Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat de muur viel. Ineens waren oost en west weer met elkaar verbonden. Ik was 4 toen de muur viel en kan me niets van de berichtgeving herinneren. Wel herinner ik me een vakantie in Duitsland, met overal uitkijktorens, wachters en veel gepantserde voertuigen in de buurt. En ik kan me ergens heugen dat mijn ouders daar wel van onder de indruk waren.
Inmiddels krijg ik kippenvel bij de beelden. Gisteren waren we naar Utrecht, waar Niemandsland werd georganiseerd. Een culturele zondag in het tegen van de val van de muur. Schoonzus U., zelf afkomstig uit de toenmalige DDR mocht daar een bijdrage aanleveren, dus leuk om heen te gaan. Verder spreekt de geschiedenis van Berlijn mij aan sinds ik er 3 jaar geleden voor het eerst was. De verschillen in de stad zijn groot en hoewel ze op sommige plekken heel erg haar best doet om de geschiedenis te verbergen (bijvoorbeeld de plek waar Hitler om het leven is gekomen), is het als je goed zoekt nog duidelijk zichtbaar. In de Joodse wijk zie je nog beschoten gebouwen, er staan nog stukjes muur en als je met de auto naar Berlijn rijdt kun je bij Magdenburg zien hoe een grenspost er toen uitzag. In veel ruimten zijn originele telefoons, lampen en wapens te zien, er staan verhalen beschreven van ontsnappingspogingen en er heerst een vreemde sfeer.
Kun je je voorstellen dat ons kleine kikkerlandje verdeeld zou zijn in twee delen en je niet van deel kunt wisselen, niet weet wat er echt speelt terwijl je weet dat het er ‘heel anders’ moet zijn? Ik niet. Dat de grenzen open zijn, niet alleen tussen oost en west maar in heel Europa, vind ik een goede zaak. Je leert van andere culturen, het is goed om om te gaan met mensen die ‘anders’ zijn. Ik sta altijd open voor het ontmoeten van nieuwe mensen uit welke cultuur dan ook. Want onze manier van doen is niet per se de beste, wie weet hebben ze in Duitsland wel een veel efficiëntere manier van werken, juist omdat ze op sommige vlakken wat formeler zijn. En wat is er mis met Belgische simpelheid? Het leven zelf is soms al ingewikkeld genoeg.
Vandaag zul je worden overspoeld met beelden uit die tijd, verhalen van mensen die erbij waren toen de muur viel, mensen uit het oosten die terug verlangen naar de tijd waarin iedereen gelijk was of westerlingen die de voordelen inzagen van het vervallen van de grenzen. Maar is die grens wel echt weg? Fysiek misschien wel, maar zeker oudere generaties zullen hem psychisch nog ervaren. Als we aan Duitsland denken, denken we vaak alleen maar aan het onrecht wat de Duitsers ‘ons’ aandeden in de Tweede Wereldoorlog. Maar ook in Nederland waren er in die tijd niet alleen maar lievertjes, of wat te denken van de koloniale tijd? Het Duitse volk heeft het ook niet altijd makkelijk gehad, zeker niet in de tijd van de muur.
Laat de val van de muur ook nu nog belangrijk zijn, door met elkaar in gesprek te blijven. We kunnen veel van elkaar leren, als we de verschillen maar accepteren.
Voor mensen met digitale tv: vanmiddag om 15.00u wordt er een live-uitzending vanuit Berlijn uitgezonden.