typhoon thursday

Typhoon Thursday: Nieuwe high-end restaurants in Amsterdam

Dacht je dat de gastronomische revolutie van Amsterdam nou wel voorbij was. Ha! Think again. Niet alleen casual dinning woekert met geweldige gerechten de hoofdstad door, maar Amsterdam stijgt culinair naar haar hoogste hoogten. Deze drie high-end restaurants en Michelinsterren vinden de komende maanden hun weg naar Mokum.

Amsterdams nieuwste high-end restaurants


Restaurant 212


Groots nieuws in gastronomisch Nederland; Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot kondigden in september na zeven jaar hun vertrek bij Bord’eau** aan. De chefs verlaten hun vertrouwde keuken om Amsterdams eerste no-table-restaurant, 212, te openen.


Geen tafels?! Klopt. Door de bar die de keuken omringt, schuif je direct aan het aanrechtblad aan. De chefs beloven, onder al hun mooie bescheidenheid, een culinair spektakel. Hun beroemde culinaire signatuur van vernuftige creativiteit en klassieke Franse technieken blijft. Maar high-end eten wordt van etiketten ontdaan. De chefs en bediening geven als gechoreografeerd een show voor alle zintuigen weg.

De zaak zal in januari 2018 openen, maar je kunt nu al reserveren. Dit gaat iets anders dan je gewend bent. Vanwege het beperkte aantal stoelen – er zijn slechts 24 plekken in 212 – willen Van Oostenbrugge en Groot no-shows tot het minimum beperken. Je koopt daarom voor €50 een ticket als reservering. Van Oostenbrugge: ‘Het is net als voor het theater. Je koopt een kaartje voor je stoel. Die aanbetaling trekken we af van de uiteindelijke rekening.’

ARC.


In Amsterdams historische stadsarchief en hotel Pestana Amsterdam Riverside zoeken Peter en Marieke Lute vanaf 15 december nieuwe gastronomische grenzen op met restaurant ARC. Onder leiding van Sander Klaasen serveert deze wonderschone zaak een heldere en frisse cuisine met af en toe de nodige verleiders. Lichte zuren en groentes worden afgewisseld met rijkere gerechten – van die romige sauzen waarvoor je bijna het glazuur van het bord schraapt om geen druppel te verspillen.


Maar ARC. is meer dan alleen dineren. De zaak is opgebouwd uit vier verbonden ruimtes: een bar, een smalle ruimte met hoge tafels, een restaurant en een atrium. Ieder met hun eigen sfeer. Aan de RAW bar, een gekoelde plaat ingebouwd in een van de hoge tafels, bereiden chefs voor je ogen hapjes om te delen. Plankjes met bijvoorbeeld sashimi of tataki. Het maakt ARC. een plek voor een borrel met een vleugje gastronomie. Tim Burgert en Meine Hospes lessen je dorst met cocktails en wijnen.

Bougainville


Al enkele maanden gonzen geruchten over een droomhotel door de hoofdstad. En zo’n hotel kan niet zonder minstens zo uitmuntende cuisine. Signature chef Pascal Jalhay beschrijft restaurant Bougainville, dat binnenkort opent in het veelbesproken ‘zessterrenhotel’ TwentySeven, dan ook als een deken van romantiek die je omgeslagen krijgt.

An extraordinary eye for detail. #twentyseven #dreamhotel #sneakpeak #openingsoon #luxuryhotel

A post shared by TwentySeven (@twentysevenhotel) on


Na twaalf jaar van afwezigheid beleeft de voormalig Michelinchef zijn rentree. Samen met chefkok Tim Golsteijn (Amstel Hotel, The Dylan), wine director Lendl Mijnhijmer (Waterproef) en maître Sabine Blokker (Hotel Krasnapolsky, &Samhoudplaces) streeft hij naar een standaard van uitmuntendheid in zijn Bougainville. Geen ingrediënt, geen stuk service, geen handeling; niets lijdt onder de torn van het compromis.

Gasten trekken op het 24-uurs-à-la-cartemenu met Jalhay mee door zijn reizen van de afgelopen twaalf jaar. Tochten naar het Verre Oosten en Middenoosten, maar bovenal Zuid-Amerika. Geroemde gerechten uit zijn repertoire, zoals de Canard Miral met bieten- en wortelsaus, ontmoeten wereldse kruiden en specerijen. En de technieken van de nieuwe garde.

Welke high-end restaurants mogen we volgens jou niet missen?

Marlies Bax