Travel

Morukuru Hide – ‘slapen’ in en tussen het wild

Morukuru Hide – ‘slapen’ in en tussen het wild

Een verblijf bij één van de Morukuru properties in Zuid-Afrika is een feestje op zich: ultieme luxe en een tikkeltje decadente accommodaties. Onderdeel van de Morukuru experience is ‘Hide‘ een sleep-out in het Madikwe Game Reserve: een huis op palen, ‘hide’ genaamd, naast de plek waar ’s nachts het wild komt om te drinken. De reis erheen is al een beleving: langs brullende mannetjesleeuwen met een regenboog om hun gevaar te compenseren, een kudde olifanten en verse buffelsporen.

Morukuru Hide: sleep-out in het wild
Na een korte instructie over het onderkomen – een huis op palen met een bed, klein toilet, zaklampen en een koelbox vol drankjes – verdwijnt de gids de donkere nacht in. Het onderkomen is omheind met een elektrisch hek, de enige bescherming.
Terwijl ik met een gin tonic in de ene en een zaklamp in de andere hand langs de waterrand schijn, naar waar het geluid vandaan komt, hoor je op de achtergrond zingende vogels, zoemende insecten, dansend struikgewas. Eerlijk toegegeven; de gedachte dat daar wellicht een olifant, buffel of neushoorn staat is best spannend. Die nacht blijft het grote wild uit, maar de adrenaline blijft. Liggend onder een klamboe, alert op ieder geluid.

Bushwalk terug naar de beschaving
De zonsopkomst is zowel wekker als adembenemend. Gids Evan en Kumi de tracker wachten inmiddels voor een bush walk terug naar de villa. Niet voordat de omgeving goed wordt geïnspecteerd: voetsporen, verse uitwerpselen en gebroken takken. Evan meld nuchter dat hij buffelsporen op het spoor is. Het idee om straks oog in oog met één van die meest dodelijke dieren te staan, zonder de veilige beschutting van een jeep, daar moet je niet teveel bij stil staan. Ook de spinnenfobie moet voor zo’n wandeling in de ijskast. De oogst: een kudde olifanten passeert op nog geen tien meter afstand, impala’s, giraffes.
Halverwege de bush walk: koffiepauze. Zonder enig gevoel voor gevaar duikt Evan achter een bosje, met de vraag of ik even zijn raffel wil bewaken. Ik wil schreeuwen ‘I’m the queen of the world’, ontastbaar door het wildlife. Tot ik vijf minuten later iets voel kriebelen in mijn nek: reality check, je staat midden in de bush!

Het bestaat: een busheye!
Hoewel Evan zijn ogen wel eens iets missen tijdens het vertellen van grote verhalen, de ogen van tracker Kumi zien ondertussen alles: leeuwensporen. Op een kwartiertje lopen afstand liggen ze onder de bomen: moederleeuw en haar drie ‘welpen’ van bijna een jaar oud. Ze kijken verveeld. Mijn adem stokt in mijn keel. Ik ben op dat moment niets, maar voel me rijker dan ooit. Kumi is terwijl wij bij de vondst helemaal onder de indruk zijn, alweer op jacht naar het volgende spoor. Zijn vader en opa werkten al als speurders naar wildleven. Niet voor toeristen, maar voor behoud van hun eigen schaapskudde. Hij ruikt, ziet en hoort alle beestachtige taferelen op meters afstand. Voordat mijn eerste safari begon hoorde ik mensen praten over een ‘busheye’ – hoe snel je dingen in het bos leert zien. Het leek me onzin, maar het bestaat dus echt!
Kilometers lopend door het leefgebied van al die imposante dieren, die jou altijd eerder opmerken dan jij hen en handelen uit instinct in plaats van ratio. Vlakbij het Morukuru Riverhouse doemt een gedekte ontbijttafel op. Terwijl ik de eerste slok champagne doorslik, voel ik het laatste beetje angstzweet over mijn rug parelen. Na het ontbijt stap ik onder de douche en zie nog net een spin van mijn broek richting het afvoerputje kruipen. Ik zet de warme straal op mijn haar. Die doet me zeker niets.

Deze ervaring: onbetaalbaar.
Morukuru Hide: onvergetelijke ervaring
De Morukuru Hide is op basis van beschikbaarheid bij te boeken bij een verblijf in een van de Morukuru verblijven van de Morukuru Family in Madikwe Game Reserve. Het is de perfecte plek voor een romantische avond onder de sterren, maar mocht je dat niet durven, ze serveren er ook diners of borrels. De Hide is een bed boven, met een klamboe en tentdoek. Beneden is een toilet en een gootsteen, je krijgt je favoriete drankje en genoeg zaklampen mee om de nacht mee door te komen. Vanwege de bush walk terug neem je zo min mogelijk bagage zelf mee.
Je eigen luxe safari?
Wil jij ook zo’n onbetaalbare safari beleving? Mijn rondreis door Zuid-Afrika werd geregeld en geboekt bij accommodaties als Morukuru Family door Lotte van Safari Design. Op basis van jouw wensen, reistijd en beschikbaarheid maakt ze een itinerary die daarbij past.

Sabine de Witte