keurig gedekt. Kan ik met een gerust hart op reis genieten.

Hoe zeker ben jij van je zaken als je de voordeur uit loopt?

Deze post is een samenwerking met Blog Brains.
Photocredits: Pexels en Pixabay

Sabine de Witte