Travel

Mode in Brussel

v.l.n.r. Alix Brandenbourger, Ester Manas, Delphine Baverel
Een uitnodiging voor een modepersreis naar Brussel, inclusief sterrenlunch. Dat zag ik zeker wel zitten, maar in mijn agenda stond al een andere reis. Toch vond ik dit voor YourAmbassadrice te leuk om niets mee te doen. Dus vroeg ik Sella Molenaar, illustratrice, of zij wilde gaan. Ik ken haar voorliefde én kennis van mode, dus daar moest zeker wat leuks uit komen. En dat lukte. Je leest haar verslag hier:

Brussel ademt mode

Bij Brussel dacht ik eerder aan een wat chique, stijve, maar vooral ook corporate stad. Ik zag Antwerpen als de modehoofdstad van België, mede ook doordat ik zelf ooit studeerde aan de fameuze mode academie, de reputatie van de ‘Antwerpse 6’, het MoMu en de status van perfecte shop bestemming. Toch ging ik deze keer op mode trip naar Brussel, ik liet me verassen en moest mijn beeld drastisch bijstellen; Brussel ademt mode!
Deze zomer staat de Belgische hoofdstad in het teken van mode tijdens de ‘summer of fashion’. Centraal staat de tentoonstelling ‘De Belgen. Een onverwacht modeverhaal’ in het prachtige museum Bozar, maar door de hele stad zijn activiteiten, festivals, defilés en tentoonstellingen te vinden.

Bozar

WY

Mijn trip startte met een luxe sterren lunch bij WY, met 1 Michelin ster, gevolgd door een bezoek aan de tentoonstelling De Belgen; een must see voor iedereen die de Belgische mode een warm hart toedraagt. En wie doet dat nu niet, met Belgische prominenten als Raf Simons aan het roer bij Dior en klinkende namen als A.F. Vandervorst, Dries van Noten en natuurlijk Maison Margiela die niet meer weg te denken zijn uit de internationale modewereld. Belgische mode was en is altijd avant garde en net even anders dan anders: vrouwelijke stoffen en silhouetten in mannencollecties, recycling, trompe louie, counter culture etc. De tentoonstelling neemt je mee van de beginjaren van de Belgische mode, langs de doorbraak in de jaren ’80 met de ‘Antwerpse 6’, de huidige gevestigde orde en internationale invloed van de Belgen, tot aan de nieuwe garde jonge ontwerpers. Enorm inspirerend en mooi gepresenteerd!

WY

La Cambre show

’s Avonds stond een directe kennismaking met die nieuwe garde op het programma tijdens het defilé van La Cambre, dé Brusselse mode academie. Alle 5 de leerjaren presenteerden hun collecties en creaties in Les Halles die volgepakt zat met hip Brussel, allen zwaaiend met kek vormgegeven papieren waaiers. Wat de show was hot! Niet alleen steeg de gevoelstemperatuur boven de 40 graden uit, ook de kwaliteit van de collecties steeg tot grote hoogtes. Opmerkelijk was dat er veel sociale interactie was op de catwalk, modellen die elkaar high fives gaven, dansen op house muziek, of selfies maakte op een mierzoete elektro plaat. De ‘90’s en huidige populaire cultuur waren een grote inspiratiebron maar werden ook flink op de hak genomen. Een lust voor het oog en om te tekenen!

La Cambre Show 15

v.l.n.r. Julian Klausner, Marine Serre, Clovis Nix

Shopping in Brussel

Dat Brussel niet bekend staat als shop stad is niet zo gek, je moet een beetje weten waar je moet zijn anders verzeil je al snel in de standaard winkelstraten met grote ketens. Midden in het toeristische hart zit echter wel één parel verborgen; galerie Hubert. De allereerste overdekte winkel galerij met super chique chocolatiers en winkels van o.a. Delvaux, hofleverancier van leren tassen. Meer chique winkels waaronder die van Natan (een favoriet van Maxima!) vind je op de Louizalaan, maar mijn favoriete buurtjes waren Zavel met veel luxe chocola en antiek, de Marollen voor een wat meer laid back sfeertje, vintage boetiekjes en terrasjes, maar vooral Dansaert scoorde hoog! Wat een goede mix tussen designer shops, concept stores en mooie boetiekjes vindt je hier! Bij Stijl vergaap je je aan de schitterende presentatie van de mooiste creaties van Belgische ontwerpers. Loop niet langs de ietwat incognito winkel van Maison Margiela al is het maar vanwege het opmerkelijke interieur en de archiefstukken zoals het iconische ‘haar vest’ wat er tentoongesteld staan. Ook de expositieruimte Dépendance die bij de winkel hoort is zeker de moeite waard. Momenteel exposeert de uit Manchester afkomstige Linder daar haar video en foto/emaillen werken geïnspireerd op de muze van Martin. Hunting and Collecting brengt je jonge labels en een frisse mix van kleding, design en bloemen(!) En bij Vêtue scoor je met zorg geselecteerde tweede hands stukken van Belgische en Franse ontwerpers uit collecties van maximaal drie jaar terug. Ik heb nu nog spijt dat ik een zwarte cape van Saint Laurent heb laten hangen! Nu moet ik wel snel terug 😉

Delvaux

Natan

Hunting and collecting

gallerie hubert

dependance

Dat ik dat absoluut geen straf zou vinden kan je vast begrijpen. Brussel is verrassend modieus en heeft erg veel te bieden op het gebied van mode, kunst en luxe shopping. Ook anders dan soms in Nederland het geval is, verstaan de Belgen de kunst van service en hoffelijkheid nog perfect en wordt het leven (en de mode) graag gevierd en beklonken met een goed glas champagne, mode maakt hongerig, dat stil je heel hip bij Chicago. Op naar Brussel, proost!

Chicago

Voor meer Brussel tips lees je hier verder.

Sabine de Witte