Travel

Nooit meer laf

Was ik hier nog wat sceptisch over de bekentenissen van Gerrit Gunnink, inmiddels ben ik daar anders tegen aan gaan kijken. Gisteravond was deel 1 van de documentaire, gemaakt door Geertjan Lassche, te zien. Gunnink, toen 84, zocht mensen op die het slachtoffer waren van zijn ‘fouten’ in het verzet. Persoonlijk geloof ik dat in oorlogstijd alleen maar fouten worden gemaakt.

Bewondering heb ik voor het feit dat hij na al die jaren toch de confrontatie durft aan te gaan. Wat ie sinds de oorlog probeerde weg te stoppen, ontkennen, daar komt hij nu openlijk vooruit. Ook een van de achterblijvers heeft daar moeite mee. Haar moeder had hem graag gesproken. Je ziet de ontroering, pijn en het schuldgevoel in zijn gezicht.

Maar hoe je het ook went of keert, het blijft overkomen als schoon schip maken voor ‘de dag des doods’. Dat lijkt me niet juist. De waarheid is dat er overal slachtoffers zijn, zowel onder het verzet als de vroegere ‘landwacht’.

Woensdagavond om 22.50u begint deel 2. Deze gaat over de onderduiker Pieter Hoppen en het verzet in en om Staphorst. Gisteravond ging het vooral om de omgeving Diever/Appelscha/Dwingeloo en het onderduikershol. Wel apart, omdat wij tijdens een schoolreisje in groep 6 dat hol nog hebben bezocht. Ons niet echt beseffend wat er zich exact heeft afgespeeld.

Vandaag Bevrijdingsdag. Onze vrijheid vieren. Want de manier waarop wij met elkaar in saamhorigheid leven, is niet voor iedereen normaal. Daar mogen we best vaker bij stil staan, dan alleen op 5 mei.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jTugeLRZ6GI]