Travel

Onderschat

Wij Nederlanders zijn niet echt patriottistisch ingesteld. Een gevoel van Neerlands trots komt pas naar boven als Nederland de halve finales in het WK voetbal bereikt, wat daar in meteen kapot wordt geschoten door een falend voetbalteam. Resoluut verwijderen we alles wat oranje is en steken we de versieringen in de hens.

Het gras is altijd groener bij de buren, maar op politiek gebied vinden we ons kleine kikkerlandje ineens heel belangrijk en groot. De verhoudingen zijn regelmatig zoek. Op vakantie in eigen land is, mede dankzij de crisis, stukken populairder, terwijl het eerder eigen alleen geoorloofd was voor een weekendje eiland of een familieweekend op de Veluwe.

Zondag reden wij van het op dat moment drukke en zonnige Meppel, waar de grachten gezellig vol lagen met bootjes, de haring in de tuin te ruiken was en de kanonschoten veelvuldig klonken, naar uithoek Doetinchem. De heenweg saai over de snelweg, waar de regen ons achter Zwolle tegen de ramen begon te kletteren. Toen we aan kwamen in Doetinchem werd het daar eindelijk droog.

Omdat de omgeving daar erg mooi moet zijn, volgens schoonzus U., zijn we lekker gaan fietsen in de omgeving. Vriendlief op de mountainbike, U. op haar 1 dag oude nieuwe fiets, J. op zijn Makro-aanwinst en ik op de kleine vouwfiets. Een mooi rondje door de omgeving, waar we al snel opkeken van de mooie huizen, molens en een prachtig (nog bewoond) kasteel. Zag ik mezelf wel wonen bij het huis met de watermolen, of iets verderop.

Op de terugweg de toeristische route, weer door pittoreske dorpjes, Zutphen, Deventer en langs de IJssel weer terug. Ik ben blij dat ik voorlopig nog niet hoef te bedenken waar we ‘hierna’ gaan wonen, want ik heb zoveel moois gezien, dat ik bijna ‘die uithoek’ zou overwegen. Oude stadscentra, smalle straatjes, stadsmuren, indrukwekkende kerktorens en oude panden hebben altijd een ‘het liefst vandaag nog verhuizen’ uitwerking op me. Tot we weer onze straat in rijden, ik bij de voordeur sta en heel tevreden naar binnen kijk.

Nederland is zo lelijk nog niet. Tenminste, als je met een grote bocht om Almere heen rijdt…

Laag Keppel

Laag Keppel

Afgelopen nacht is ineens bruut de veiligheid in een verzorgingshuis verstoord, nadat een inwoonster onder verdachte omstandigheden dood op haar kamer werd aangetroffen. Familie woont er, en het is maar een paar straten verderop. Vervelend idee! Op NU.nl is te lezen wat er momenteel bekend is gemaakt.