Travel

Ode aan mijn favoriete ambachtsman

ambacht in beeld festival

“Vandaag is je verjaardag. Eentje die we al zeven jaar niet meer vieren. Mijn Amsterdamse huisje is het eerste waar geen op maat gemaakt werk van je staat, en op een dag als vandaag mis ik dat nog meer. Vandaag is extra bijzonder, want soms komen alle dingen van het leven weer samen. De afgelopen drie maanden ben ik druk geweest met de communicatie en marketing voor het Ambacht in Beeld Festival. Vanavond is de opening, zaterdag en zondag is het feest met meer dan 50 ambachtsgerelateerde workshops, demonstraties, masterclasses en performances. Morgen zie ik hoe andere ambachtslieden met hout en ander materiaal in de weer gaan. Eigenlijk was je vooral timmerman, maar voor wensen van je kinderen en kleinkinderen, althans voor mij, was je een echte ambachtsman. Geen wens was je te gek, je ging met veel plezier aan de slag. Maakte iets van een plaatje na, maar eigenlijk ook beter. Paste het eigenlijk niet qua maat of materiaal, dan wist jij daar een mouw aan te passen. De geur van houtkrullen in de werkplaats, zaagsel afslaand van je kleding, je gehavende handen, allemaal dingen waar ik nog regelmatig aan terug denk. En vandaag verlang ik er nog een beetje meer naar. Maar weet ik ook dat je erbij bent, dat je aan me denkt en dat je me helpt. Samen maken we onze handen vies. Ik mijn twee linkerhanden vanachter mijn computer, jij in de hemel, en iedereen die dit weekend komt in het echt. Gefeliciteerd, favoriete ambachtsman, opa”.

Sabine de Witte