Travel

Mooi Plaatwerk: Alvin Langdon Coburn

We gaan in deze editie van Mooi Plaatwerk even een paar jaren verder terug in de tijd dan de vorige met William Klein. We praten over een van de grondleggers van de eerste stromingen in de fotografie, het Picturalisme.Zijn naam? Alvin Langdon Coburn (1882 – 1966) en hij maakte ‘vortographiën’ zoals hij ze zelf noemde.

Alvin Langdon Coburn

De manier waarop het onderzoek begon naar deze meneer is niet omdat ik zijn werk al eerder gezien had. Ik heb sinds kort last van dubbelzien, een vervelende kwaal waardoor de wereld nu een grote double exposure is. De manier om dat op te lossen is door het gebruik van prisma’s. Laat Alvin Langdon Coburn nu een gelijksoortige methode gebruiken in zijn vortographiën.

Dubbel & vortographiën

Alvin Langdon Coburn was een Amerikaan die op 8-jarige leeftijd begon met fotograferen. Later stond hij aan het voorfront van het Picturalisme, een van de eerste fotografiestromingen. Hij is bekend om zijn portretten van bekende schrijvers en om zijn abstracte vortographiën. Deze maakte hij door middel van drie spiegels waardoor er bijna een caleidoscopische double exposure ontstaat.

Dit zijn de zilvergelatine prints van mijn favoriete vortographiën. Door de dubbele belichting krijg je bijna een impressionistisch geheel. Het is duidelijk dat hij wel even klaar was met de foto als realistische weergave van de werkelijkheid. Een foto mocht een persoonlijke artistieke impressie zijn.

Alvin Langdon Coburn - Vortographiën 4

Alvin Langdon Coburn, Vortografie, ca. 1917

Alvin Langdon Coburn - Vortographiën 3

Alvin Langdon Coburn, Vortografie, ca. 1917

Alvin Langdon Coburn - Vortographiën 2

Alvin Langdon Coburn, Vortografie, ca. 1917

Alvin Langdon Coburn - Vortographiën 1

Alvin Langdon Coburn, Vortografie, ca. 1917

Mijn fotografiereis

Ik ben net terug van een reis naar Canada. Op iedere hoek was weer een nieuwe ansichtkaart te vinden. Bij Lake Louise in Banff National Park maakte ik deze foto. Hier was geen spiegel of prisma voor nodig, het water deed de truc.

Sabine de Witte