Travel

Net niet

Hoge verwachtingen. We hebben ze allemaal. Je verheugt je op een avond stappen, maar de muziek is niet leuk, het is te warm en het personeel onvriendelijk. Of je hebt eindelijk genoeg cash om die geweldige maar veel te dure trenchcoat te kopen, trekt hem aan en hij staat niet.
Je kunt geen iPhone kopen, dus neem je maar een slecht aftreksel van LG. Je favoriete kleur nagellak is overal uitverkocht, maar een goedkoop B-merk verkoopt een kleur die er verdacht op lijkt. Het is het allemaal net niet. En toch trap je er iedere keer weer in, laat je je overhalen.

Net niet is altijd een teleurstelling. Net niet de juiste kleur, net niet meer jouw maat, een alternatief is bijna het zelfde, maar toch net niet wat je in je hoofd had. Ik raak er altijd vreselijk van gefrustreerd als iets ‘net niet mijn ding’ is. Als iedereen zo goed op hakken kan lopen en het er bij mij net niet uit ziet. Of als iedereen dat zomerkleurtje leuk staat, maar het net niet mijn kleur is.
Of als iets net niet gaat zoals ik had gehoopt/gedacht.

Maar het is net niet de moeite waard om je daar druk om te maken en je humeur te laten verpesten. Ik focus me liever op de kansen die ‘net niet’ biedt, als je er voor open staat. Al is het niet wat je in gedachten had, een neutrale en frisse kijk kan wonderen doen. Terwijl jij je ogen er misschien onbewust voor hebt gesloten, kan daar juist iets moois uit ontstaan.

Het is veel leuker om je te focussen op de positieve kansen die net niet creëert, dan te gaan balen en je door negativiteit te laten verleiden tot een slecht alternatief. Net niet mag van mij naast kan niet en wil niet op het kerkhof. Hoogste tijd voor taupe gekleurde Catrice nageltjes. Net echt.