Travel

Mooi plaatwerk: Jurriaan Löwensteyn

NoLight+004 door Juriaan Löwensteyn

Ik maak geregeld foto’s voor artikelen van YourAmbassadrice en nu mag ik ook nog eens schrijven over fotografie! In ‘Mooi plaatwerk’ zal ik, Rik Groenland, iedere keer een fotograaf uitlichten die mij inspireert en ik licht een van mijn eigen foto’s uit. Eerst een korte introductie van mijzelf met steekwoorden:

  • Rik Groenland
  • 1984
  • Amsterdam
  • Monochroom
  • Analoog en digitaal

Jurriaan Löwensteyn

Ok, en nu door naar de eerste artiest. Zijn naam is Jurriaan Löwensteyn en hij is afkomstig uit Amsterdam. Ik heb hem kunnen spreken tijdens de expositie van zijn meest recente serie fotogrammen No Light (2016). Een van die foto’s kwam eind vorig jaar voorbij in mijn Facebook-feed en viel meteen op: abstract en vol contrast met diepe zwarte tonen. Precies de dingen die ik tof vind aan fotografie. Toen ik erachter kwam hoe deze serie tot stand gekomen is werd mijn fascinatie alleen maar groter. Hij heeft een eigengemaakte camera obscura gemaakt waar je als mens in past. Daarmee maakt hij fotogrammen direct op barietpapier waar je ook weer als mens volledig op zou kunnen liggen. Zou ik niet doen, zonde van de fotogram.

Het web doet geen eer aan zijn werk en je moet het dan ook in het echt gaan zien, maar mocht je toch al nieuwsgierig zijn, hij heeft ook Instagram.

De platen die ik hier laat zien vind ik het meest interessant, 004 met een lamp als object en 008 met een laser. Dat gevoel van ergens naar kijken wat je mooi vindt, maar het niet direct weten waar je naar kijkt. Totdat je er met je neus bovenop staat en je de draden van de lamp ziet lopen.

No Light 004 door Jurriaan Löwensteyn

NoLight+004 door Juriaan Löwensteyn

No Light 008 door Jurriaan Löwensteyn

NoLight+008 door Juriaan Löwensteyn

Mijn fotografiereis

Want dat is het ook echt, een reis met ups en downs. De ene keer vol afschuw naar je foto’s kijken met het gevoel dat je er geen reet van snapt. De andere keer een foto maken die je echt ziet zitten en wil delen met de buitenwereld. Het is een rollercoaster die ik jullie in alle eerlijkheid wil vertellen.

De foto die ik wil delen met deze buitenwereld is er een genaamd die ik heb omgedoopt tot ‘Eye’. Ik ben op een bewolkte en vooral mistige januaridag op stap gegaan. Deze mist en bewolking zorgden voor verstrooid licht en effen achtergronden. Waarom ik deze plaat buitenwereld-waardig vind is de combinatie tussen het strakke lijnenspel van het Eye filmmuseum en de schimmige toerist die dwars door de compositie kwam lopen. Zowel contrast in de tonen als in de compositie. Interessant detail vind ik de schuine lijn die van rechtsboven naar beneden loopt, die in werkelijkheid niet recht is. Je kunt me verder in de gaten houden op Instagram.

Eye door Rik Groenland
Amsterdam, 2017

 photo DSC08895.jpg

 

Sabine de Witte